2020. január 21 |Ágnes...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Gyermekrajzok - Mit tudhatunk meg a gyermekünk rajzaiból? - Szülők Lapja

Gyermekrajzok - Mit tudhatunk meg a gyermekünk rajzaiból?


Mire következtethetünk a gyermekek rajzaiból? Mit jelent, ha a rajz főmotívuma kitölti az egész lapot, vagy ellenkezőleg, ha a gyermek mindent csak kicsiben ábrázol? Miről árulkodnak a színek? Mire utal, ha a gyermek rajzai túlságosan is megváltoznak?

Szerző: Bojti Andrea
2015-03-25
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Mint egy mágikus út a gyermeklélekhez, sokan úgy tekintenek a gyermekrajzokra. Következtetni szeretnének belőle, mi járhat a gyermek fejében, milyen kérdések foglalkoztatják. Cikkemben a gyermekrajzok világáról lesz szó.

A rajzokon keresztül megmutatkozik a gyermek érzelemvilága
A gyermekpszichológia tudománya mindig használta és használja a mai napig is a gyermekrajzokat a diagnosztikában. Sokan azt gondolják, a szakember meglát néhány rajzot, és máris tudja, mi zajlik a gyermek lelkében. Ez azonban nincs így. A gyermeklélektan számára a rajz egy bizonyos típusú eszköz a megismerésre. Mi mindig kontextusban vizsgáljuk a gyermeket, a szülőkkel közös célunk a megismerés. A gyermekek rajzai nem misztikus alkotások és nem jóslunk belőlük, ahogy azt sokan feltételezik. A rajz (játék, mese) az az eszköz, melyen keresztül kifejeződik a gyermek érzelmi világa.

A fekete szín domináns használata – kell-e aggódnunk?
Enélkül a kontextus nélkül nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a gyermekrajzok jelentéséről. Félreértelmezésre adhat okot például, ha a fekete színt sűrűn használó óvodást valaki depressziósnak titulálja. A fekete szín élénk, mély nyomot hagy a papíron. A legtöbb gyermek azért szereti használni, mert élvezi a vele való alkotás örömét. Szó sincs tehát hangulati zavarról, mégis találkozunk olyan esetekkel, ahol a gyermek rajzaiból próbál a környezete a lelki állapotára következtetni.

Mire következtethet a szülő a gyermek szabadon készített rajzaiból?

A gyermekrajzokon gyakran megjelennek az aktuális élmények
A legkézenfekvőbb arra következtetni, mi foglalkoztatja leginkább a gyermeket. A hercegnők, focisták, autók, virágok témaköre visszatérő motívumai a rajzoknak. Életkortól függően mindig megfigyelhető egy-egy kérdéskör, amely a leginkább foglalkoztatja a gyermeket. Előfordulhat az is, hogy az általánosságokon túl, szokatlan téma jelenik meg a rajzokon. Érdemes ilyenkor végiggondolni, hol találkozhatott vele a gyerek vagy történt-e mostanában valamilyen szokatlanság, változás az életükben. Példa erre, ha elpusztul a család kutyája, természetes, hogy a rajzokban is megszaporodik az ábrázolása, hiszen ez foglalkoztatja a gyermeket. Az események feldolgozásának a része a rajzban, játékban való megjelenítés.

Kitölti-e a téma az egész lapot vagy sem – mi mire utal?
A rajz készítésének módja is sokat elárul a gyermek természetéről. Az egész lapot betöltő, laza, lendületes vonalakkal rajzoló gyermekekre inkább jellemző a csacsogás és a nyitottság az idegenek felé. Ezzel ellentétben a lap közepén ábrázoló kisméretű, jól kidolgozott rajz készítője az életben talán megfontoltabb, precízebb, mint első társa. A rendelkezésre álló lap kitöltése, a vonalvezetés, a kidolgozottság sokat elárulhat a gyermek működésmódjáról.

Van-e jelentősége a színek használatának?
A színeknek és formáknak a szimbolikája szinte végtelen. Ugyanakkor ezekből messzemenő következtetéseket már nem lehet levonni. Sokszor azt sem tudhatjuk hol, hogyan, milyen instrukció hatására készült a rajz. Például a lányok előszeretettel használnak élénkebb, „lányosabb” színeket, míg a fiúk a kék-zöld színek kombinációt variálják előszeretettel. Így nehéz a színhasználatból bármilyen következtetést is levonni.

Rajzolás a gyermekpszichológusnál
A gyermekpszichológiai vizsgálaton készült rajzok standard körülmények között keletkeznek, diagnosztikai céllal meghatározott tematikája mentén. (Pl. családrajz). A megismerés szerves része a rajzok megbeszélése. Minden esetben megkérdezzük a gyermeket, mit, hogyan, miért ábrázolt. A rajzok nyújtotta benyomásainkat, vélekedéseinek aztán megosztjuk a szülővel, és a közös munka része bármilyen további értelmezésük.
Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a gyermekrajzok vizsgálata nem egy misztikus, mágikus terület. A tapasztalt szakember számára a diagnosztikus rajzok kiegészítik a gyermekről alkotott képet, és a rajzokban (egyéb tesztekben) megjelenő motívumok vizsgálata a további közös gondolkodást segítik.

Mi a teendő, ha a gyermek rajzai nagyon megváltoznak?
Ha egy szülő vagy pedagógus úgy látja, a gyermek rajzai nagyon megváltoztak, esetleg problémára is utalhatnak, minden esetben gondolják át a körülményeket. Egy rajz nem rajz. Figyeljék a gyermek munkáit, viselkedését otthon és óvodai/iskolai környezetben is. Átmeneti változások természetesen megfigyelhetőek a rajzokban, de a gyermek esetleges lelki problémáira ne csak a rajzokból következtessenek.

Szerző: Bojti Andrea
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: gyermekrajz, gyerek, gyermek, óvodás gyermek, gyermekpszichológus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai

Futótűzként terjednek a világhálón a bántalmazott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás sokkoló képei. A döbbenetes gyermekrajzok rávilágítanak a családon belüli erőszak felismerésének fontosságára és annak visszavonhatatlan következményeire. Mutatjuk a rajzokat.

tovább a cikkre
A gyermekrajzok alapján így nézne ki a világ - tündéri fotók

Telmo Pieper holland művész leporolta a gyerekkori rajzait, és a Photoshop segítségével életre keltette azokat. Az egykori gyerekrajzok megelevenítik azt a világot, amiről 4-5 évesen fantáziáltunk. Villáminterjú a művésszel az újjászületett gyerekkori rajzairól és gyermeki kreativitásról.

tovább a cikkre
Miről árulkodnak a gyerekrajzok?

Egyik barátnőm, akit munkája kéthavonta külföldre szólít, s ez idő alatt baby sitter vigyáz a gyermekeire, hazaérve a beszámolók mellett rajzoltatja is a gyerekeket.

tovább a cikkre
Rajzolás kisgyerekeknél - Mikor alakul ki? Miért fontos? Hogyan értelmezd a rajzokat?

A rajzolás a kisgyermek impulzív, spontán, játékos tevékenysége. Mozgásos cselekvésekből indul ki. A gyerekek kezének csontosodása, a finom mozgásainak összerendezettsége - amely az írás valódi elsajátításához szükséges -, csak a 7. életév körül alakul ki. Fontos, hogy addig biztosítsunk számukra minél több lehetőséget a gyakorláshoz!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Körtepép

Körtepép

Gyümölcspépek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db érett körte

Recept:

A megmosott, meghámozott körtét feldaraboljuk, héjától, magházától megtisztítjuk, majd leturmixoljuk.

Fontos!
A gyümölcspépet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert, ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A legcukibb egyetemista: 7 hónapos kisfiával az ölében szigorlatozott egy anyuka az ELTE-n

vissza vissza