Boldog gyermeket szeretnél te is, ugye? Akkor ezekre figyelj a pszichológus szerint!

Gühring Rita

Gyereknevelés

Gühring Rita


Boldog gyermeket szeretnél te is, ugye? Akkor ezekre figyelj a pszichológus szerint! Gyakorlatias tanácsok pszichológus szakértőnktől, hogy a gyermeknevelés ne stressz-, hanem igazi örömforrás legyen. 10 dolog, amivel boldog és oldott légkört teremthetsz otthon a családban. Manapság olyan kevés időnk jut mindenre, hogy próbálunk mindent gyorsan és egyszerűen elintézni, a sorban állást, az utazást, a vacsorát, a fogyást, a fájdalomcsillapítást... Rászoktunk a gyors megoldásokra, melyek megkönnyítik életünket. És néha a nagy stressz közepette azt kívánjuk, bárcsak létezne egy gyors és egyszerű recept a gyermeknevelésre is. Azonban a gyermeknevelés idő- és figyelemigényes tevékenység. Nem létezik gyors és könnyű módja, ami nem jelenti azt, hogy a gyerekeinkkel töltött idő is csak egy kell hogy legyen a többi stresszforrás közül - mondja Gühring Rita pszichológus.

10+1 tanács kisgyerekes családoknak a pszichológustól


Az alábbi tippek gyakorlatba ültetése segíthet abban, hogy pozitív, jó légkört teremtsünk a családunkban, és a gyerekeinkkel töltött idő kikapcsolódás legyen számunkra.

1. Figyelj oda arra, amit mond - szavakkal vagy anélkül - a gyerek!
Azok a gyerekek, akiket nem hallgatnak meg, akikre nem figyelnek oda a szüleik, egy idő után úgy próbálják felhívni magukra a figyelmet, hogy rosszul viselkednek, kiabálnak. Próbáljuk megelőzni ezt, így egy kis odafigyeléssel sok idegeskedéstől óvhatjuk meg magunkat és gyerekünket.

2. Alakíts ki családi szokásokat, rituálékat!
Manapság egyre inkább kihalófélben vannak a hagyományok, az ünnepek köré szerveződő szertartások, pedig a gyerekeknek nagy szükségük van a kiszámíthatóságra a mindennapokban, és a rítusokra az ünnepek körül.

3. Fejezd ki gyakran szeretetedet szavakkal, érintéssel!
Mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressék, és ezt ki is fejezzék felé. A gyerekekre ez fokozottan igaz.

4. A gyerekek előtt is fejezd ki párod felé szeretetedet, és ne kritizáld a másikat!
Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek a szüleik harmonikus párkapcsolatban élnek, ők maguk is sokkal kiegyensúlyozottabbak. Ráadásul a gyerekek a szülőket utánozva tanulnak. Feltehetjük magunknak a kérdést: Úgy viselkedem a párommal, ahogy szeretném, hogy a gyerekem viselkedjen vele vagy velem?

5. Olvassatok, játsszatok együtt!
Sokszor halljuk ezt a tanácsot, mégis valahogy egyre inkább hiányzik a közös olvasás (történetmesélés), játék a mai családok életéből. Ha csak tudjuk tegyük le az okostelefont a kezünkből, kapcsoljuk ki a tévét, és helyette játsszunk valamit együtt családként, vegyünk elő egy könyvet! Hamarosan tapasztalni fogjuk, hogy gyerekeink kevésbé feszültek, és mi magunk is felszabadultabbá válunk.

6. Tudj meg legalább egy fontos dolgot a gyerek napjáról!
Vagy ha még nem jár közösségbe, akkor megkérdezhetjük, hogy mi mindenért hálás aznap, mi volt a legjobb a napjában.
A szokásos „–Mi volt ma az óvodában/ iskolában?” kérdés helyett próbáljunk konkrétabb, kreatívabb kérdést feltenni! Egy idő után a gyerekek is szívesebben mesélnek majd a napjukról, és nem fogják csak azt válaszolni, hogy „Semmi”!

7. Dicsérd meg!
Mindenkinek jól esik a biztatás, dicséret! Amikor dicsérünk, törekedjünk őszinteségre és említsünk konkrét dolgokat!

8. Mozogjatok, sportoljatok együtt!
A mozgás pozitív hatással van a hangulatunkra. Ha csak lehet, autó helyett válasszuk a sétát, mozizás helyett a kirándulást!

9. Próbáld meg nem „túlvédeni” gyereket!
Ha nem engedjük, hogy a gyerekünk kísérletezzen, esetleg elfelejtsen/ elrontson valamit, azzal hosszú távon többet ártunk, mint használunk, mivel így nem alakul ki benne felelősségérzet. Hagyjuk, hadd egyen egyedül, ha tud. Hadd kösse be ő a cipőfűzőjét, ha tudja. Hadd írja meg egyedül a fogalmazását, ha tudja. Hosszú távon így sok időt spórolunk meg magunknak, és nem utolsó sorban a gyerekünk is boldogabb, magabiztosabb lesz.

10. Ne kényeztesd el!
Minden gyerek különleges és értékes, de emiatt még nem kell, hogy körülötte forogjon a világ. Ha önzőség helyett olyan értékeket tanítunk meg gyerekeinknek, mint a kedvesség, nagyvonalúság, őszinteség, tisztelet, akkor azzal hosszú távon jól jár a gyerek, a szülő és a környezet is.

+1. Végül pedig, ne aggódj, ha a fenti tanácsok közül nem mindet, esetleg néha egyet sem ültetsz át a gyakorlatba. Szülőként nem kell tökéletességre törekednoi, kis célokat kitűzve is nagy sikereket érhetsz el.

Szerző: Gühring Rita pszichológus
Fotó: FreeDigitalPhotos

Gühring Rita

Gyereknevelés

Gühring Rita


2015.09.25