Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Miért hisztizik a gyerek? - Szülők Lapja

Miért hisztizik a gyerek?


A hiszti illetve dühroham az értelmező szótár szerint hangulat- illetve indulatkitörés, ingerült roham. Bár tulajdonképpen bármely életkorban előfordulhat, a legtöbb ember mégis kifejezetten a kisgyermekkorra jellemző hisztire gondol a szó hallatán.

Szerző: Szülők lapja
2009-03-25
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A kisgyermekkorban ez a viselkedés a másfél éves és három éves kor között lehet jellemző, de később – 5-6 éves kor környékén – is előfordulhat még, utána viszont már fokozatosan el szokott tűnni. Persze az is előfordulhat, hogy egyes gyerekeknél enyhébben zajlik le ez a korszak vagy esetleg egyáltalán nincs is ilyen náluk.

A hisztinek két típusát lehet megkülönböztetni:
1) a haragból kitörő dühroham: ilyenkor a gyerek toporzékol, rúgkapál és ordít.
2) szomorúság kiváltotta hisztériás roham: ilyenkor a gyerek zokog és a földre veti magát, esetleg elszalad
(a nagyon kicsi gyerekeknél a bánat és a veszteség is kiválthat hisztit)

Fontos tudni:
• A düh általában más érzéssel párosul a gyerekben (pánik, félelem)

• A gyerekek magukban sohasem hisztiznek, mindig szükség van hozzá közönségre (általában olyan emberre, akihez bizalma van a gyereknek)

• A hisztis alkatú gyerekek általában aktívabbak és akaratosabbak a többieknél

• Ha a szülő jól kezeli a hisztit, gyakorisága csökken, ahogy nő a gyerek

• Négy-öt éves korban a gyermek már képes szóban kifejezni a szorongását, tud magán uralkodni, és nincs szüksége hisztire, hogy az érzelmeit kifejezze.

• A hiszti általában akkor tör ki, amikor az indulatok elszabadulnak a gyermekben.

• A dührohamok legrosszabb fajtái nyilvános helyeken törnek ki a gyerekből, mert itt nagyobb figyelemre tarthat számot (anya kénytelen lereagálni)

• Magatartásformák, melyek a hisztire jellemzők: kiabálás, sírás, vagdalózás, megfeszülő hát, földre zuhanás vagy elrohanás

• Komolyabb rohamoknál a gyerek arca elkékülhet, rosszul lehet, mert szinte ájulásig visszatartja a lélegzetét (a feltétlen reflexeket szerencsére nem tudják kijátszani!)

• A legritkább esetben igaz, hogy szándékosan viselkedik a gyerek kezelhetetlenül. A hiszti azt jelzi, hogy a gyerek elvesztette az önkontrollját, szorongását, tehetetlenségét fejezi ki vele. (Manipulációs próbálkozás csak ritkán húzódik meg a háttérben.)

A cikksorozatunk folytatásában tippeket adunk a különböző hisztik kezelésére.

Így növök 0-6 év >> Ide kattintva megtudhatod, hogy mit kell tudnia egy, a Tiéddel egyidős gyermeknek, milyen vizsgálatok várnak rá és ötleteket adunk a fejlesztéséhez is.
 

Címkék: gyerek, hiszti, dühroham, indulatkitörés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Akarom!!!

Amikor egy gyerek azt mondja „nem” vagy „akarom”, a szülők nevelési stílusa, karaktere befolyásolja, hogy hogyan fogadják ezt a két szót.

tovább a cikkre
A hiszti és kezelése

A gyerek és a szülők életében nagy fordulópont a két év körüli életkor. Sok anya kétségbeesetten panaszkodik, hogy gyereke dacossá, öntörvényűvé, kezelhetetlenné vált és sok az összeütközés, harc közte és a gyerek között.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói I. rész - A túlóvás

A gyermek tüneteinek, zavarainak, nehézségeinek oka a családi neveléssel hozható összefüggésbe. W. Winnicott „elég jó anya” elméletére utalva, azt kell kihangsúlyoznunk, hogy persze nem az a cél, hogy tökéletes anyák legyünk, hisz addig vagyunk egészségesek, amíg azt érezzük, hogy mi is hibázhatunk és a tökéletesség elérhetetlen.

tovább a cikkre
A nevelés buktatói II. rész - A túlzott engedékenység

Vannak gyerekek, akik az anyától való függést átfordítva követelőzők, irányítók, esetleg zsarnokok próbálnak lenni, akiket a felnőttek szolgáljanak, kiknek így a kezében van a keretadás, szabályfelállítás (pl. mit vegyen fel anya, kivel találkozhat, vagy mikor feküdjenek le a családtagok).

tovább a cikkre
A nevelés buktatói III. rész - A túlzott szigor

Ez a nevelés másik oldala, amikor a szülő–gyerek kapcsolatban mi felnőttek átvesszük az teljes irányítást. Kényeztetéssel ellentétben, mindig mi szabjuk a gyereknek a kereteket, amik elég szűk mozgásteret biztosítanak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Óvári csirkemell

Óvári csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g csirkemell 2 szelet sült sonka 2 szelet sajt fűszerkeverék 10 olaj 10 g liszt

Recept:

A csirkemellet megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Kevés sültcsirke fűszerkeverékkel bedörzsöljük a hússzeleteket, lisztbe forgatjuk, majd nagyon pici olajon egy serpenyőben mindkét oldalán félig puhára sütjük. Egy tűzálló üvegtálat nagyon vékonyan kiol(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Nem lesz fiú-lány részleg, jönnek a gendersemleges játékok: Hogyan hat mindez a gyerekekre? - Pszichológus is megszólalt

vissza vissza