Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Apák a gyereknevelésben: így motiváld a gyermeked, hogy a legjobbat hozza ki önmagából - Gondolatok a bizonyítv - Szülők Lapja

Apák a gyereknevelésben: így motiváld a gyermeked, hogy a legjobbat hozza ki önmagából - Gondolatok a bizonyítványosztás kapcsán

Szülőklapja képAz iskolás gyerekek számára az apa szavai, véleménye bizonyítványosztáskor akár egy életre meghatározóak lehetnek. Nem mindegy hát, hogy milyen bírálatokat, elismeréseket kap ilyenkor a gyermek az apától, mert minden jó szándék ellenére, sajnos rosszul is elsülhet az év végi bizonyítvány szülői értékelése.

Szerző: Jánosi Ferenc
2016-06-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Jánosi Ferenc
Lelkész, addiktológiai szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>
Tanév végeztével a családszerető és gondos édesapák egyik fontos feladata, hogy iskolás gyermekük bizonyítványát kézbe vegyék, és az elmúlt tanévet, illetve gyermekük iskolai teljesítményét értékeljék.

De hogy hogyan is kellene ezt okosan és építő jelleggel megtenni - erről Jánosi Ferenc lelkész szerzőnk mondja el véleményét.

Iskolai bizonyítvány - kapcsolat a gyermekeinkkel


Apák a gyereknevelésben: így motiváld a gyermeked, hogy a legjobbat hozza ki önmagából - Gondolatok a bizonyítványosztás kapcsán

Előbb a kapcsolatot értékeld, csak aztán a teljesítményt
Ez a gyakorlatban azt jelenti, amikor a gyermekek haza hozzák a bizonyítványt, akkor az édesapának először arról kell szólnia, hogy mennyire szereti a gyermekeit, milyen kiváltságos, hogy ilyen gyerekeket nevelhet, amilyenek ők. Az apa tudatosan a kapcsolatról kell, hogy beszéljen - ezzel azt közvetíti a gyermek felé, hogy ők önmagukért szerethetőek és értékesek, nem csak a teljesítményükért. Amint a kapcsolaterősítő beszélgetésen túl van az apa, akkor megnézik együtt, hogy milyen lett a bizonyítvány eredménye számokban is.

A mai gyerekekben erős az egyéni teljesítménykényszer
Ma a társadalmunk nagyon erősen teljesítményközpontú lett. Mindenhol a teljesítmény számit: mit teljesít a dolgozó a munkahelyén, mennyit termel, milyen hasznot tud belőle a cége, a főnöke kitermelni. A gyermekeink élete is egyre inkább a teljesítményről szól: minél jobb jegyet megszerezni az iskolában és az iskolai versenyeken.

Sajnos a legtöbb esetben csak az egyéni teljesítmény kerül szóba, sokkal kevésbé egy csoport teljesítménye. Néhány helyen az oktatásban közös érdemjegyet kapnak a gyerekek egy-egy projekt után és a közös eredményt értékelik megvalósítás során. A családoknak újra meg kell tanulni, hogy a családi közös teljesítmény fontosabb, mint csak az egyéni teljesítmények.

Az apa bátorító szavai szárnyakat adhatnak a gyermeknek
Apaként meg kell tanulnunk újra azt, hogy a kapcsolatunk a gyermekeinkkel fontosabb, mint a gyermekeink által nyújtott teljesítmények, bizonyítványban lévő jegyek és matematikai átlagok vagy a megszerzett okleveleink. Olyan sokan tanulnak azért, hogy eggyel több végzettségük legyen, de ez nem elég így, mert emiatt a motivációjukat is elvesztik.

Pszichológusok is arra következtetésre jutottak, hogy a gyermekeknek az életben való boldoguláshoz több érzelmi és társas intelligenciára van szükségük, mint csupán bebiflázott ismeretanyagra. Ezért az apa bátorító szavai nem csak szárnyakat adhatnak a gyermeknek, de „üzemanyagot” is a jövőhöz.

Édesapatársaimat arra bátorítom, hogy építő, jövőt formáló biztatásokkal ösztönözzük gyermekeinket, mintsem folytonos kritikai megjegyzéseket tegyünk nekik. Hiszen a szavakkal nem csak építeni, rombolni is tudunk - ahogy a Bibliában áll: mind az Élet és Halál a nyelv hatalmában van, ki mint szeretne élni vele, úgy eszi annak gyümölcsét.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész, két gyermek édesapja
Fotó: Pixabay

Címkék: apa, apaszerep, gyermeknevelés, apa-fia, bizonyítvány, iskola, szülő, bizonyítványosztás, év vége, szünidő, tanév, értékelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

17 gyönyörű fotó az apai szeretetről - Így szeretik az apák a gyermekeiket
17 gyönyörű fotó az apai szeretetről - Így szeretik az apák a gyermekeiket

17 csodálatos és bensőséges fotó arról, hogy milyen nagy szükségük van a gyerekeknek az édesapákra, az ő szeretetükre, ölelésükre, tekintetükre, biztatásukra...

tovább a cikkre
"Ugye, apa, legközelebb eljössz?" - Mit él át az a gyermek, akinek az apja sosem ér rá? Hogyan lehetsz jó apa akkor is, ha elfoglalt vagy?

A mai családokból egyre inkább hiányzik az apa, akinek fontos tárgyalása van, aki nem ér rá, mert pénzt kell keresnie, aki fut-rohan mindenhova, csak a gyerekeihez nem tud leülni 20 percre játszani... Tényleg ebbe az irányba megy a világ? Van visszaút? Egy lelkész édesapa felhívása a férfitársaihoz.

tovább a cikkre
6 apa-fia közös dolog, amit mindenképpen tegyetek meg együtt, mielőtt a fiad felnő! - Apukákat kérdeztünk
6 apa-fia közös dolog, amit mindenképpen tegyetek meg együtt, mielőtt a fiad felnő! - Apukákat kérdeztünk

Mi az az 6 legfontosabb dolog, amit egy apa mindenképpen szeretne megtenni, mielőtt a fia felnő? Erről kérdeztünk kisgyerekes apukákat. Igazi férfias válaszok születtek.

tovább a cikkre
10 fotó, ami bizonyítja, hogy a gyerekek tényleg bárhol képesek elaludni - csak nem ott, ahol apa és anya mondja!
10 fotó, ami bizonyítja, hogy a gyerekek tényleg bárhol képesek elaludni - csak nem ott, ahol apa és anya mondja!

A legtöbb szülő számára kész rémálom az alvási idő, hiszen a gyerekek többsége pont akkor és pont ott nem nagyon akar elaludni, amikor és ahol anya vagy apa mondja. Ám amikor lecsap az álommanó, akkor nincs menekvés.

tovább a cikkre
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Jánosi Ferenc - Lelkész, addiktológiai szakember

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Húshasé

Húshasé

Feltétek a főzelékhez >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g darált sertéscomb, vagy karaj 30 ml tejszín 1 db tojás 10 g liszt 10 g vaj só petrezselyemzöld

Recept:

A lisztet szárazon világosra pirítjuk, tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd beletesszük a darált, főtt húst, az egész tojással elkevert tejszínt és alaposan összedolgozzuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel és sóval ízesítjük, végül a tűzre vi(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Kizuhant egy 4 éves kislány a második emeletről, életveszélyes az állapota - A nagymama egyedül hagyta a lakásban

vissza vissza