Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mit okoz a gyerekben, ha mindig máshoz hasonlítod? Mit tehetsz helyette? Gyermekpszichológus válaszol - Szülők Lapja

Mit okoz a gyerekben, ha mindig máshoz hasonlítod? Mit tehetsz helyette? Gyermekpszichológus válaszol

Szülőklapja kép"Bezzeg a szomszéd gyerek...!" Hányszor gondolja ezt csalódottan a szülő, amikor a gyereke "nem elég jó", vagy még rosszabb esetben: még ki is mondja… Miért nem szabad a gyereket állandóan más gyerekkel hasonlítgatni? Pszichológus válaszol.

Szerző: Gühring Rita
2016-04-04
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gühring Rita
pszichológus, szülő coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Lehet, hogy te is gyakran abba a hibába esel, hogy a gyermeked teljesítményét és képességeit más gyerekekhez viszonyítva értékeled. Sőt, talán megesik, hogy azzal próbálod motiválni őt, hogy más gyerekekkel példálózol: „Látod, a Bence milyen ügyesen öltözködik egyedül”, „Bezzeg az Anna ötöst kapott matekból!”. Az ilyen mondatok azonban ahelyett, hogy motiválnák a gyerekedet, inkább elkedvetlenítik, esetleg elbizonytalanítják őt.

Miért hasonlítgatunk egyáltalán?
Szociálpszichológusok szerint az emberek gyakran igénylik azt, hogy összehasonlítsák magukat másokkal (társas összehasonlítás elmélete), főleg olyan helyzetekben, amelyekben bizonytalanok és amelyekben objektív mérce nem áll a rendelkezésükre. A gyermeknevelés is pont egy ilyen helyzet.

Elég jó szülő vagyok? Mi áll az összehasonlítás mögött?
Talán gyakran bizonytalan vagy abban, hogy elég jó szülő vagy-e, hiszen nincs egy objektív mérce arra, hogy ki a jó szülő. Lehet, hogy azon próbálod lemérni, hogy jól neveled-e a gyermekedet, hogy más gyerekekhez hasonlítgatod őt. Hamarabb kezdett-e járni, mint a barátnőd gyereke? Tud-e már annyi mindent, mint a szomszéd gyerek? Van-e olyan jó tanuló, mint az osztálytársai? Ezek a kérdések talán állandó aggodalomban is tartanak, hiszen mindig találhatsz olyan gyerekeket, akik valamiben ügyesebbek, gyorsabbak, tehetségesebbek a te gyerekednél, mivel senki nem lehet mindenben a legjobb.Miért nem jó, ha mindig más gyerekekhez hasonlítod a gyerekedet?
A gyerekek különböző ütemben fejlődnek, lehet, hogy az egyik kisgyerek hamarabb kezd el járni, míg a  másiknak nagyobb a szókincse. Gyakran amit szülőként lemaradásnak érzékelsz, valójában a fejlődés normál üteme, és a későbbiekben nem fog számítani, hogy a szomszéd gyereke két hónappal hamarabb kezdett el járni, vagy hogy két évesen szebben beszélt, mint a te gyereked.

Minden gyereknek vannak erősségei és gyengeségei, olyan tantárgyak, amelyek érdeklik, és olyanok is, amelyek nem, ez hamar megmutatkozik. Ahogyan mi, felnőttek sem vagyunk egyformán jók mindenben, ugyanúgy nem várható el a gyerekektől sem, hogy a minden ugyanannyira érdekelje őket, és minden tantárgyból ugyanannyira jók legyenek.

Ha a gyerekedet gyakran hasonlítgatod másokhoz, azzal nagy nyomást helyezel rá, ami a későbbiekben hozzájárulhat ahhoz is, hogy alacsony lesz az önértékelése, szorongani fog és bátortalanabb lesz társas helyzetekben. Ezen kívül, ha túl sokat hangsúlyozod a gyengeségeit, akkor sajnos rejtve maradhatnak az erősségei.
 

Mit tehetsz hasonlítgatás helyett? Tanácsok szülőknek


hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés

1. Szolgálj jó példával!
Gyakran azok a szülők hajlamosak hasonlítgatni a saját gyereküket más gyerekekhez, akik saját magukban bizonytalanok. Törekedj arra, hogy az önértékelésed ne a másokkal való összehasonlításon alapuljon, ha te ebben példa tudsz lenni, az az egyik legnagyobb segítség a gyerekednek is.

2. Éld bele magadat a gyereked helyébe!
Gondolkozz el azon, hogy szoktad-e magadat hasonlítgatni másokhoz! Ha igen, akkor tudod, hogy ez sehova sem vezet, hiszen mindig lesznek olyanok, akiknek az élete könnyebbnek, sikeresebbnek és boldogabbnak látszik. Ha voltál már emiatt keserű, akkor pontosan tudod, hogyan érzi magát a gyereked, amikor az ő gyengeségeit más erősségeivel méred össze.

3. Ne más gyerekhez mérd a gyerekedet, hanem önmagához!
Fejlődik-e? Törekszik-e változásra? Kihozza-e magából a maximumot? Ezek azok a kérdések, amelyek előbbre vihetnek.

4. Figyeld meg, mik a gyereked erősségei és próbálj azokra építeni!
Miben tehetséges? Mi érdekli őt? Biztasd és dicsérd őt, amiért lehet, így fog erősödni az önbizalma, ettől lesz sikeres.

5. Ne feledd, hogy az összehasonlítgatás könnyen ellophatja az örömödet!
Örülj a gyerekednek, és annak, hogy olyan, amilyen!

Szerző: Gühring Rita pszichológus
Fotó: Unsplash/Jeremy McNight

Címkék: gyerek, kisgyerek, gyereknevelés, gyermekpszichológus, szülő, gyermekfejlődés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan éld túl a dackorszakot? 7 gyakorlati tanács a gyermekpszichológustól
Hogyan éld túl a dackorszakot? 7 gyakorlati tanács a gyermekpszichológustól

Ha azt hiszed, hogy nálatok a dackorszak teljesen kimarad az életetekből, akkor lehet, hogy nagyot tévedsz. Ellenben nyugtasson a tudat, hogy a dackorszakra óriási szükség van a gyermekfejlődés szempontjából. És hogy te szülőként mi a legtöbb, amit megtehetsz? Gyermekpszichológus elmondja.

tovább a cikkre
Rákiabáltál a gyerekre? Gyötör a lelkiismeret-furdalás? 6 módszer, hogyan maradj higgadt legközelebb
Rákiabáltál a gyerekre? Gyötör a lelkiismeret-furdalás? 6 módszer, hogyan maradj higgadt legközelebb

Tehetetlenül állsz, és torkod szakadtából ordibálsz, amikor gyermeked újra és újra túlfeszíti a húrt és kihoz a sodrodból? Utána megbánod a túlreagálást, és még lelkiismeret-furdalásod is lesz? Akkor feltétlenül olvasd el gyermekpszichológus-szakértőnk tanácsait!

tovább a cikkre
Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan! - Pszichológus válaszol
Hagyd a gyereket unatkozni! Ezért ne foglalkozz vele folyamatosan! - Pszichológus válaszol

Anya, unatkozom! Kisgyerekes szülők gyakran hallják ezt a mondatot, és úgy érzik, nekik kell megoldani ezt a problémát. Baj-e vagy sem, ha néha hagyod unatkozni a gyerekedet? Pszichológus szakértőnk írása.

tovább a cikkre
Boldog gyermeket szeretnél te is, ugye? Akkor ezekre figyelj a pszichológus szerint!
Boldog gyermeket szeretnél te is, ugye? Akkor ezekre figyelj a pszichológus szerint!

Gyakorlatias tanácsok pszichológus szakértőnktől, hogy a gyermeknevelés ne stressz-, hanem igazi örömforrás legyen. 10 dolog, amivel boldog és oldott légkört teremthetsz otthon a családban.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gühring Rita - pszichológus, szülő coach

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótos sült tészta

Spenótos sült tészta

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 400 g mélyhűtött spenót 300 g darált sertéshús 100 ml tejszín 1 kisebb fej vöröshagyma fehérbors 10 ml olaj fokhagyma jódozott só 500 g masni tészta 100 g reszelt sajt

Recept:

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst, átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve megpároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük egy kevés borssal. Mikor majdnem megpuhult, hozzáadjuk az előre kiolvasztott spenótpürét,(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

146 szuper könyv karácsonyra 3-12 éves gyerekeknek

vissza vissza