Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 10 dolog, amire figyelj, hogy a gyereknek felejthetetlen élmény legyen a nyaralás - Szülők Lapja

10 dolog, amire figyelj, hogy a gyereknek felejthetetlen élmény legyen a nyaralás

Szülőklapja képMikre ügyeljünk, mielőtt babával-kisgyerekkel útnak indulunk? Milyen szabályokat fektessünk le a nyaralás alatt? Megengedjük-e a gyerekeknek, hogy a hosszú út során az elektronikus kütyükkel kössék le magukat? Családpedagógus 10 tanácsa, hogy gondtalan legyen a családi nyaralás.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-07-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nyaralás talán az egyik leginkább várva-várt időszak minden családban. Legalábbis a tervezgetés idején. Aztán néha mégis valahol félrecsúszik a dolog: pihenés és feltöltődés helyett feszültségek sorozatát hozzák a pihenésre szánt napok. Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük? Gécziné Galla Krisztina családpedagógust kérdeztük.


Gondtalan, örömteli családi nyaralás babával és kisgyerekkel - mire figyeljünk?


10 dolog, amire figyelj, hogy felejthetetlen legyen a nyaralás a gyerekkel


1.    Gondosan válasszuk ki az úti célt
Gondoljuk meg jól már a helyszín kiválasztásakor, hogy hová szeretnénk elutazni. Ha először nyaralunk gyerekkel, akkor jobb, ha az országon belül maradunk, vagy legalábbis egy viszonylag közeli tengerpartot válasszunk. Így ha bármi miatt (időjárás, betegség) mégis úgy döntenénk, hogy az otthoni megszokott környezetbe vonulnánk vissza, akkor azt viszonylag egyszerűen megtehetjük.

2.    A kedvenc játékokat és alvótárgyakat ne felejtsük otthon
Ha kicsi gyerekkel utazunk, a csomagolásnál külön figyeljünk arra, hogy a „kedvenceket” (cumi, alvós játék, mesekönyv, takaró,) feltétlenül elpakoljuk. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg ezzel magunkat.

3.    Tegyünk főpróbát még az indulás előtt
Ha a kicsi még nem aludt máshol, kizárólag a saját helyén, érdemes az utazást megelőző hetekben már otthon kipróbálni egy utazós kiságyban, vagy akár egy másik szobába beállított járókában altatni a csemetét.

4.    Utazás autóval: iktassunk be pihenőt, igazítsuk a gyerek alvásához az utazást
Ha autóval utazunk, gondoljunk arra, hogy a kisgyermek mozgásigényét is ki kell elégítenünk. Iktassunk be ezért 1-1,5 óránként minimum 20 perc pihenőt, amikor alkalom van a szabad szaladgálásra, kúszásra-mászásra. (Esetleg egy pokrócot is rendszeresíthetünk erre a célra a babák esetében.) Ezeket a megállásokat kalkuláljuk is be a menetidőbe – ne kelljen rohanva, feszülten megtenni már az oda utat sem. A gyorsabb haladás érdekében alakíthatjuk úgy is az utazást, hogy abból minél több a gyerek alvásidejébe essen. Megfontolandó lehet akár egy éjszakai utazás is, ami a kicsi szempontjából kényelmesebb lehet (átalussza az utazás nagy részét, nincs annyira meleg, kevesebben vannak az utakon, így gyorsabban is lehet haladni) .Ne felejtsünk el számolni azzal, hogy a másnap a felnőttek számára megerőltetőbb lesz (a szállás elfoglalásáig ki kell húzni az időt; a gyerek kipihente ugyan magát, de a szülők vezettek.

5.    Utazás repülővel: kössük le a gyerek figyelmét
Repülős utak esetében gondoljunk arra, hogy esetleg késéssel indul a gép. Legyenek olyan játékok, amikkel ilyenkor is le tudja magát foglalni a kicsi. Enni-inni valóról is érdemes gondoskodnunk – a biztonsági előírások adta kereteken belül.

6.    Elektronikus játékok utazás közben: csak módjával engedjük használni
Utazáskor különösen csábítóak az elektromos „kütyük”. Álszentség lenne tőlem, ha azt mondanám, ezeket felejtsük el, DE igyekezzünk minimálisra korlátozni ezek használatát. Tudom, hogy sokkal macerásabb egy olyan játék/mesekönyv/foglalkoztató füzet készlet összeállítása és cipelése, ami egy út során elszórakoztatja a gyerekünket, de a virtuális szórakozáshoz való hozzászoktatás csapdájába nagyon könnyű beleesni (és nehéz abból kimászni).

7.    Fektessük le az alapszabályokat
Bármilyen izgalmas, érdekes, felfedezésre váró helyre megyünk is, ne felejtsük el, hogy nyaralás elsősorban a kikapcsolódásról, a feltöltődésről szól. Arról, hogy egy kicsit mást, másként csinálunk, mint a hétköznapokban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szabályok nélkül kell nyaralni! Az állandó fegyelmezés, kézivezérlés helyett inkább már a pihenés elején fektessünk le néhány alapszabályt, amihez mindenkinek mindig tartania kell magát. De ezek tényleg ALAP szabályok legyenek! (Például mielőtt bemegyünk a házba, meg kell törölközni; ebéd 13-14 óra között van; lefekvés fél 9h-kor, lámpaoltás 9h-kor.) Ne legyen végtelenített a lista. A gyerekekkel közösen alakítsuk ki a szabályokat, így könnyebben rávehetők lesznek azok betartására, és nem érzik úgy, hogy kalitkába zártuk őket.

8.    Nyaralás nagyszülőkkel közösen: beszéljük meg, ki mit vállal
Ha a nagyszülőkkel vagy barátokkal együtt megyünk nyaralni, jó, ha még az indulás előtt szánunk arra időt, hogy megbeszéljük, ki mit vár a közös nyaralástól, ki mit szeretne csinálni az együtt töltött idő alatt. Ennek megfelelően be tudjuk osztani, ki mikor vigyáz a gyerekekre, hogy a másik pihenni tudjon. Ha önellátóak leszünk a nyaraláson, megbeszélhetjük, mikor ki főz/mosogat, így megoszlanak a terhek, és elkerülhetőek bizonyos súrlódások.

9.    Figyeljünk oda a gyerek igényére
Fogadjuk el, hogy ha gyerekkel nyaralunk, akkor az ő igényeit éppen annyira (de nem jobban!) figyelembe kell vennünk, mint a sajátjainkat. Nem egyszer látok gyerekkocsikat a műemlékek lépcsőin fel-le cipelő izzadó szülőket; a kánikulai melegben a városnézés közben babakocsiban üldögélő nyűgösködő kicsiket, akiket a szülők folyamatos nassolni/inni valóval igyekszenek csitítani. Ilyenkor azért felmerül bennem a kérdés, mennyire pihenés, mennyire szórakozás ez a gyerekeknek? És a szülőknek? Ezzel együtt a szülőknek sem kell a nap 24 órájában a gyerekek rendelkezésére állnia. A nagyobbakkal már megbeszélhetjük, mikor szeretnénk magunknak egy kis időt olvasásra, szunyókálásra vagy bármi másra. Az sem utolsó dolog, ha a gyereket megtanítjuk arra, hogy saját maga találja ki, mivel tölti meg a szabadidejét.

10.     Élvezzük, hogy nyaralunk
Aranyszabály: NE IRÁNYÍTSUNK, NE NEVELJÜNK FOLYTON! Se gyereket, se a párunkat, se más útitársat! Beszélgessünk, kérdezzünk, érdeklődjünk, de hagyjuk meg a mindenkinek a magukban eltöltött idő csendjét, az alkotás örömét is. És végül legyünk egy kicsit önzők! Szakítsunk magunknak arra időt, hogy egy pohár frissítővel üldögéljünk a teraszon, a vízparton. Beszélgessünk esténként a párunkkal. Nézzük „csak úgy” az eget, a vizet, az erdőt, a tájat. Élvezzük, hogy nyaralunk!

Ne feledjük, hogy a nyaralás nem teljesítménytúra, kipipálandó nevezetességek és feladatok sora, nem egy elvégzendő projekt, hanem ajándék, öröm, a feltöltődés egyik módja. Legyen a nyaralás az együtt töltött minőségi idő, a béke és a feltöltődés ideje.

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotók: Pixabay

Címkék: nyaralás, családi nyaralás, utazás gyerekkel, utazás babával, nyári szünet

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Így óvd gyermeked a nyári szünetben! Az ORFK szerint ezek a legnagyobb veszélyek
Így óvd gyermeked a nyári szünetben! Az ORFK szerint ezek a legnagyobb veszélyek

A nyári vakáció ideje alatt a szülőknek fokozottabban kell figyelniük a gyerekekre - ezt hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője Budapesten, egy X. kerületi általános iskolában tartott sajtótájékoztatón.

tovább a cikkre
Vízparti nyaralás babával, kisgyermekkel - a tenger, a tavak és a medencék veszélyei

Mire ügyeljünk a strandon, Balatonnál és a tengerparton a kisbabákkal és kisgyerekekkel? Higiénia szempontjából melyik víz a legkedvezőbb a babák számára? Miért ártalmas a babákra, ha nem tiszta a medence vagy a tavak, folyók vize? Babaúszás oktató szakértőnk írása strandhigiéniáról és a vízparti nyaralás veszélyeiről.

tovább a cikkre
Nyaralni mész babáddal, kisgyermekeddel? - ezekre figyelj oda az etetésüknél!

Mit szabad és mit nem szabad ennie a kisbabának a vízparti nyaralás során? Mikortól ehetik a kisgyerekek a tenger gyümölcseiből készült ételeket? Miért jobb kerülni a hideg gyümölcslevest és a majonézes salátákat a hőségben? Dietetikus szakértőnk a nyaralás alatti csecsemőtápláláshoz ad tippeket, amivel sokszor tisztában vagyunk ugyan, csak néha elfeledkezünk róluk.

tovább a cikkre
Egészségügyi doboz összeállítása a nyaraláshoz

Bár a nyaralás kapcsán elsősorban a kikapcsolódás, pihenés, vízpart jut eszünkbe, sajnos gyakran szembesülünk a nyári időtöltés kellemetlen velejáróival is. Az iszapos víz gyakran okoz fül-, illetve szemgyulladást, a napozás leégést és a gyerekek jókedvű rohangálása közben is előfordulnak kisebb balesetek, melyekre jobb, ha előre felkészülünk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza