Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > 7 gyakori ok, amiért nem akar iskolába menni a kisgyerek - Mit tehetsz, hogy átsegítsd a nehézségeken? - Szülők Lapja

7 gyakori ok, amiért nem akar iskolába menni a kisgyerek - Mit tehetsz, hogy átsegítsd a nehézségeken?

Szülőklapja képAz iskolakezdés mérföldkő egy kisgyermek életében, ami telis-tele lehet izgalmas új dolgokkal, de lehet szorongással teli is, félve az ismeretlentől, a megnövekedett elvárásoktól. Következő írásunkban egy szakpszichológus tanácsait olvashatjátok, hogyan kezelhetjük az iskolakezdéssel járó nehézségeket.

Szerző: Szülők lapja
2016-09-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az iskolakezdést minden kisgyermek izgatottan várja, ám egyben kihívást is jelent számukra. Az óvoda, majd pedig a nyári szünet lazasága után az egész napot egy iskolapadban kell tölteniük, nem játszhatnak bármikor, a sok-sok újdonság befogadása is kimeríti őket. Ahogy mi, felnőttek is különbözően reagálunk bizonyos élethelyzetekre, a kis elsősök sem egyformán élik meg az első hónapok nehézségeit. Megértéssel, türelemmel és pozitív megerősítéssel azonban csodákat tehetünk!

Mi a legfontosabb a pszichológus szerint, hogy az iskolakezdés ne szorongással teljen?
- Az óvodások többsége élvezettel készül az iskolakezdésre, nagy élmény számukra iskolatáskát, tolltartót, írószereket választani. Ám a kezdeti lelkesedés hamar elmúlhat. Intő jel lehet, ha fejfájóssá, hasfájóssá válik gyermekünk, meglehet ugyanis, hogy a tünetek pusztán lelki eredetűek. Ebben az időszakban a gyermek számára mindennél fontosabb a pozitív megerősítés. Ez segít neki abban, hogy az iskolát ne szorongással kezdje, hanem kíváncsisággal tudja megélni. Beszélgessünk vele sokat, ítélkezés nélkül hallgassuk meg, és hagyjuk, hogy a gyermek szabadon elmesélhesse az élményeit. Így felfedhetjük a problémákat, és közösen megtalálhatjuk a megoldást, hogy ne nyűg legyen az iskolába járás, hanem egy izgalmas és kihívásokkal teli felfedezőút. Ha pár hónapon belül sem történik változás, ne féljünk szakember segítségét kérni - mondta Bagdi Petra szakpszichológus, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.Nem akarok iskolába menni!
Miért fordulhat elő, hogy az egyébként mindig vidám, jókedvű gyermekünk egyszer csak azt mondja, nem akar iskolába menni? A pszichológus szerint legtöbbször az alábbi okok állnak a háttérben:
 • A játékos napokat felváltó kötelezettségek, az elvégzendő feladatok
 • Az iskolában érzett teljesítménykényszer
 • Túlterheltség
 • Beilleszkedési nehézségek
 • Kevesebb személyes figyelem az óvodához képest
 • Szorongás attól, hogy társai valamiben ügyesebbek nála
 • A szülő szorongása, gyakran a gyermek teljesítményét illetően, amelyet a gyermek is megérez

Néhány hasznos tanács, hogy gyermekünk könnyebben átvészelhesse a kezdeti nehézségeket:
 • Az alsó tagozatos gyermekek még játékosak, életük fontos része a mesevilág, ezért is elengedhetetlen, hogy a tanulás mellett hagyjunk nekik időt a játékra, mozgásra is.
 • A napi rutin kialakítása biztonságot ad a gyermekeknek, az esti mese pedig nyugtató számukra, így amíg igénylik, bátran meséljünk nekik.
 • Az elegendő alvás is nagyon fontos, a figyelemzavart sok esetben a kialvatlanság is okozhatja.
 • Mivel minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének, a tanítási órák után különórákra is örömmel viszi. Így valóban azon a területen fejlődhet a gyermek, amelyben igazán tehetségesnek tűnik. Azonban ügyeljünk a mértékletességre, és ne terheljük túl őket! Ne feledjük: gyermekünknek az élmény a fontos elsősorban, nem az eredmény.
 • Jó, ha észben tartjuk, hogy a saját iskolakezdéssel kapcsolatos élményeink is befolyással lehetnek arra, hogyan érzi magát a gyermek az iskolában. Ha szavainkkal azt üzenjük, hogy „iskolába járni jó, élvezd”, de tetteinkkel, gesztusainkkal azt érzékeltetjük, hogy az iskola egy félelmetes, szorongásokkal teli megmérettetés, a gyermek megérzi az ellentmondást, és ez zavart kelt benne. Ne féljünk bevallani a saját iskolakezdési nehézségeinket, és megtanítani gyermekünknek, hogy a félelmek leküzdhetők!

Felmerülő problémák: hiperaktivitás, diszlexia és egyéb rémisztő kifejezések
Napjainkban elég gyakran halljuk a hiperaktív jelzőt, nem egyszer – tévesen – az első osztályos kisdiákokat jellemezve vele. Sokuk azonban pusztán képtelen még hosszú időn keresztül egy helyben ülni, és figyelni a tanító néni/bácsi szavára. Ha gyermekünk mozgékony, állandóan pörög, az iskolában pedig azt a panaszt halljuk, hogy nem figyel oda kellően az órákon, nem kell rögtön megijednünk. A gyerekek mozgásigénye nagy ebben a korban, ám a sport – például a foci – segíthet levezetni a plusz energiákat. Ha azonban ezek ellenére sem tudja lekötni őket az iskola, keressünk fel egy szakembert.

Némely gyereknek az írás és olvasás is nagyobb kihívást jelent, mint az átlagnak, de ez nem feltétlenül a diszlexia vagy diszgráfia jele. Könnyen megeshet, hogy a kis elsős csak rosszul lát, megfelelő szemüveg viselésével pedig a gond is megszűnik.

Probléma esetén a gyermekpszichológiai és gyógypedagógiai vizsgálatok segíthetnek tisztázni, hogy hiperaktivitásról, figyelemzavarról vagy bármilyen részképesség-zavarról (diszlexia, diszgráfia vagy diszkalkulia) van-e szó. A szakorvos a szülőket is hasznos tanácsokkal láthatja el, hogy mire figyeljen a gyermek nevelésénél, valamint milyen fejlesztéssel tudja őt leginkább segíteni.

Minden életszakaszváltás nehézségekkel jár, a megfelelő szülői hozzáállással azonban megmutathatjuk nekik, hogy a tanulás igazából egy izgalmas játék, és minden nehézség leküzdhető. Gyermekünket a mi hozzáállásunkkal tudjuk leginkább motiválni, ezért is fontos, hogy mindig lelkesen álljunk mi is az iskolához.

Fotó: Unsplash/Janko Ferlic
Forrás: Budai Egészségközpont

Címkék: iskola, iskolakezdés, első osztály, kiselsős, pozitív megerősítés, szorongás, hiperaktivitás, diszlexia, diszgráfia, figyelemzavar

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Bölcsődei, óvodai és iskolai tudnivalók a 2016/2017-es tanévre - Ingyenes étkezések, gondozási díjak, iskolakezdési támogatás, hiányzások
Bölcsődei, óvodai és iskolai tudnivalók a 2016/2017-es tanévre - Ingyenes étkezések, gondozási díjak, iskolakezdési támogatás, hiányzások

Mi jár ingyen és mi nem a bölcsődéseknek 2016/2017-ben? Kinek ingyenes a gyermekétkeztetés a bölcsiben? Mennyit lehet igazolatatlanul hiányozni az óvodából az idén? Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra? Mennyi ennek az aktuális összege 2016-ban?

tovább a cikkre
Most lesz első osztályos a gyermeked? 11 praktikus tanács pedagógus szakértőnktől, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés
Most lesz első osztályos a gyermeked? 11 praktikus tanács pedagógus szakértőnktől, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

Iskolakezdésre, tanévkezdésre készülődve azoknak a szülőknek és a nagyszülőknek adunk praktikus tanácsokat, akik gyermeke most először fogja átlépni az iskola kapuját, és kezdi meg az első osztályt. Hogyan készüljünk, mit vegyünk, mi lesz teljesen felesleges majd az iskolában? Pedagógus szakértőnk írása.

tovább a cikkre
Iskolakezdés zökkenőmentesen - Így segíthetjük a gyerekek tanévkezdését!

Mivel könnyíthetjük meg gyermekeink számára az iskolai tanévkezdést? Mivel motiváljuk, hogy kedve legyen iskolába járni? Miről és hogyan beszélgessünk vele, ami oldja gyermekünk iskolával kapcsolatos feszültségét? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai a szeptemberi iskolakezdésre.

tovább a cikkre
Hogyan kezeljük az iskolakezdési stresszt? - Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus

Milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként hogyan segíthetünk gyermekünknek? Mi segíthet abban hogy a gyerekek örömmel járjanak iskolába? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza