Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológu - Szülők Lapja

Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológus kutatók!

Szülőklapja képBár a verés, a testi fenyítés sokáig elfogadott nevelési módszer volt a gyermeknevelésben, manapság egyre több szakértő mutat rá, valójában nem csak teljesen felesleges, de egyenesen káros hatással van mindez a gyerekekre. Erre jutott egy átfogó kutatás.

Szerző: Szülők lapja
2016-06-01
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

"Engem is vertek a szüleim, mégis tisztességes ember lett belőlem", "Néha rá kell csapnom a kezére, különben sose tanulja meg...", "Egy-két atyai pofon még nem ártott senkinek", "Anyám néha odasózott gyerekkoromban, de felnőtt fejjel már értem, miért" - ugye te is hallottál már hasonló kijelentéseket felnőttektől, szülőktől - vagy akár te is mondod?

Bár a verés, a testi fenyítés sokáig elfogadott nevelési módszer volt a gyermeknevelésben, manapság egyre több szakértő mutat rá, valójában nem csak teljesen felesleges, de egyenesen káros hatással van mindez a gyerekekre.

160 ezer gyereket vizsgáltak 50 éven át
Erre az eredményre jutott legutóbb a Texasi Egyetem átfogó tanulmánya, melyben 160 ezer gyerek adatait elemezték 50 éven át - a kutatók megállapították, hogy egy gyermeket minél gyakrabban vertek otthon, annál ellenállóbbá vált a szüleivel szemben, mindemellett pedig nagyobb százalékban jelentkezett nála antiszociális viselkedés, agresszió, illetve küzdött mentális problémákkal és kognitív nehézségekkel, és ez a felnőtt korára is kihatott.    

- Vizsgálatunk azokra az esetekre terjedt ki, amelyeket a legtöbb amerikai "verés"-nek definiálna, a családon belüli erőszak, a bántalmazás eseteivel most nem foglalkoztunk. Megállapítottuk, hogy a verésnek akaratlanul is hátrányos a végkifejlete, és nem társul hozzá közvetlen vagy hosszú távon ható belátó magatartás a gyermek részéről. Azaz éppen azokat a dolgokat nem sikerül elérni vele, amiért a szülők a veréshez mint nevelő eszközhöz nyúlnak - szögezte le Elizabeth Gershoff, a Texasi Egyetem fejlődés- és családi tudományok professzora a Journal of Family Psychology 2016 áprilisi számában megjelent tanulmányban. 

Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológus kutatók!  

Még egyszerűbben fogalmazva: ha azért csapsz oda a gyereknek, hogy azt tegye vagy ne tegye, amit mondasz neki, azzal csak azt éred el, hogy legközelebb éppen ez ellenkezőjét teszi annak, amit szeretnél.

Akit vertek gyerekként, ő is ezt teszi szülőként?
A kutatás rávilágított arra is, hogy a negatív hatások ellenére azok a szülők, akiket gyerekkorukban veréssel neveltek, nagyobb eséllyel nyúlnak ehhez az eszközhöz a saját gyerekükkel szemben. Ráadásul, ahogy Gershoff professzor kiemelte, a társadalom különbséget tesz a verés és a bántalmazás között - pedig az eredmények azt mutatják, a verésnek ugyanolyan negatív következményei vannak, mint a bántalmazásnak, csak a mértéke kisebb.  

Hogy a verés világszerte alkalmazott nevelési módszer, arra egy 2014-es UNICEF-kutatásban találunk adatokat - e szerint a szülők 80% csap oda a gyermekének nevelési célzattal. Sokan úgy vélik, esete válogatja, mikor szükséges verés és mikor nem, mások pedig azt gondolják, a gyerek megérti a verés szükségességét, ha utána megbeszélik a dolgot. Ám ez utóbbiról is született már kutatás, ami rámutatott, hogy a gyerekeket ez az ellentmondásos viselkedés csak még jobban összezavarja.

Verés után szeretet - ez sem jó megoldás
A Duke Egyetem kutatói 1000, 8 és 10 éves korú, különböző nemzetiségű (egyebek közt amerikai, kínai, olasz, kolumbiai) gyermeket kérdeztek meg a verésről, valamint az édesanyjukat is külön meghallgatták.

- Általánosságban véve elmondható, a gyermekek szorongása fokozódik, ha a szülők nagyon kedvesen és szeretetteljesen viselkednek a testi fenyítés után. Ez túlságosan összezavarja a gyereket, hogy a szülei egyszerre okoznak neki fájdalmat és mutatják ki a szeretetüket - hangsúlyozta Dr. Jennifer Lansford, a Duke Egyetem kutató professzora a Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology 2015 márciusi számában megjelent tanulmányában.

- Ha valaki azt gondolja szülőként, hogy megrángathatja a gyereket vagy adhat neki egy pofont, aztán meg mindent elrendez egy nagy öleléssel, akkor hatalmasat téved. Azzal, hogy egy szülő kimutatja a szeretetét a gyermekkel szemben, akit megvert, a legkevésbé sem teszi a cselekedetét jobbá - fűzte hozzá.

Pszichológus szakértőnk, dr. Árvainé Koczok Márta szintén azt hangsúlyozza, soha, semmilyen esetben nem szabad odacsapni a gyermeknek - még akkor sem, ha nem fogad szót vagy veszélyes dolgot csinál. A verés amúgy is inkább szól a szülői tehetetlenségről és eszközhiányról, mintsem a gyermekről. A pszichológus cikkét itt olvashatod, kattints »

Hogy akkor mit tehetsz, ha fegyelmezni szeretnél?
  •  1. Köss kompromisszumot!
    Kisebb dolgokban nem érdemes ragaszkodnod az igazadhoz, nem kell se büntetés, se zsarolás. Édességet enne a gyerek ebéd előtt te pedig nem engeded neki? Egy cukorka vagy egy kocka csoki belefér - így nem telítődik el étkezés előtt, de mégis kapott valamit.
  • 2. Érvelj!
    Ez a technika legjobban akkor válik be, ha a gyerek egyezkedni akar vagy nyafog. Nem kell túlmagyaráznod, egyszerűen, nyugodt szavakkal mondd el neki, miért nem jó, ha ezt vagy azt teszi - csak annyi, hogy "ez ne tedd, mert ez rossz, és kész", nem kielégítő válasz.
  • 3. Add az értésére egyértelműen, mi lesz a büntetés vagy következmény!
    Természetesen a büntetés alatt nem verést kell érteni, de a nyugisarok mint opció (erről korábbi cikkünkben olvashatsz »), vagy valamilyen privilégium megvonása bevethető. A lényeg, a gyermeked legyen tisztában vele, ha ezt vagy azt nem teszi/megteszi, mire számíthat - és tartsd is be, amit ígértél, ha úgy adódik a helyzet. Ám vigyázz, a levegőben puffogtatott fenyegetések, amiket nem gondolsz komolyan, mint a "ha még egyszer ezt csinálod, nem viszlek magammal/itt hagylak", csak ártanak és összezavarják a gyermekedet. 
Források: smartparenting.com, iflscience.com
Fotó: Pixabay

Címkék: gyereknevelés, verés, testi fenyítés, nevelés, anya, apa, szelíd nevelés, nevelési módszerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tök burgonyával

Tök burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg tök 10 dkg burgonya

Recept:

A tököt a krumplival fedő alatt kevés vízben puhára főzzük, szitán áttörjük, majd a főzőlével kikeverjük. Mivel a tök vizesebb állagú, ezért kevesebb főzőlére van szükségünk a hígításhoz.

Az alaposan megmosott burgonyát h(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

20 idézet Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól, amin szülőként is érdemes elgondolkodnod

vissza vissza