Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Hogyan tanulja meg a gyerek, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért? 5 fontos dolog, amire szülőként oda kell f - Szülők Lapja

Hogyan tanulja meg a gyerek, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért? 5 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned

Szülőklapja képA modern gyermeknevelés egyik kudarca, hogy a gyerekek nem vállalják tetteikért a felelősséget, és próbálják a hibákat másra hárítani. Hogyan lehet a gyereknek megtanítani a felelősségvállalást? Szülői mintáról, elkényeztetésről, bocsánatkérésről Hanula Erika pedagógus mondja el véleményét.

Szerző: Hanula Erika
2016-01-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mi sem egyszerűbb, mint másokra hárítani a felelősséget, és a hibát nem magunkban, hanem a környezetben keresni. Pedig a felelősségvállalás elsajátítása már gyerekkorban kezdődik. És ha bárki azt gondolná, hogy erre jócskán van idő, nos, ezzel nem biztos, hogy érdemes a szülőnek áltatnia magát.
Hanula Erika pedagógus-író kifejti, hogy miért zsákutca, ha nem tanítjuk meg időben a gyereknek, hogy vállalja tetteiért a felelősséget, és azt, hogy miért tilos a gyerek helyett mindent megcsinálnia a szülőnek.

 

"Fekete pontot kaptam, mert anya nem tette a táskámba a matek könyvet" Ismerősöknél, barátoknál, itt-ott-amott mostanában többször meghökkentem azon, amikor azt láttam, a gyerekek mennyire nem vállalják a felelősséget a tetteikért, illetve hogy mennyire kívülre hárítanak. Nem, nem arra gondolok, amikor a hároméves áll az összefirkált fal mellett, dugja a zsírkrétát a háta mögé és közben nagy ártatlan szemekkel mondja, hogy nem ő volt. Ez egy teljesen más történet. Szerintem sokan hallottatok már olyat gyerek szájából, hogy “Fekete pontot kaptam, mert anya nem tette be a táskámba a matek könyvet” vagy “Leszidott a tanár, pedig ez tök igazságtalan volt, én nem tettem semmit.” Ennél persze vannak durvább kijelentések is, bár már ezek is jól mutatják, hogy szerintük mennyire más a hibás, sosem ők.
 

Hogyan tanulja meg a gyerek, hogy vállaljon felelősséget a tetteiért? 5 fontos tanács


1. Merj bocsánatot kérni a gyerekedtől!
Vajon miért alakul ez így? Biztos, hogy van benne jócskán megfelelni vágyás (“én jó vagyok”), félsz a leszidástól, még ha az nem is erős vagy tettleges, de hát melyik gyerek szereti, ha anya/apa mérges rá. Aztán az egyik gyerek alaptermészete szerint nem szorong, ha “tetten érik”, míg a másik nagyon érzékeny az ilyenre.

De az is biztos, hogy mi szülők sem csak kívül kereshetjük a hibát, hanem bizony magunkban is! Vállaljuk csak föl mi is a felelősséget: milyen példát mutatunk a gyerekünknek. Mikor mondtad utoljára a gyerekednek, hogy “Bocs, ezt elrontottam/rosszul reagáltam/nem így kellett volna/ez az én hibám volt. Legközelebb jobban figyelek”?

Őszintén szólva nekem ez borzasztó nehéz volt világ életemben, és bár büszkén állíthatom, hogy rengeteget fejlődtem, bizony néha még mindig visszaesem a “nekem márpedig akkor is igazam van” hibájába. Jobb esetben később észre veszem magam. Rosszabb esetben valamelyik gyerekem tükröt mutat nekem - hasonló viselkedés formájában…

2. Vállald fel te is a tetteidért a felelősséget!
De tovább megyek. Nem csak az a fontos, hogy a gyerek felé hogy kommunikálok, hanem az is, ahogy a világhoz viszonyulok a gyerek füle hallatára. Szidom a környezetet, hogy azért nem boldogulok, mert a politikusok, az adó, az időjárás, a bármi más, csak külső tényező legyen? Mit tanul ebből a gyerek? Pontosan azt, hogy kint kell keresni a bűnbakot, ahelyett, hogy magunkba néznénk.

3. Bízz a gyerekre feladatot, házimunkát!
Szóval akkor hogyan is vezethetem rá, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért?

Nos, a helyes példamutatás mellett kisgyerekkorban szerintem azzal, hogy vannak dolgok, amik az ő feladatai. Például: viráglocsolás, terítés, a saját szobája rendben tartása, táskabepakolás. Anélkül, hogy utólag én kiigazítanám, utánacsinálnám.

Ha elfelejt valamit betenni a táskájába, akkor ő kap érte fekete pontot, ezzel megtanulja, hogy legközelebb alaposabb legyen. Én például bevezettem, hogy hétvégenként a fiúk takarítják a kocsit. A sok esőtől olyan sár van, hogy két nap alatt dagonya lesz az autóban, és amíg én suvikszoltam ki, nem is figyeltek rá, hova teszik a sáros lábukat. Mióta övék az autó tisztaságának a felelőssége, még a kis barátjukra is rászóltak, hogy ne koszolja össze az ülést, amikor épp elfuvaroztuk valahova.

Hogyan tanulja meg a gyerek, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért? 5 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned
Bízz a gyerekre házimunkát, jobban fogja értékelni a körülötte lévő rendet (Fotó: kidspot.com)

4. Már kicsi korban szoktasd rá a gyereket a felelős viselkedésre
A gyermekneveléssel foglalkozó oldalak tele vannak mindenféle táblázatokkal, hogy milyen korú gyerek milyen házimunkát képes már elvégezni, de szerintem ez minden szituációban más és más. Az egyik gyerek érettebb, a másik ügyetlenebb, egy harmadik helyen meg anyuka egyedül nevel három gyereket, úgyhogy muszáj jobban kivenniük a részüket a kicsiknek is. Nem is az a lényeg mit, hanem az, hogy tegyen valamit, legyen neki saját felelős teendője. Mert ha kicsi korban nem kezdjük el ezt a folyamatot, tizenhat évesen teljesen értetlenül fog állni, ha porronggyal a kezünkben megkérjük, takarítsa ki a lakást.

5. Semmiképpen se csinálj meg helyette mindent - akkor sem, ha így időt spórolnál
És persze, ha most az merül föl benned, hogy “de annyival egyszerűbb nekem tíz perc alatt elmosogatni, minthogy a gyerek munkája után még fél óráig takarítani a romokat”, nos, akkor igazat kell adnom neked. Igen egyszerűbb. Most. De gondolj bele, mi lesz később. És abba is, milyen fontos dolgot tanul meg az ilyen munka által: a felelősség felvállalását.

Ne ess bele abba a hibába, hogy a gyerek csak tanuljon, te meg mindent megteszel neki/helyette, hogy csak a tanulásra tudjon koncentrálni. A jó jegyeken kívül van egy sor fontos készség is, aminek az elsajátítása legalább olyan fontos lesz az életben (ha nem fontosabb), mint az iskolai tanulmányok.

Szerző: Hanula Erika
Fotó: theautismsite.com
Eredeti írás: Csupaszív magazin / Hogyan tanítsd felelősségvállalásra a gyerekedet?

Címkék: gyermeknevelés, gyerek, szülő, szülői minta, szülői példa, felelősség, házimunka gyerekeknek, elvárás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Gyereknevelési hibák, CSED, Hogyan utazhatnak a babák a KRESZ szerint, Milyen egy igazán jó apuka - 2015 top cikkei
Gyereknevelési hibák, CSED, Hogyan utazhatnak a babák a KRESZ szerint, Milyen egy igazán jó apuka - 2015 top cikkei

Az év minden napján igyekszünk a szülők számára hasznos tanácsokkal és hírekkel szolgálni. Így év végén visszatekintve, megmutatjuk, hogy mik voltak azok a témák, amik leginkább érdekelték a kisgyermekes szülőket. Melyek voltak a 2015-ös év legkedveltebb cikkei? Év végi összeállításunkból megtudhatod!

tovább a cikkre
10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele
10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele

Miért nem lesznek a mai gyerekekből talpraesett és rátermett felnőttek? Mi a modern kori gyermeknevelés egyik legsúlyosabb hibája? Mivel érheti el a szülő, hogy a gyermeke magabiztos, önmagát tisztelő, felelősségteli emberré váljon? Pszichológus szakértőnk gondolatébresztő írása.

tovább a cikkre
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk

Mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni, ha szeretnéd a házasságod, párkapcsolatod boldogságát megőrizni? Párkapcsolati szakértőnk összegyűjtötte a 10 leggyakoribb bakit és azt is megmondja, hogyan kerülheted el őket. Tippeket ad a kiegyensúlyozott, jól működő párkapcsolathoz.

tovább a cikkre
Hagyjuk a gyerekeket hibázni! Mit tanulnak a gyerekek a hibáikból?

Rossz dolog tévedni, hibázni? Mit okoz, ha eltitkoljuk? Segít a büntetés? Hogyan tanulhatnak a gyerekek a hibáikból?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Narancslé

Narancslé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm narancs Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt

vissza vissza