Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 10 aranyszabály a gyereknevelésben, melyet minden szülőnek be kellene tartania - Szülők Lapja

10 aranyszabály a gyereknevelésben, melyet minden szülőnek be kellene tartania

Szülőklapja képMiért kellenek a szabályok a család életében? Hogyan állítsd fel az alapvető szabályokat a kezdetektől? Melyek a teljesen felesleges gyermeknevelési szabályok? Mit tegyél a megfélemlítés vagy büntetés helyett? Klinikai szakpszichológus válaszol.

Szerző: Szalánczi Kriszta
2015-11-16
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

- Gondolj bele, mennyi időt töltesz azzal, hogy a gyereke(i)det a szabályok betartására ösztökéled! Mennyi időt töltesz zsörtölődéssel, mert már ezerszer megmondtad, hogy nem szabad belenyúlni, levenni, megenni, beledugni, elkésni, csúnyán beszélni, hisztizni, dobálózni, verekedni… Akkor miért nem érti meg, miért szegi meg újra és újra a szabályt?!

Azért, mert gyerek. Mert egy bizonyos korig nem tud ok-okozatban gondolkodni, viselkedése érzelemvezérelt. És lássuk be, mi felnőttek is rendre megszegjük a szabályokat. Akkor ők miért ne tennék? Félreértés ne essék, szabályokra szükség van. Csak nem mindegy, hogy milyenekre. És az sem, hogyan használjuk a szabályokat. Szalánczi Kriszta klinikai szakpszichológus, a wmn.hu szerzőjének tippjei.

Gyermeknevelés - Miért van szükség szabályokra?


1. Szabályokra és szülői rugalmasságra egyaránt szükség van
A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek szeretik a szabályokat – a betartható szabályokat persze. Szívesen és készségesen alkalmazkodnak, mert ettől biztonságban érzik magukat. A felnőtteknek is segít a kiszámíthatóság, hát még a gyerekeknek. A kiegyensúlyozott fejlődés egyik fontos feltétele a megfelelő keret biztosítása, ez pedig a szülők feladata. Kellenek tehát a szabályok, de mellette elengedhetetlen a szülői rugalmasság! Legfőképp kamaszkor környékén, amikor épp a szabályok feszegetése, vagy inkább azok megszegése a természetes.

2. A rendszer(esség) segíti a család mindennapi életét
Minél nagyobb a rend és a kiszámíthatóság egy család életében, annál egyszerűbb dolgod van a szabályok felállításával és betartásával. Jól szervezett családban tudható, kinek mi a feladata, ki hol található, mikor érkezik haza, ki megy a gyerekért, van egy biztos időpont, amikor mindannyian találkoznak, például a közös a vacsora.

3. Állíts fel kevesebb szabályt, hogy azok könnyen betarthatók legyenek
Inkább kevesebb szabályt állíts fel, de azok legyenek könnyen betarthatók! Nem lehet mindent szabályhoz kötni. Sok szülő ezzel igyekszik rendre vagy megfelelő viselkedésre szoktatni a gyerekét. De tévesen gondolja azt, hogy a sok szabály egyenlő a következetességgel. Ha állandóan csak fegyelmezel, egykettőre őrmesterszerepben találod magad. A túl sok szabály gátolja a gyerek spontán kezdeményezőkészségét is.

4. Mutass példát a gyerekednek
A személyes példamutatás elengedhetetlen a szülő részéről. Ahelyett, hogy a gyereket állandóan arra emlékeztetnéd, mi a szabály, mutass neki jó példát! Ha a gyereknek sem engeded meg: ne állj fel telefonálni az asztaltól ebédidőben, ne menj végig cipőben a lakáson, ne kritizáld a tanárnőt a be nem jelentett dolgozat miatt, ne egyél az öledből a tévé előtt!

5. Igazítsd a szabályt a gyermeked életkorához
A szabály mindig a gyereked életkorához igazodjon és teljesíthető legyen! Ne várd el egy háromévestől, hogy játék után rendet rakjon vagy csendben üljön az étkezés végéig, mert erre még nem képes. Ne pakoltasd a gyerekedet állandóan, attól nem lesz rendszerető, viszont folyamatos konfliktust gerjeszt köztetek! Inkább csak bizonyos időszakonként ragaszkodj a rendrakáshoz.

6. Feleslegesek a hosszú távon nem betartható szabályok
Érdemes figyelni önmagunkat, újra és újra átgondolni, felülvizsgálni az otthoni szabályrendszert. Tedd föl magadnak a kérdést: hány felesleges szabályt erőltetek a gyerekemre, amelyek igazán nem is tarthatók hosszútávon (és nekem magamnak sem sikerül betartani)? Például „Mindent meg kell enned, ami a tányérodon van!”. „Amit leveszel a polcról, azt vissza is kell raknod!”. „Játékot nem lehet kivinni a gyerekszobából!”. „Mindenkinek köszönni kell!”.

