Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? - Popper Péter véleménye a siettetett gyerekekről és szüleikrő - Szülők Lapja

Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? - Popper Péter véleménye a siettetett gyerekekről és szüleikről

Szülőklapja képNem szobatiszta még a gyermeked, pedig már rég itt lenne az ideje? Nem köszön a boltban előre, pedig illene? Nem mondókázik-énekel, pedig a szomszéd kislánynak be nem áll a szája? Baj ez?

Szerző: Szülők lapja
2016-03-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Onnantól kezdve, hogy a kisbabánk megszületik, versenyt futunk az idővel. Várjuk, hogy a baba "végre" átforduljon, várjuk, hogy "időben" felálljon, türelmetlenül várjuk, hogy megtegye az első lépéseit, kimondja az első igazi szavakat.

Összehasonlítjuk a többi játszótéri gyerekkel és összezuhanunk, ha kétévesen még nem tud beszélni, pedig a szomszéd kislány már kész mondókákat mond.
Aztán szaladunk vele a szakemberhez, a fejlesztőhöz, a pedagógiai szakszolgálathoz, ha eltérően fejlődik - mert ma ilyen a világ. A szülő pedig szinte restelli magát, ha nem tud olyan gyereket felmutatni a társadalomnak, aki az átlaggal együtt halad, aki akár egy picit is kilóg a sorból...

Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? - Popper Péter véleménye a siettetett gyerekekről és szüleikről

Popper Péter világos gondolatai és fontos üzenetei mintha az örökkévalóságnak születtek volna. Az alábbi sorokból merítsenek erőt azok a szülők és nagyszülők, akik úgy érzik, hogy a rohanás, a fejlődés siettetése, a siker állandó hajszolása nem jó irány - legalábbis ha gyerekről van szó...
A 2010-ben elhunyt zseniális gyermekpszichológust-egyetemi tanár-írót-vallástudóst idézzük.


Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj?


Majd köszön húszévesen.
Ha egyévesen nem szobatiszta, miért baj? Igen kevés lány pisil be a nászéjszakán.

Svédországban nem probléma, ha a gyerek nem tud számolni másodikban. Van ideje negyedikig. Hát nem mindegy, mikorra tanul meg bizonyos dolgokat a gyerek? Lényeg, hogy mikorra felsőbe megy tudja azokat.

Az egyik kislány 12 évesen kezd menstruálni, a másik 14 évesen. Ha testileg hagyom ezt a "szabadságot", szellemileg miért nem? Miért kell siettetni a fejlődést?
Hová ez a nagy rohanás?
Mit csinálunk magunkból és a gyerekeinkből ebben a nagy rohanásban?
Ha megfigyeljük a nagy zsenik gyerekkorát, a következőt vesszük észre: lassan bontakoznak ki. A zseniális emberek többsége eléggé málé a fejlődés korai szakaszában. Későn érők. Ha egy gyerek olykor kissé elmaradottabbnak néz ki a társaihoz képest, attól még nem biztos, hogy ez rossz jel.

Mindig is mondtam, hogy az irodalomból sokkal több pszichológiát tanultam, mint a tankönyvekből. Azt ugyan nem tudom, hogy mivel lehetne az életet jobb nívóra emelni, de azt biztos, hogy lassítani kell. Biztosabbnak lenni saját magunkban, mert az élet mindazt az alaptudást és készséget megadja, amire alapvetően szükségünk van.

Nagyon sokan azt hiszik, hogy könyvből meg lehet tanulni, hogyan lehet jó anyának lenni.
Dehogy lehet!
Ehhez belső biztonság kell!
(Popper Péter)


Fotó: prokultura.hu
Kezdőfotó: Freepik

Címkék: Ha egy gyerek hatévesen nem köszön, miért baj? Popper Péter, gyerekfejlődés, kortárs, fejlődés siettetése, óvodás gyerek

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A babák, kisgyermekek fejlődése - Melyik állomás miért fontos?

Mit tanulnak azzal a babák, hogy mindent a szájukba vesznek? Tudtad, hogy saját testük és énképük folyamatos megtapasztalásával egy kihagyhatatlan és fontos fejlődési folyamaton mennek át? Gondoltad-e, hogy a kisgyerekek térbeni tájékozódása pedig már a későbbi írás-olvasást készíti elő? Gyermekfejlődésről és fejlesztésről kérdeztük a szakértőt.

tovább a cikkre
Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére.

tovább a cikkre
Az apa hangulatának hatása a gyermek fejlődésére

Milyen hatása van a gyermekre a szülők hangulatának? Mit okoz a gyermek fejlődésében, ha az apa, vagy az anya depressziós? Mitől lesznek a férfiak depressziósak?

tovább a cikkre
Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza