10 dolog, amire figyelj, hogy a gyereknek felejthetetlen élmény legyen a nyaralás

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


10 dolog, amire figyelj, hogy a gyereknek felejthetetlen élmény legyen a nyaralás Mikre ügyeljünk, mielőtt babával-kisgyerekkel útnak indulunk? Milyen szabályokat fektessünk le a nyaralás alatt? Megengedjük-e a gyerekeknek, hogy a hosszú út során az elektronikus kütyükkel kössék le magukat? Családpedagógus 10 tanácsa, hogy gondtalan legyen a családi nyaralás. A nyaralás talán az egyik leginkább várva-várt időszak minden családban. Legalábbis a tervezgetés idején. Aztán néha mégis valahol félrecsúszik a dolog: pihenés és feltöltődés helyett feszültségek sorozatát hozzák a pihenésre szánt napok. Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük? Gécziné Galla Krisztina családpedagógust kérdeztük.


Gondtalan, örömteli családi nyaralás babával és kisgyerekkel - mire figyeljünk?


10 dolog, amire figyelj, hogy felejthetetlen legyen a nyaralás a gyerekkel


1.    Gondosan válasszuk ki az úti célt
Gondoljuk meg jól már a helyszín kiválasztásakor, hogy hová szeretnénk elutazni. Ha először nyaralunk gyerekkel, akkor jobb, ha az országon belül maradunk, vagy legalábbis egy viszonylag közeli tengerpartot válasszunk. Így ha bármi miatt (időjárás, betegség) mégis úgy döntenénk, hogy az otthoni megszokott környezetbe vonulnánk vissza, akkor azt viszonylag egyszerűen megtehetjük.

2.    A kedvenc játékokat és alvótárgyakat ne felejtsük otthon
Ha kicsi gyerekkel utazunk, a csomagolásnál külön figyeljünk arra, hogy a „kedvenceket” (cumi, alvós játék, mesekönyv, takaró,) feltétlenül elpakoljuk. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg ezzel magunkat.

3.    Tegyünk főpróbát még az indulás előtt
Ha a kicsi még nem aludt máshol, kizárólag a saját helyén, érdemes az utazást megelőző hetekben már otthon kipróbálni egy utazós kiságyban, vagy akár egy másik szobába beállított járókában altatni a csemetét.

4.    Utazás autóval: iktassunk be pihenőt, igazítsuk a gyerek alvásához az utazást
Ha autóval utazunk, gondoljunk arra, hogy a kisgyermek mozgásigényét is ki kell elégítenünk. Iktassunk be ezért 1-1,5 óránként minimum 20 perc pihenőt, amikor alkalom van a szabad szaladgálásra, kúszásra-mászásra. (Esetleg egy pokrócot is rendszeresíthetünk erre a célra a babák esetében.) Ezeket a megállásokat kalkuláljuk is be a menetidőbe – ne kelljen rohanva, feszülten megtenni már az oda utat sem. A gyorsabb haladás érdekében alakíthatjuk úgy is az utazást, hogy abból minél több a gyerek alvásidejébe essen. Megfontolandó lehet akár egy éjszakai utazás is, ami a kicsi szempontjából kényelmesebb lehet (átalussza az utazás nagy részét, nincs annyira meleg, kevesebben vannak az utakon, így gyorsabban is lehet haladni) .Ne felejtsünk el számolni azzal, hogy a másnap a felnőttek számára megerőltetőbb lesz (a szállás elfoglalásáig ki kell húzni az időt; a gyerek kipihente ugyan magát, de a szülők vezettek.

5.    Utazás repülővel: kössük le a gyerek figyelmét
Repülős utak esetében gondoljunk arra, hogy esetleg késéssel indul a gép. Legyenek olyan játékok, amikkel ilyenkor is le tudja magát foglalni a kicsi. Enni-inni valóról is érdemes gondoskodnunk – a biztonsági előírások adta kereteken belül.

6.    Elektronikus játékok utazás közben: csak módjával engedjük használni
Utazáskor különösen csábítóak az elektromos „kütyük”. Álszentség lenne tőlem, ha azt mondanám, ezeket felejtsük el, DE igyekezzünk minimálisra korlátozni ezek használatát. Tudom, hogy sokkal macerásabb egy olyan játék/mesekönyv/foglalkoztató füzet készlet összeállítása és cipelése, ami egy út során elszórakoztatja a gyerekünket, de a virtuális szórakozáshoz való hozzászoktatás csapdájába nagyon könnyű beleesni (és nehéz abból kimászni).

7.    Fektessük le az alapszabályokat
Bármilyen izgalmas, érdekes, felfedezésre váró helyre megyünk is, ne felejtsük el, hogy nyaralás elsősorban a kikapcsolódásról, a feltöltődésről szól. Arról, hogy egy kicsit mást, másként csinálunk, mint a hétköznapokban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szabályok nélkül kell nyaralni! Az állandó fegyelmezés, kézivezérlés helyett inkább már a pihenés elején fektessünk le néhány alapszabályt, amihez mindenkinek mindig tartania kell magát. De ezek tényleg ALAP szabályok legyenek! (Például mielőtt bemegyünk a házba, meg kell törölközni; ebéd 13-14 óra között van; lefekvés fél 9h-kor, lámpaoltás 9h-kor.) Ne legyen végtelenített a lista. A gyerekekkel közösen alakítsuk ki a szabályokat, így könnyebben rávehetők lesznek azok betartására, és nem érzik úgy, hogy kalitkába zártuk őket.

8.    Nyaralás nagyszülőkkel közösen: beszéljük meg, ki mit vállal
Ha a nagyszülőkkel vagy barátokkal együtt megyünk nyaralni, jó, ha még az indulás előtt szánunk arra időt, hogy megbeszéljük, ki mit vár a közös nyaralástól, ki mit szeretne csinálni az együtt töltött idő alatt. Ennek megfelelően be tudjuk osztani, ki mikor vigyáz a gyerekekre, hogy a másik pihenni tudjon. Ha önellátóak leszünk a nyaraláson, megbeszélhetjük, mikor ki főz/mosogat, így megoszlanak a terhek, és elkerülhetőek bizonyos súrlódások.

9.    Figyeljünk oda a gyerek igényére
Fogadjuk el, hogy ha gyerekkel nyaralunk, akkor az ő igényeit éppen annyira (de nem jobban!) figyelembe kell vennünk, mint a sajátjainkat. Nem egyszer látok gyerekkocsikat a műemlékek lépcsőin fel-le cipelő izzadó szülőket; a kánikulai melegben a városnézés közben babakocsiban üldögélő nyűgösködő kicsiket, akiket a szülők folyamatos nassolni/inni valóval igyekszenek csitítani. Ilyenkor azért felmerül bennem a kérdés, mennyire pihenés, mennyire szórakozás ez a gyerekeknek? És a szülőknek? Ezzel együtt a szülőknek sem kell a nap 24 órájában a gyerekek rendelkezésére állnia. A nagyobbakkal már megbeszélhetjük, mikor szeretnénk magunknak egy kis időt olvasásra, szunyókálásra vagy bármi másra. Az sem utolsó dolog, ha a gyereket megtanítjuk arra, hogy saját maga találja ki, mivel tölti meg a szabadidejét.

10.     Élvezzük, hogy nyaralunk
Aranyszabály: NE IRÁNYÍTSUNK, NE NEVELJÜNK FOLYTON! Se gyereket, se a párunkat, se más útitársat! Beszélgessünk, kérdezzünk, érdeklődjünk, de hagyjuk meg a mindenkinek a magukban eltöltött idő csendjét, az alkotás örömét is. És végül legyünk egy kicsit önzők! Szakítsunk magunknak arra időt, hogy egy pohár frissítővel üldögéljünk a teraszon, a vízparton. Beszélgessünk esténként a párunkkal. Nézzük „csak úgy” az eget, a vizet, az erdőt, a tájat. Élvezzük, hogy nyaralunk!

Ne feledjük, hogy a nyaralás nem teljesítménytúra, kipipálandó nevezetességek és feladatok sora, nem egy elvégzendő projekt, hanem ajándék, öröm, a feltöltődés egyik módja. Legyen a nyaralás az együtt töltött minőségi idő, a béke és a feltöltődés ideje.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.07.16