Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 3 dolog, amit sok szülő nem tanít meg a gyermekének, pedig kellene - Így látja egy általános iskolai tanár - Szülők Lapja

3 dolog, amit sok szülő nem tanít meg a gyermekének, pedig kellene - Így látja egy általános iskolai tanár

Szülőklapja képJonas Harrysson 16 éve tanárként dolgozik egy svéd iskolában. Ezalatt az idő alatt már sok mindent megtapasztalt, de úgy véli, az elmúlt néhány évben ijesztő változásnak lettek tanúi az osztálytermek - a gyerekek hozzáállása megváltozott. Hogy felhívja a figyelmet a problémára, nyílt levelet intézett a szülőkhöz.

Szerző: Szülők lapja
2016-07-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Jonas Harrysson 16 éve tanárként dolgozik egy svéd iskolában. Ezalatt az idő alatt már sok mindent megtapasztalt, de úgy véli, az elmúlt néhány évben ijesztő változásnak lettek tanúi az osztálytermek - a gyerekek hozzáállása megváltozott.

Egyre többször és többször kellett kibékítenie olyan diákokat, akik képtelenek voltak megosztani az eszközeiket az osztálytársukkal, és emiatt durva veszekedésbe torkollott az óra. Bár eleinte próbált a diákok fejével beszélni, Jonas végül rájött, hogy a problémát csakis a szülők bevonásával lehet megoldani.

3 dolog, amit sok szülő nem tanít meg a gyermekének, pedig kellene - Így látja egy általános iskolai tanár

Jonas a Facebookhoz fordult, és egy hosszú bejegyzésben nyílt levelet intézett diákjai szüleihez. Ám azt maga sem hitte volna, hogy szavai ilyen visszhangot váltanak ki. Az eredeti, svéd posztot 16 ezren lájkolták, és még ennél is többen megosztották, közel 900-an kommentet kapott. Más országok médiumai is átvették és több nyelvre lefordították.

Mivel a mondandója a magyar gyerekekre is igaz lehet, álljon itt a magyar fordítás:

16 éve tanítok, de meg kell, mondjam, észrevettem, hogy a diákok bizonyos dolgokban évről évre rosszabbul teljesítenek.

1. A gyerekek nagyon rosszul viselik, ha unatkozniuk kell! Valahogy mindig muszáj csinálniuk valamit, különben megőrülnek. Kérem, ne kényeztessék el a gyermekeiket és ne kínáljanak nekik mindent tálcán. Egyáltalán nem baj az, ha néha unatkoznak.

2. Sok olyan szülővel találkozom, akik nagyooon büszkén újságolják, hogy a csemetéjük már tud olvasni és számolni, még mielőtt elkezdi az első osztályt. Hát, elnézést, ha ünneprontó vagyok, de olvasni és számolni úgyis hamarosan megtanulnak az iskolában. Tanítsák meg nekik inkább, hogyan kell játszani, hogyan viselkedjenek barátként és hogy jó dolog megosztani mással, amijük van.

3. A harmadik dolog, amire felhívnám a figyelmet, hogy meglátásom szerint a gyerekek nem ismerik a hálát - sem a társaikkal, sem a felnőttekkel szemben. "Kaphatok még egyet?" - legtöbbször ez az első kérdés, amit feltesznek, amint kapnak valamit. "Csak egyet kapok?" - ez a panasz is gyakran elhangzik. Mégis, hol marad a KÉREM/LÉGY SZÍVES? És a köszönöm az ebédet, köszönöm, hogy eljöttél értem, és társai?  

Bár még nincsenek gyermekeim, ám ha a jövőben lesznek, akkor mindenképpen megtanítom nekik, hogyan kell játszani, mi a barátság lényege, hogyan mutassa ki a háláját és azt is, hogy semmi baj nincs abból, ha néha unatkozik. Ha ezeket a dolgokat megtanulja - na, akkor jöhet majd az olvasás és a számolás :)


Forrás, fotó: Facebook/Jonas Harrysson

Címkék: iskola, tanár, nyílt levél, unatkozni, játszani, szabad játék

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél
11 fontos gondolat a gyermeknevelésről - Ezekre figyelj oda, ha boldog gyermeket szeretnél

Hogy segítsünk eligazodni a gyermeknevelés útvesztőjében, összegyűjtöttünk 11 elgondolkodtató idézetet pszichológusoktól, íróktól - olvasd el, ők hogyan vélekednek a gyermek és szülői viszonyról, feladatokról, családról.

tovább a cikkre
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv
Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy vallásos nevelési könyv

A fütyis színező után újabb kiadvány borzolja az apák és anyák lelkét: nevezetesen egy gyermeknevelési könyv, mely vallásos irányultsága mellett konkrétan arra okítja a szülőket, hogyan verjék meg a gyermeküket, ha az engedetlenül viselkedik.

tovább a cikkre
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?
Anya vagy? Akkor felejtsd el a sminket, a manikűrt, a szép ruhákat! - Tényleg önzőség, ha egy anyuka csinos nő akar maradni?

Anyának és Nőnek lenni egyszerre - lehetséges-e? Kell-e, lehet-e sorrendet állítani? Nem kell kövekkel dobálni azt, aki mindkét szerepet egyeztetni tudja. Egy olvasónk, egy anya őszinte vallomása az elvárásokról saját maga felé és környezetének.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Burgonyapüré

Burgonyapüré

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 20 g vaj 100 ml tej só

Recept:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a vajat és a felmelegített tejet. (A tej mennyisége ízléstől függ, mennyire szeretjük hígan.)


(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Korcsolyapályák Budapesten 2021: 14 jégpálya, ahol idén várják a kicsiket és nagyokat - Kültéri és beltéri koripályák

vissza vissza