7. Szabályok a biztonság, nyugalom, lelki béke érdekében
Azok a leghasznosabb szabályok, amelyek alapvetően védik a gyermekünk testi épségét (például nem lépünk le a járdáról, míg körül nem nézünk, pirosban nem megyünk át), és amelyek fontosak a család nyugalma, valamint a gyermek lelki békéjének érdekében. Például estefelé elcsendesülünk, hangolódunk a lefekvéshez, lekapcsoljuk az erős fényeket - így könnyebben elfogadja a gyerek, hogy befejeződik egy nap, mese és lefekvés következik.

8. Miért szegi meg a szabályt a gyerek?
Amennyiben megszegi a szabályt, semmi haszna, ha még szigorúbbat helyezel kilátásba, azzal csak az ellenállását fokozod. Inkább azt kellene átgondolni, miért nem megy a dolog. Talán nem az életkorának megfelelő a szabály, amit felállítottál? Túl nagy az elvárás, esetleg teljesíthetetlen számára? Sok családban az evés körül vannak hatalmas összecsapások: mit, mennyit és hányszor eszik a gyerek. Merev szabályokat alkalmaznak a szülők ahelyett, hogy elfogadnák a gyerekük természetes igényeit és étvágyát.

9. Kerüld a megfélemlítést vagy a büntetést
Azt javaslom, mindenképpen kerüld a megfélemlítést vagy a büntetést. Ugyanis semmi hatása nincs arra, hogy elérd a gyerekednél azt, amit szeretnél. Szerintem mindenkinek ismerős, amiről beszélek: „Majd meglátod, mit kapsz azért, mert megint pimasz voltál!” . „Ez már tűrhetetlen, olyat teszek, amit magam is megbánok!”. Amikor a gyerek kinyitja az idegennek az ajtót, pedig ezt korábban megtiltottad neki, ne büntesd érte, inkább újra és újra meséld el, mi történhetett volna esetleg rosszabb esetben. Iskolai intő begyűjtésekor sem javasolnám az egyhetes tiltást mondjuk a számítógéptől, inkább valami önként vállalt otthoni feladattal próbálnám növelni a felelősségét.

10. Önuralom és nagyvonalúság a gyerekre is jótékonyan hat
A szabályok sorozatos megszegéséhez - mert, ugye a gyerekek már csak ilyenek - szorosan hozzátartozik a felnőtt fogyatkozó türelme, rosszabb esetben kontrollt vesztett állapota, amikor esetleg magából kikelve csatázik a gyerekkel. Miért is? Mert tehetetlennek érzi magát. Ugyanazokat az érveket pufogtatja, követelőzik, néha fenyeget - persze, eredménytelenül.
Tudom - saját tapasztalatból is -, hogy nehéz, de az önuralom és a nagyvonalúság elengedhetetlen. Hidd el, a higgadtságod a gyerekedre is jó hatással lesz! Egyrészt csökkenti az ellenállását, hisz nem mész bele a vitába, másrészt sokkal jobb és építőbb mintát lát tőled, mintha a konfliktushelyzetben minden kis szabály megszegéséből patáliát csinálnál. Ne felejtsd el, a gyereked később azt a mintát követi majd, amit tőled lát.

Szerző: Szalánczi Kriszta klinikai szakpszichológus, wmn.hu
Még több hasonló cikk a témában és más érdekességek a wmn.hu oldalon »
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, szabály, büntetés, gyerek, család, viselkedés, magatartás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az 5 legsúlyosabb gyermeknevelési hiba, amit egyre több szülő elkövet

Vajon jót tesz-e gyermekeinknek a ma oly divatos szabadelvű gyermeknevelés? Miért nem mernek a mai szülők szigorúak lenni?
5 hiba, amit a mai modern szülők elkövetnek. Külföldi és hazai szakember véleménye a modern kori gyermeknevelésről és azok buktatóiról.

tovább a cikkre
Gyermeknevelés - 11 tuti tipp, hogy higgadtak maradjunk

Ha valami rossz fát tett a tűzre a gyermekünk, gyorsan felmegy bennünk a pumpa. Ha mi idegesek, feszültek leszünk, gyermekünk is másképp fog viselkedni, mint ahogy szeretnénk. Mit tegyünk, hogy mi se robbanjunk fel, a helyzetet is jól kezeljük, ráadásul a gyermeknek is jó példát mutassunk?

tovább a cikkre
Az apák szerepe a gyermeknevelésben

A határozott nevelés fejleszti a csemeték kitartását, ezáltal elősegíti jobb iskolai eredményt és megelőzi a bűnözői magatartás kialakulását a későbbiekben – derül ki egy új tanulmányból.

tovább a cikkre
A gyermeknevelés alapszabályai - tippek a sikeres gyermekneveléshez

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen, szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra is, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza