Egy elsős kisgyereknek ugyanannyit kell dolgoznia, mint egy felnőttnek - Jól van ez így?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Egy elsős kisgyereknek ugyanannyit kell dolgoznia, mint egy felnőttnek - Jól van ez így? Egy szakmai portál megszavaztatta az olvasóit, véleményük szerint az első és második évfolyamon maximum mennyi lehetne a tanórai munkára és házi feladat elkészítésére együttesen fordítandó idő. Az elmélet egészen más, mint a gyakorlat. Egy szakmai portál megszavaztatta az olvasóit, véleményük szerint az első és második évfolyamon maximum mennyi lehetne a tanórai munkára és házi feladat elkészítésére együttesen fordítandó idő.

3-5 óra lenne az ideális idő
A Tanitonline.hu nem reprezentatív szavazásán a voksolók többsége, 55 százalékuk úgy vélte, egy 6-8 éves gyermeknek maximum 3-4 óra kellene naponta tanulással foglalkoznia, 40 százalékuk szerint 4-5 óra lenne elegendő. Mindössze 4 százalék szavazott arra, hogy 5-6 óra a tanulással töltött ideális idő, és csupán 1 százalék volt - egyetlen személy -, aki szerint 6-7 óra kell a kis elsősöknek és másodikosoknak.

Mennyit dolgoznak valójában a gyerekek?
Ezzel szemben a gyakorlat azt mutatja, hogy a gyerekeknek eleve délután 4-ig kötelező az iskolában lenniük. A reggel 8-tól délután 4-ig tartó időszakban általában 4-5 tanórájuk van, ehhez jön a napközis foglalkozás, szakkörök, korrepetálások, énekkar, edzések - nem beszélve a szülők által szervezett egyéb különórákról, amik gyakran már a kora estébe is átnyúlnak.

Az órák egy része ugyan nem a ténybeli tudás megszerzését célozza, hanem lazább-kreatívabb – például egy rajz- vagy testnevelés óra -, ez sem jelenti azt, hogy a gyerekek akármit csinálhatnak. A fegyelem és figyelem ugyanolyan elvárás feléjük, mint egy matematika vagy magyarórán.

Gyermekeknek felnőtt munkatempó?
Ha mindezeket összeszámoljuk, akkor kiderül a szomorú valóság: már ilyen kicsi korban is szinte felnőtt munkatempót és munkamennyiséget várnak, várunk el a gyermekektől, hiszen napi szinten ugyanúgy kijön a 8 óra munka - vagy akár annál több is - , mint egy felnőtt esetében.

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2015.09.25