Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Milyen egy igazán jó apuka? - Egy édesapa üzenete a férfitársainak - Szülők Lapja

Milyen egy igazán jó apuka? - Egy édesapa üzenete a férfitársainak


"Talán ideje lenni az iskolában oktatni az apává válást, mert valamilyen oknál fogva rengeteg ősbutaság rögződött a férfiak fejében ezzel kapcsolatban" - írja a felelősségtudó apuka, miközben szétoszlatja a tévhiteket az apasággal kapcsolatban, és elmélyültebb baba-papa kapcsolatra bátorítja a többi igazi férfitársát.

Szerző: Szülők lapja
2015-05-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Apává válásról, a modern apaszerepről és az apa-baba kezdeti botladozásokról írta meg véleményét a Facebookon egy modern apuka, Bata Gábor. A nőkkel szolidáris nyílt levél az apaság örömei előtt álló férfitársaknak, és felelősséget hárítgató friss apukáknak szól elsősorban, akiket nagy lendülettel igyekszik bíztatni az apává válás bátor és határozott lépéseire.

Család-gyerek-kötelesség? - Gábor így gondolkodik erről
(A Facebook bejegyzést tartalmilag változatlan formában közöljük).


"Kedves Férfitársam!
Úgy érzem, itt az ideje egy kicsit hosszabb hangvételű elmélkedésnek, mert nagyon fontosnak tartom, hogy hozzád is eljusson a gondolatom az apaságról.

Korunk gyermekei a nálunk idősebb generációktól eltérő módon keresik életük párját. Hosszú évekig hosszabb-rövidebb kapcsolatokkal próbálkozunk-próbálkozunk. Nem egyszerű a helyzet, mert az információs társadalom miatt nem csak az ismeretségi körünk, de a nyilvánosságunk is nagyobb, mondhatni a 20. század hírességeinek életét éli ma egy átlag fiatal, így pedig minden jóval nehezebb. Na, de nem is erről akartam elsősorban írni.

Miután ráakadunk életünk párjára és rádöbbenünk, hogy ideje elkötelezni magunkat, természetes dolog (nekem legalábbis mindig az volt), hogy hamarosan gyerekünk lesz. A gyerekvállalásról, a gyerekkel való közös életről az internet végtelen lehetőségei mellett mégis rettentően homályos és zavaros a kép.

Talán ideje lenni az iskolában oktatni az apává válást, mert valamilyen oknál fogva rengeteg ős-butaság rögződött a férfiak fejébe ezzel kapcsolatban.
Ezeket szeretném felsorolni és cáfolni:

1. "A gyerek eleinte csak eszik-alszik, nincs vele sok gond."

Baromság. Nem eszik, és nem alszik. Legalábbis nem úgy és nem annyit, amennyit mi szeretnénk. Ezen kívül ráadásul rohadtul kommunikatív kis lény, és azonnal sokkal többet ért a Világból, mint gondoljuk. Rengeteg törődést igényel, és EMBERKÉNT kell kezelni. Kicsike, de emberke.

2. "Én úgysem tudok mit kezdeni vele, a nőknek ez a dolguk és képességük is van hozzá, ami nekem nincs."
Baromság. Nem is kicsi. Egy apa nagyon sok mindent meg tud tenni a felesége helyett. Igen, sajnálatos módon etetni nem tud, de ezen kívül gyakorlatilag mindent. A nők képességeiről pedig annyit, hogy ők megtesznek valamit, mert muszáj. Ez egyáltalán nem jelenti, azt, hogy biztosan tudják, hogy jót és jól tesznek! Annyit jelent csupán, hogy a kis emberke csak rájuk számíthat, ezért ők nem menekülhetnek el, nem takarózhatnak hülyeségekkel, mint Te. Már miért ne tudnál kezdeni vele bármit? Mindketten most tanuljátok a szülőséget, és a párodnak sem könnyebb, mint Neked.

3. "Én még pelenkát sem tudok cserélni, de azért nagyon szeretem a feleségem és a gyerekemet is."
Mi az, hogy nem tudsz? Szerinted a feleséged így született, hogy tudott? Ne viccelj. Meg kell tanulni. Mindenféle gyakorlati tevékenységre büszke férfiak, akik akár egy olyan bonyolult szerkezetet is megszerelnek, mint egy autómotor, nem igaz, hogy nem tudnak egy ilyen pofonegyszerű feladatot elvégezni. Sokszor elrontom én is? Hát persze. Kifolyik a tartalom? Hát persze. De nem igaz, hogy nem tudom megcsinálni. Csak legfeljebb nem akarom. De ezzel a páromra nyomok egy olyan feladatot, amit a kisujjamból kirázhatnék, és ez minden, de nem szeretet.

4. "Én keresem a pénzt, ő csak otthon van, de neki ez úgyis öröm. Ne akarja, hogy 8 óra munka után én még otthon is melózzak."
Na, ez a legeslegnagyobb marhaság, és bizony a leggyakoribb is. Persze te keresed a pénzt. Ez a dolgod, haver. Hidd el, keresné szívesen ő is, de ott nem tartunk, hogy a 0-24-es szolgálataiért megfelelő bért kapjon anyaként. Neki ez öröm? Hát mi van Veled? Neki éppen akkora öröm, mint Neked. És éppen akkora kínlódás is időnként. Ellentétben veled, ő nem ehet-ihat bármikor, sőt időnként kb. egész nap egyáltalán. Egész nap lehányt ruhában lófrál. Persze, hogy öröm a baba, de nem nagyobb öröm otthon lenni vele, mintha Neked kéne.

Csak próbáld ki, mondjuk csak egy délelőttön keresztül amikor NEM alszik a gyerek, és Neked mellette kéne mindent megoldanod. Hidd el, elsírnád magad. Ja, és te 8 óra után nem akarsz tovább melózni? Tényleg? És mit szólsz egy olyan munkához, amiben nincs szabadság, folyamatos az ügyelet, akkor keltenek fel éjjel is, amikor akarnak és MINDEN a Te felelősséged? Mert a párod ezt teszi, ha te nem veszed le a válláról a terhet, amikor hazaérsz.

5. "Megérdemlek egy kis pihenést, nehogy már pár sört ne ihassak meg/nehogy már ne sportolhassak/nehogy már ne nézhessek meg egy filmet!"
Pedig nem. Teljesen unfair, hogy míg ő a szoptatás miatt kb. el sem mozdulhat a baba mellől, te vidáman sörözgetsz a haverokkal. Ja, hogy ő is barátnőzik a gyerekkel? Az nem ugyanaz. Ha a párod egyszer ott tud téged hagyni a gyerekkel legalább egy fél napot, és igazán kikapcsolódik, AZT CSINÁL AMIT AKAR (ha masszázs, azt, ha sport, azt, ha koktélozás azt), na akkor megengedheted magadnak, hogy újra focizz, sörözz, filmezz. De ez az egész a kettőtök ügye, az egyensúly fenntartása a Te feladatod.

Sorolhatnám tovább, de nem teszem. Annyit mondok, Férfitársam: na, ilyenkor kell Férfinek lenni. Nem akkor, amikor nagy hangon handabandázni kell, mert az nem nagy szám. Ez a valami.
Csöndben visszavonulni, nem picsogni, hanem igenis beleállni keményen a gyerekvállalásba.
És elfogadni, hogy a párodnak a baba az első. Neked pedig mindig a párod legyen az első. Hidd el, bármennyi plusz feladatot vállalsz, ő még akkor is sokkal leterheltebb. Nehéz, de nemes feladat, hogy most megmutasd, mennyit érsz.

Hidd el, a párodnak nehezebb a sorsa, az ő szerepei sokkal súlyosabbak, az ő keresztje nehéz igazán. Te "csak" segíteni tudsz, de segítened KELL. Nincs mese. Sokan hülyének fognak nézni, és nem értik. Néha Te magad sem fogod érteni, mert a viszonzásra alig van erő, de hosszú távon ez a valami.

"Itt a nagy alkalom, hogy Faramir, Gondor kapitánya megmutassa, milyen ember!"
Hajrá légy Te is kivétel, mert megéri!
"

Forrás: Facebook - Bata Gábor
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: apa, apaság, apává válás, friss apuka, modern apuka, apa-gyerek kapcsolat

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A késői apaság előnyei és hátrányai

A késői apaságnak sok előnye lehet - ezt már eddig is tudtuk, azonban sok hátránya is, melyre egy nemrég megjelent kutatás mutat rá. A nagy léptékű nemzetközi vizsgálat a késői apaságot ugyanis összefüggésbe hozza az autizmussal, hiperaktivitással, bipoláris zavarral és más gyermekbetegségekkel. A kutatás eredményei még a szakembereket is meglepték.

tovább a cikkre
Az apák szerepe a gyermeknevelésben

A határozott nevelés fejleszti a csemeték kitartását, ezáltal elősegíti jobb iskolai eredményt és megelőzi a bűnözői magatartás kialakulását a későbbiekben – derül ki egy új tanulmányból.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Ribizli túróval

Ribizli túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ribizli Túró

Recept:

A leszárazott, megmosott gyümölcsöt áttörjük, a már áttört túróval habosra keverjük. A túró mennyisége a ribizli lédússágától függ.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen csirkemellet vettél, ne edd meg! Szalmonellát találtak benne

vissza vissza