Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Mi a gyermeknevelés igazi lényege? Mitől leszel jó szülő a gyermeked szemében? Lelkész szerzőnk gondolatai - Szülők Lapja

Mi a gyermeknevelés igazi lényege? Mitől leszel jó szülő a gyermeked szemében? Lelkész szerzőnk gondolatai

Szülőklapja képMi a legfőbb kötelessége egy mai szülőnek a gyermeknevelés során? Te magad is úgy gondolod, „nem a gyermekek vannak a szülőkért, hanem a szülők a gyermekekért”? Milyen valódi kincseket tud adni egy szülő szeretett gyermekének? Lelkész szerzőnk jegyzete.

Szerző: Jánosi Ferenc
2016-05-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Jánosi Ferenc
Lelkész, addiktológiai szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>
Nemrég egy riporter barátom megkérdezte tőlem, hogy szerintem hol kell elkezdődnie a prevenciós (megelőző programoknak) a gyermekeink védelme érdekében. Ismert és tudta, hogy fiatalokkal is foglalkozom, így válaszomban azt várta, hogy a tizenéves kort jelölöm meg. Azonban a válaszom őt is megdöbbentette. Azt feleltem neki, hogy szerintem az igazi gyermekvédelemnek az anyaméhben kell elkezdődnie.

A fogantatás és a várandósság körüli körülmények kihatnak a magzat későbbi személyiségére
Egyre több pszichológus szakember erősíti meg, hogy a fogantatásunk körüli körülmények és a terhesség időszaka meghatározó személyiségünk fejlődése szempontjából. Megjegyzem, hogy napjaink embere szívesebben hívja a kismamákat terhesnek, és ez a gondolatsor elülteti az emberekben azt a hozzáállást, hogy a gyerek az teher, vagy valami szükséges rossz. Korábban arra a kismamára, aki babát várt, mint áldott állapotban lévő személyre tekintettek.

„Nem a gyermekeink vannak értünk, hanem mi vagyunk a gyermekeinkért”
Egy alkalommal feleségemmel, Dorcával tartottunk előadást szülőknek „Gyermekáldás vagy teher a családban” - címmel. Abban mindannyian megegyeztünk, hogy a gyerek születése átrendezi egy házaspár életét és időbeosztását, de mégis rengeteg örömet jelent a baba érkezése a szülőknek.

Egy idekapcsolódó Bibliában álló gondolaton mélyen eltűnődtem: ” Nem a gyermekek tartoznak kincseket gyűjteni a szülőknek, hanem a szülők a gyermekeknek” (Pál apostol II.Korintusi levél 12: 14 b.) Ez a gondolat kell, hogy átrendezze a szemléletünket, azaz hogy nem a gyerekeink vannak értünk, hanem mi vagyunk a gyerekeinkért!

Kincsek, amiket csak egy szülő adhat meg gyermekének


Szülőként kérdezhetjük, milyen kincseket tudunk gyűjteni a gyermekeink részére. Mik lehetnek azok a kincsek, amelyeket mi tudunk adni. Ilyen valódi kincs például az, hogy biztonságban akkor lesz a gyermek, ha a szülei szeretik egymást és őket. Az értékesség érzése az, amely a feltétel nélküli elfogadásunk eredménye, bátorításunk olyan számára, mint az olaj az autónk motorjának.

„Gyermekeink számára a legnagyobb kincs, ha önmagunkat adjuk”
Ross Cambell amerikai pszichiáter fogalmazza meg: minden gyermeknek van egy érzelmi tankja, amelyet folyamatosan fel kell tölteni, mert különben a gyermekeink érzelmi élete sivár lesz, és inkább kívánják kortársaiktól az elismerést és gyengédséget, mint tőlünk.

Munkám során nem egy tinilány mesélte, hogy csak azért ment bele szexuális kalandokba, hogy érezze, értékes és szerethető. Kutatások bizonyítják, hogy azok a tinilányok, akik édesapjuktól elegendő elismerést és bókot kapnak, kevésbé fognak szexuális kalandokba menekülni.

További kincsek az életben a hűség, a következetesség a szülői nevelésben. Különösen a kamasz gyermekünk életében rendkívül fontos, hogy érezzék, szeretjük őket, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség világos és következetes szabályokra, a következményrendszer alkalmazására már egészen kisgyermekkortól.

Gyermekeink életében a legnagyobb kincs, amit nekik adhatunk, ha önmagunkat adjuk nekik: időnket, a jelenlétünket, a figyelmünket, a hitünket, az erkölcsi és társadalmi normákat, meggyőződésünket, életszemléletünket, reménységünket, életszeretetünket, valamint újból és újból való megbocsátásunkat.

Ma, amikor a népesség létszáma rohamosan fogy, még többet kell beszélnünk fiataloknak és ifjú házasoknak a felelős gyermekvállalás áldásairól és örömeiről. Május különben is a család hónapja, hiszen első vasárnap anyák napja, május 15-e a család világnapja, és május utolsó vasárnapja a gyerekeké.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, Biblia, gyerek, szülő, kincs, érték, morál, szigor, engedékenység, következetesség, elismerés, tinédzser

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

44 szülői mondat, amit biztosan te is mondtál már a gyereknek - Pedig azt hitted, sose fogod
44 szülői mondat, amit biztosan te is mondtál már a gyereknek - Pedig azt hitted, sose fogod

- Miért kell mindig mindent százszor elismételnem? - Ilyen és ehhez hasonló szülői mondatokat olvashatsz, ami minden szülő száját biztosan elhagyta már legalább egyszer. Te magadra ismersz?

tovább a cikkre
4 gyakori szülői mondat, ami lerombolja a gyerek önbizalmát - Ezt mondd helyettük!
4 gyakori szülői mondat, ami lerombolja a gyerek önbizalmát - Ezt mondd helyettük!

4 tipikus mondat, amely düh, csalódottság vagy tehetetlenség miatt hagyja el a legtöbb szülő száját. 4 mondat, amivel a szülő nem ártani akar, de mégis azt teszi. A kimondott szónak ereje van, csöppet sem mindegy hát, hogy miként fegyelmezi a szülő a gyermekét.

tovább a cikkre
Szavakkal is lehet verni! Milyen szavakkal bántalmazzuk érzelmileg gyermekeinket nap mint nap?

"A testi sértésekről készíthető látlelet, és megmondható, hogy hány napon belül gyógyulnak, de ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor a gyerek?” Pszichológus szakértőnk a gyermekbántalmazásról, szülői agresszióról, és az „ellopott gyermekkor”-ról világosít fel bennünket.

tovább a cikkre
4 jó szándékú szülői mondat, amit a gyerekek egészen máshogy értelmeznek - Hogyan beszélj okosan a gyermekeddel?

Akár a jó szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azokat.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Jánosi Ferenc - Lelkész, addiktológiai szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Tejes csirkemell

Tejes csirkemell

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g csirkemellfilé tej, amennyi a csirkét ellepi fokhagyma só kakukkfű

Recept:

A csirkemellet alaposan megtisztítjuk. A tejbe beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, majd ebben pácoljuk 1-2 órát (vagy akár többet, ha van idő) a csirkemellet. Ezután sütőzacskóba tesszük a húst, megsózzuk, hozzáöntünk a tejből és puhára sütj(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Fotók: Több mint 7 kilós óriásbébi született! - Még az anyukája is meglepődött, hogy milyen nagy baba

vissza vissza