Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Jó-e, ha a gyerek azt teheti, amihez csak kedve van? Így gondolja a pedagógus - Szülők Lapja

Jó-e, ha a gyerek azt teheti, amihez csak kedve van? Így gondolja a pedagógus

Szülőklapja képSzabad-e a gyerek felett szülőként hatalmat gyakorolni? Hova vezet, ha a szülő ráerőlteti saját akaratát a gyerekére? Ki tiszteljen kit: a gyerek a szülőt vagy fordítva? Hogyan lehet boldog és kiegyensúlyozott gyereket nevelni?


Szerző: Hanula Erika
2015-07-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Miért van az, hogy a mai gyerekek azt tehetik, amihez csak kedvük van? Helyes-e, ha a szülő mindent ráhagy a gyermekére, és semmilyen korlátot sem szab számára?

Vajon tényleg a szülő tudja a legjobban, hogy mi kell a gyerekének? Vagy mégis csak szüksége lehet a gyereknek is időnként kanyarokra az életében, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek? Hanula Erika pedagógus-író egy sokakat megosztó gyermeknevelési témát boncolgat.Szabad-e erőltetni a gyereket a küzdősportra, ha ő inkább művészeti beállítottságú?
Amikor a gyerekek helyetti döntésről beszélek, nem arra gondolok, hogy megengedem-e, csokival lakjon jól a gyerek: a pillanatnyi vágya ugyan azt diktálja, közben én szülőként tudom, hogy értékes tápanyagokra van szüksége. És arra sem, hogy semmilyen korlát nem kell a gyereknek - szerintem az ugyanolyan rossz, mint a nagyon szigorú nevelési stílus.
Nem, én inkább arra gondolok, hogy ha egy gyerek személyiségéhez nem illik a küzdősport, akkor is ragaszkodjon-e a szülő ahhoz, hogy küzdősportot tanuljon, hiszen az életben szüksége lesz majd még rá. Vagy ha egy gyerek érzékeny és művészi típusú, akkor is erős reál iskolába küldje-e a szülő, hiszen akkor tud majd jó egyetemre bekerülni, akkor lesznek majd jó kapcsolatai az életben, ami ugye fontos a boldoguláshoz. És ezt a szülő tudja. És persze csak a legjobbat akarja a gyerekének.

Attól még, hogy a gyerek kicsi, a szülőnek nincs hatalma fölötte
Azt hiszem, ez az egész nagyon pici korban kezdődik. Ott, amikor egy gyerek megszületik. Aki nem egy félkész termék, nem olyasvalaki, akit a szülő a kedve szerint alakíthat, hanem egy önálló személyiség, a tulajdonságok egyedülálló kombinációjával. Egy teljes egész. Talán egy olyan lélek ölt testet a születéssel, aki már nagyon bölcs és tapasztalt  - tapasztaltabb, mint a saját szülője -, akinek megvan a terve erre az életre. Akinek bizonyos dolgokat meg kell tapasztalnia.

Azért, mert egy gyerek kicsi, még nincsen hatalmunk fölötte. Attól még megilleti őt a tisztelet.

Ha egyenrangú félként tekintünk a gyerekünkre, ha tiszteletben tartjuk az ő személyiségét és életfeladatát, ha szülőként segítünk abban, hogy minél inkább ki tudjon teljesedni, akkor a lehető legtöbbet tesszük a gyermekünkért. De ez az út persze nagyon nehéz is tud lenni. Mert sokkal könnyebb megmondani egy gyereknek, mit kell tennie, hogyan kell gondolkoznia, viselkednie, léteznie, hogy elérje azt, amiről én szülőként azt gondolom, hogy a boldogság.
De vajon neki is az jelenti a boldogságot, ami nekem?

Akkor tud a gyerek kibontakozni, ha a szülő hagyja őt érvényesülni
Mennyivel több toleranciát, türelmet, empátiát, alkalmazkodást igényel az, ha figyelembe veszem a gyerekem személyiségét is. Pláne, ha több gyerekem van, különböző személyiségtípusokkal! Mégis azt gondolom, minden nehézsége ellenére, ez az út vezet a fejlődéshez. Csak akkor tud a gyerek kiteljesedni, ha igenis sok mindenben hagyom, hogy a saját feje - ösztöne, lelke vagy nevezzük bárminek - után döntsön. Persze a véleményemet szülőként elmondhatom, tanácsot adhatok, és ha jó a viszonyom a gyerekemmel, még meg is fontolja, de a döntés az ő kezében van. Legyen szó sportról, hobbiról, barátokról, iskoláról, pályaválasztásról.

Persze nem mindegy, hány éves és milyen érett gyerekről beszélünk, de minden korban megvan az terület, amikor a gyerek maga dönthet. Míg 6 évesen nem biztos, hogy egyedül felelősségteljes döntést tudna hozni az iskolát illetően, azt már meg tudja mondani, milyen típusú tábor vagy nyaralás tetszik neki. 14 évesen már teljesen más a helyzet.

Vagy vegyük például az étkezést. Sokan kisgyerekkorukban eldöntik, hogy nem esznek húst, vagy éppen nem isznak tejet, amit sajnos nem minden szülő fogad el. Pedig a gyerekek még annyira érzik, mire van vagy éppen nincs szüksége a szervezetüknek.

Eredeti írás: Csupaszív magazin / Majd a gyerek eldönti?  
Fotó: Rawpixel

Címkék: gyermeknevelés, szülő, gyerek, mit tehet a gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A legnagyobb nevelési hiba, amit hiszti, vagy rosszalkodás esetén elkövetünk

"Észre sem vesszük, hogy elfelejtettük gyermekünket megdicsérni, megjutalmazni. De ők észreveszik! Semmi másra nem vágynak csak a figyelmünkre. A gyermeknevelésben a jutalmazásnak sokkal nagyobb ereje van, mint a büntetésnek." Az őszinte gyermeki gondolatokat feltáró versről gyermekpszichológus szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre
2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már

A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene?

tovább a cikkre
20 szülő, akiknek garantáltan rosszabb napja van, mint neked...

A gyereked állandóan eldobálja a játékait vagy mindig rendetlen a gyerekszobája? Az semmi! Nézd meg a lenti fotósorozatot, és hamar rájössz, hogy más családban sem mindig rózsás a helyzet. Vicces amatőr fotók következnek, melyek garantáltan meggyőznek arról, hogy nálatok igenis minden rendben van…

tovább a cikkre
A gyermeknevelés alapszabályai - tippek a sikeres gyermekneveléshez

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen, szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra is, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

tovább a cikkre
8 hatásos tipp kisebb hisztik kezelésére

A hisztinek több fajtája van. Van, ami enyhébb lefolyású és van, amely komoly dühkitörésben tetőzik. Egy tapasztalt szülő már az előjelekből meg tudja különböztetni, hogy melyik fajta van épp kitörőben. Sőt a kisebb hisztiket meg is tudja előzni, ha a megfelelő ponton vet gátat a kitörésének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Őszibarackpüré túróval

Őszibarackpüré túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Őszibarack Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott gyümölcsöt kimagozzuk és a túróval összeturmixoljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Anafilaxiás sokk: Mogyoró, darázscsípés, tej is kiválthatja az életveszéses allergiás reakciót! - Az anafilaxia tünetei, kezelése

vissza vissza