Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Segítség, nem fogad szót a gyermekem! - Hogyan kezeld, ha a gyerek feszegeti a határokat? - Szülők Lapja

Segítség, nem fogad szót a gyermekem! - Hogyan kezeld, ha a gyerek feszegeti a határokat?

Szülőklapja képMi a teendő, ha a gyerek az óvodában kisangyal, otthon meg szófogadatlan? Hogyan legyél következetes a mindennapi gyermeknevelés során? Hogyan büntesd a kisgyerek helytelen viselkedését? Mit tegyél, ha gyermeked rá akar nőni a fejedre?

Szerző: Pintérné Mirza Anna
2015-10-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Pintérné Mirza Anna
Grafológus, pedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Előfordult már, hogy irigykedve nézted, ahogy más szülők gyereke hallgat a szép szóra, nem szalad el a plázában, megáll a járda szélén, nem kell vele kiabálni, nem nyúl a törékeny holmikhoz a boltban, nem sikít/üvölt, ha nem kap csokit? A te gyermeked viszont igen, sőt úgy érzed, hogy ovi, suli után otthon engedi ki a fáradt gőzt... Ne aggódj, ezzel a problémával nem vagy egyedül - nyugtatja a szülőket Pintérné Mirza Anna pedagógus.

Nincs eleve szófogadatlan és rossz gyerek, csak olyan, aki feszegetik a határokat
Sok szülő szemléli értetlenül csemetéje viselkedését. Otthon kisördög, oviban-nagyszülőknél kisangyal. Mi történt?
A gyerekek hihetetlenül érzékeny kis lelkek. És jó megfigyelők is. Kihasználják a fáradtságunkat, keresik a gyengeségeinket - és meg is találják. Minden pedagógus és gyakorló szülő jól tudja, hogy nincs eleve szófogadatlan, rossz gyerek. De ők már csak ilyenek: szeretik feszegetni a határokat. Szeretik, ha érvényesül az akaratuk.

Szülőként a feladatunk pedig az, hogy kereteket szabjunk nekik, biztonságot és kiszámítható életet biztosítsunk nekik. Így tehát a nevelésben az egyik legfontosabb vezérelv a szeretetteli, határozott és következetes irányítás.

Fontos, hogy a gyerek tudja, mit szabad és mit nem
Igenis kell, hogy a viselkedésének azonnali következménye legyen. Ha rászólunk egyszer, kétszer kedvesen, harmadszorra erélyesebben, és még mindig nem teszi meg, amit kértünk, akkor sosem szabad ráhagyni!
Egyrészt el lehet magyarázni, hogy miért helytelen a viselkedése, vagy elég emlékeztetni arra, hogy ezt a dolgot már megbeszéltük.
Sokszor esünk viszont abba a hibába, hogy a gyermekünk eltereli a figyelmünket úgy, hogy észre se vesszük, hogy lezáratlanul maradt a szituáció.
 

Tipikus esetek - így tereli el a gyerek észrevétlenül a szülő figyelmét


„Jó,jó, Anyu, már nem csinálom!”
Milyen gyakran hangzik el az ismert mondat, aztán mikor nem figyelünk, újra kezdi. Vagy hirtelen valami sürgős baja lesz, sírni kezd, így a kioktatást nem kell végighallgatnia: „Folyik az orrom!”, „Au, megütöttem a kezem!”, „Szomjas vagyok!”. Észre se vesszük, hogy elterelték a figyelmünket.

A kisgyerek magyarázkodik, hogy megússza a büntetést
Nagyon jellemző az is, hogy a nagyobbacskák elkezdenek magyarázni, érvelni, mi pedig nem vágunk a szavába: „Igen megütöttem, de azért, mert nálam volt előbb, és durván kitépte a kezemből…”, „Csak azért mentem oda, hogy megnézzem azt a bogarat, de fel akartam már öltözni!”. És mi meg beleszaladunk a csapdába…

Csak az azonnali büntetésnek és következményeknek van értelme
Mi ilyenkor a megoldás? Nem hagyni, hogy a gyerekünk az ujja köré csavarjon minket. Nem hagyni, hogy - persze tudattalanul - ugyanazokat a játszmákat játsszuk, aminek a vége, hogy megússza a büntetést. Mert igenis, az azonnali büntetésnek, az azonnali következménynek van értelme, van hosszú távú hatása. Igenis fel kell állnunk és azonnal kivonni őt a számunkra helytelennek, veszélyesnek, durvának ítélt szituációból.

Nem kell komoly dolgokra gondolni: csak elvesszük az almát a kezéből (ha mondjuk akaratunk ellenére azzal rohangál), elvesszük azt a játékot, amivel dobált, magunk mellé állítjuk 2-3 percre büntetésképp. Persze nyugodtan meghallgathatjuk a panaszát. Lássa, hogy figyelünk, megértjük az érzéseit. Megmondhatjuk, hogy „Igazad volt kisfiam, hogy dühös lettél, mikor Pistike a szemedbe szórta a homokot, de akkor sem megoldás, hogy te megrúgtad, mert így te is csúnyán viselkedtél. Van valami ötleted, mit lehetne ilyenkor csinálni?”.

A lényeg az, hogy mindig ugyanazokat a dolgokat állítsuk fel szabályként: azaz ha egyszer valamit megtiltunk, akkor az máskor is tabu legyen, és soha ne hagyjuk annyiban, ha áthágott egy szabályt.

A kisgyerekek gyorsan rájön, hogy  hol érdemes próbálkozni és hol nem
Ez a mi érdekünk is, mert nagyon fontos, hogy a gyerekünk megértse, a szabály az szabály – mindig. És itt is van a megoldás: az oviban, suliban nincs érzelmi ráhatás, a gyerekeknek igazodni, alkalmazkodni kell a rendhez, különben az óvó nénik is csak kapkodnák a fejüket. Az oviban nagyon hamar tudatosul a kicsikben, hogy mik a keretek, és hogy nem nagyon érdemes próbálkozni. Otthon is épp ez a fajta következetesség lesz a célravezető.
Csakis így válhat belőle kiszámítható kisember, aki lassanként különbséget tud tenni aközött, mikor lehet alkudozni és aközött, mikor tényleg fontos, hogy az előre megbeszéltek és elvártak szerint viselkedjen. Így tudhatjuk majd őt is biztonságban akkor is, ha épp nem tudunk rá figyelni vagy nincs velünk.

Miért kell ötpercenként rászólni a gyerekre? - önkritikára is szükség van
Ha úgy érezzük, nem bírunk a gyerekünkkel, érdemes elgondolkodni, miért rosszalkodik ma ennyit? Miért kell ötpercenként rászólni? Valószínűleg a válasz előttünk van: fáradtak, türelmetlenek vagyunk, esetleg halaszthatatlan teendőinket végezzük – a gyerek meg unatkozik. Jól jön ilyenkor a kipihentebb, türelmesebb nagyszülő, aki meg tudja esetleg adni azt az odafigyelést, amit mi –mondjuk főzés közben – nem. Ha van rá alkalmunk, kérjük meg őket egy-egy órácska unokázásra, a gyerekünk meg fogja hálálni a törődést!
És valószínű, hogy ezután a közös estéink is jobb hangulatban fognak telni.

Szerző: Pintérné Mirza Anna pedagógus
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, szófogadatlan gyerek, szabályok, követekzetesség, büntetés, gyerek, szülő

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással
4+4 fejlesztő játék leendő elsősöknek - Nyomtatható sablonnal, leírással

Miért fontos felkészülni az iskolára? Milyen a jó és milyen a gyereket leginkább frusztráló készülődés? Milyen játékokkal hangolhatod rá a gyermekedet arra, hogy hamarosan iskolába fog járni? Sárosdi Virág gyógypedagógust és hatgyermekes édesanyát kérdeztük.

tovább a cikkre
5 különleges játszótér Budapesten, ahova feltétlenül menjetek el a gyerekekkel!

5 kiváló budapesti játszóteret ajánlunk - főképpen azoknak, akik még ezeket a játszótereket nem ismerik. Mindegyik „játszi” a maga módján különleges - közös bennük, hogy a gyerekek egytől-egyik mindegyiket imádni fogják.
5 különleges budapesti játszótér – fotókkal.

tovább a cikkre
- Anya, időt spóroltam neked... - az utóbbi idők legszebb kisfilmje

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén: kisgyerekes szülőként valóban azzal töltjük az időnket, ami valóban fontos az életben? Végtelenül kedves, megható és elgondolkodtató reklámfilmet mutatunk, melynek sikerül bennünket rádöbbenteni a válaszra.

tovább a cikkre
2 alapvető nevelési hiba, amit biztosan te is elkövettél már

A csecsemőknek még nincs önbizalomhiányuk. 8 éves korra az énkép 50%-a, 14 éves korra pedig már 80%-a kifejlődik. Az önbizalom hiányáért a felnőttek tehetők felelőssé… De hol rontjuk el, és mi tehetünk ellene?

tovább a cikkre
20 szülő, akiknek garantáltan rosszabb napja van, mint neked...

A gyereked állandóan eldobálja a játékait vagy mindig rendetlen a gyerekszobája? Az semmi! Nézd meg a lenti fotósorozatot, és hamar rájössz, hogy más családban sem mindig rózsás a helyzet. Vicces amatőr fotók következnek, melyek garantáltan meggyőznek arról, hogy nálatok igenis minden rendben van…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Pintérné Mirza Anna - Grafológus, pedagógus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Tejes csirkemell

Tejes csirkemell

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g csirkemellfilé tej, amennyi a csirkét ellepi fokhagyma só kakukkfű

Recept:

A csirkemellet alaposan megtisztítjuk. A tejbe beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, majd ebben pácoljuk 1-2 órát (vagy akár többet, ha van idő) a csirkemellet. Ezután sütőzacskóba tesszük a húst, megsózzuk, hozzáöntünk a tejből és puhára sütj(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza