Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket? - Szülők Lapja

Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?

Szülőklapja képHogyan kell felkészíteni a nagytesót a kistesó érkezésére? Hova vezet, ha a testvéreket folyton egymáshoz hasonlítgatjuk? Mi a teendő, amikor 4-5 év korkülönbség is van a testvérek között? Milyen mondatokkal kerülhetjük el a gyerekek közötti konfliktusokat? Gyermekpszichológust kérdeztünk.

Szerző: Szülők lapja
2016-06-07
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Több tudományos kutatás igazolta már, hogy az elsőszülött gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, és még az IQ-juk is magasabb, mint kisebb testvéreiknek. A gyerekek eltérő teljesítményének ugyanakkor nem genetikai okai vannak, hanem a nevelés a felelős ezért, arról nem szólva, hogy a szülők hajlamosabbak a nagytesót sikeresebbnek ítélni.

Bojti Andrea gyermekpszichológust kérdeztük a testvérféltékenységről, illetve arról hogy elkerülhető-e vagy sem.

Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?
 
Az első szülött gyermekre általában több figyelem jut, mint a többi gyerekre
- Természetes, hogy a szülők az első gyermekük születésekor még tapasztalatlanok, és bár maximális figyelmet kap a kicsi, több idő jut felkészülni az érkezésére is, rajta keresztül tanulnak meg mindent, így a második, harmadik gyereknél már jóval rugalmasabbak lesznek - kezdi válaszát Bojti Andrea gyermekpszichológus. Sok szülő rosszul éli meg, hogy kevésbé tud koncentrálni a második terhességére, majd a kisebb gyermekre, pedig ez a normális.

Általános, hogy az elsőszülött gyermekek valamivel szorongóbbak, a teljesítménykényszer vagy megfelelni vágyás jobban hajtja őket. A kisebbek oldottabbak, ám jobban próbálják felhívni magukra a figyelmet, hogy elnyerje az őt illető kis helyét a családban.

- Ikres anyukák rendszerint arról számolnak be, hogy hiába egykorúak kisfiaik, kislányaik, teljesen más személyiségek, más az igényük is - mondja a szakember.

Bármilyen kicsi is a gyermek, mindig fel kell készíteni a kistesó érkezésére
Ahhoz, hogy szülőként tényleg ne kelljen a testvéri viszonyok miatt aggódni, már a páréves elsőszülöttel érdemes beszélni anya kerekedő pocakjáról és a testvérkapcsolatokról, ehhez akár az esti mese is hozhat mintát.

Segítsünk megértetni a gyerekkel azt, ki is egyáltalán a kistestvér, mert ő még nem tudja, ki érkezik, hogyan kellene viszonyulnia hozzá. Mantrázhatjuk az elsőszülöttnek, hogy a kis jövevény érkezése után ugyanúgy fogjuk szeretni őt, és szeresse ő is a kistestvért. Amíg a kistestvér baba, addig a nagyot sok mindenben meg lehet erősíteni, például milyen jó, hogy ő már nem pisil be a pelenkába. Később már lehet nem csak közösen, hanem külön-külön is programokat szervezni a gyerekekkel, hogy mindenkinek meglegyen a privát ideje az anyás és apás programokra.
         
Ne hasonlítgassuk folyton a testvéreket egymással
Hogy a későbbi összehasonlítgatást elkerüljük, keressük, mi a kisebb gyermek útja, miben tűnik ki, és ne azt várjuk el, hogy az első nyomdokába lépjen.
Ha mondjuk az elsőszülött humán beállítottságú, a kisebb miért ne teljesedhetne ki reálterületen, vagy miért járnának ugyanarra a zeneórára?

- Érdemes akár más-más iskolát választani a két testvérnek, így a következő gyereknek egy másik közösségben új kihívásoknak kell megfelelnie. Ezekkel a megoldásokkal egészen komoly problémákat is lehet kezelni. De a kicsi motiválható: elmondhatjuk, hogy valamit csak ő tud, hogy büszkék rá a szülei. Minden gyereknek megvan a saját útja - magyarázza a gyermekpszichológus.

Amikor 4-5 év a körkülönbség a testvérek között
Más a helyzet, ha 4-5 évnél nagyobb a korkülönbség a gyerekek között, hiszen akkor különböző életciklusban járnak, nem lehet összemérni egy kiscsoportos ovist az iskolás nagygyerekkel. Ebben az esetben adja magát a helyzet, hogy az életkoruknak megfelelően foglalkozzon velük a szülő. Az elsőszülöttre ebben az élethelyzetben is ügyeljünk, hiszen a „te már nagy vagy, de ő még kicsi” és a hasonló magyarázatok károsak lehetnek, ha igazságtevésként használjuk. Ha a nagytól azt várjuk, mindig ő legyen az okos és ügyes, felnőtt-keretbe helyezzük, már-már nevelési feladatot ruházunk rá. Fontos, hogy mégse aggódjunk túl sokat, mert a normalitásba sok minden belefér.

Testvérféltékenység kezelése - Hogyan nevelhetsz jó testvéreket?
      
Testvérféltékenység - elkerülhető vagy sem?
- Bármennyire is felkészítjük az első szülött gyermekünket a kistesó érkezésére, a testvérféltékenység szükségszerűen megjelenik. A szülőnek meg kell értenie, hogy egy kistestvér érkezése nehéz helyzet az elsőszülöttnek, de az életre nevelés része, hogy megtanulják a gyermekek kezelni az ebből fakadó indulataikat. Teljesen irreális elvárás, hogy ne legyen konfliktus a gyerekek között - mondja Bojti Andrea.

Gyerekek a mozaikcsaládban - ma egyre gyakoribb jelenség
Mozaikcsaládok esetében, ahol elvált szülők vállalnak újra gyermeket, mások a kihívások, elsősorban nem az első-vagy másodszülöttek konfliktusával kell megküzdenie a gyermekeknek. Egy új családban a legnagyobb feladat kialakítani a családi szerepeket. Nincs rá ősi, társadalmi minta, hogy a gyermek édesanyjának új párjának a fia a gyermeknek kicsodája, még szavunk sincs, így minden esetben máshogy alakulnak a szerepek. Fontos, hogy az első házasságból való gyermekek ne érezzék magukat kiszorítva, összetettebb esetükben a helyzet. Ezzel szemben az anya-apa-testvér-szerepek a közös tudattalan részei, évezredek óta hordozzuk magunkban ezeket a mintákat. 

Szakértő: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: testvér, nagytesó, kistesó, testvérféltékenység, testvérharc, szülő, anya, gyermek, baba, gyermekpszichológus

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere
Hogyan készítsd fel a gyermeked a kistestvér fogadására? Egy anyuka szívmelengető módszere

Ősi módszer, hogy hogyan készítheted fel a nagytesót a kistestvér születésére, ami által a világ legtermészetesebb módján fognak ráhangolódni egymásra.

tovább a cikkre
Mennyi az ideális korkülönbség a testvérek között? Pszichológus válaszol

Miért jó, ha testvére születik egy kisgyereknek? Mit nyújtanak egymásnak a testvérek? Mitől függ, hogy a gyerekek később jó testvérek lesznek-e? A testvérek közötti kisebb-nagyobb korkülönbségekről pszichológus szakértőnket kérdeztük.

tovább a cikkre
Testvérek a szülőszobán - új divat, hogy a kisgyerekek végignézik a szülést

Egyre több szülő akarja beengedni gyermekét a szülőszobára, hogy láthassa, amint megszületik a kistestvére. Az Egyesült Államokban egyre több kórház teszi lehetővé, hogy a szülők ilyen kérése teljesüljön, és nagyobb gyermekük is ott lehessen a szülőszobán.

tovább a cikkre
Testvérféltékenység kezelése

Megnyugtatásul: a testvérféltékenység túlélhető. És az a legviccesebb az egészben, hogy a testvérek eleinte még nem is sejtik, hogy az egyik legnagyobb ajándékot kapták azzal, hogy testvérek lehetnek. A testvérszületés olyan nagy esemény egy gyermek életében, hogy akármekkora is a korkülönbség, nehéz feldolgozni.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza