Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Amikor a kisfiúk az iskolában egymás nemi szervét fogdossák... - Mikor kell először beszélni a gyerekkel a szexr - Szülők Lapja

Amikor a kisfiúk az iskolában egymás nemi szervét fogdossák... - Mikor kell először beszélni a gyerekkel a szexről?

Szülőklapja képKét tündéri, óvodás korú kislány egy játszótéri mászókán játszadozott egy velük hasonló korú idegen kisfiúval, amikor a kisfiú illetlen, szexuális megjegyzést tett a lányoknak. Valószínűleg a kisfiúnak fogalma sem volt arról, hogy mit beszél. Vagy mégis?! A megtörtént eset után a cikk szerzőjében több kérdés is felmerült, de legfőképpen az, hogy mikor is hogyan kezdjük a gyerekeink szexuális felvilágosítását?

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea
2016-11-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy közelmúltbeli játszótéri kiruccanásunk alkalmával történt meg velünk az alábbi eset, ami sok tanulságot von maga után...

5-6 éves kisfiú szexuális tartalmú elszólásai - megtörtént eset
Fanni és a két unokatesója megismerkedett a játszótéren egy ránézésre nagyon helyes, rendes kisfiúval. Felvonultak a mászókára, én pedig hagytam őket bandázni. Bár ne tettem volna! Egy kis idő elteltével Fanni és Maja nagy kuncogások közepette jött oda hozzám és közölte, hogy a kisfiú épp arról mesél Micinek, hogy szereti - és most szó szerint idézem -, "ha a fütyijét szopizzák".
 
Amikor kérdőre vontuk a kisfiút kiderült, hogy az egyik társától hallott a dologról még az oviban. Totális döbbenet lett úrrá rajtam...

Hogyan történhet meg, hogy egy 5-6 éves gyerek ilyesmiről tud? Gondolatban végigfutottam a lehetőségeken. Előfordulhat, hogy a gyerek rányitott a szüleire és meglátott valamit? Esetleg interneten bukkanhatott rá egy felnőtteknek szóló tartalomra? A legszörnyűbb, ami szintén megeshet, hogy a kisfiú molesztálás áldozatává vált és a saját élményeit osztotta meg a társaival.
 

Mikor kezdődjön a gyerek szexuális felvilágosítása?


Sajnos nagyon is lehetséges, hogy az utóbbi dolog történt. Két konkrét esetről is tudok, ahol kisiskolás fiúk fogdosták egymás nemi szervét és tettek illetlen dolgokat. Borzalom, de szülőként bizony már az óvodás korú gyerekeinket fel kell világosítani bizonyos mértékig a szexről.
 
Egyik reggel, miközben Fanni reggelijét készítettem, belefutottam egy interjúba, ahol a szakértő éppen erről a témáról beszélt. Az ő álláspontja is az volt, hogy már 5-6 évesen beszélgetni kell a gyerekekkel a szexről. Azért is érdemes már ilyen korán megtenni, mert ebben a korban amúgy is élénken érdeklődnek a téma iránt, és fogékonyak rá. Mint elmondta később az iskolában már nehezebb velük ezt a témát megvitatni, mert cikinek érzik.

HOGYAN ÓVD MEG A GYEREKED A SZEXUÁLIS ZAKLATÁSTÓL? PSZICHOLÓGUS SZAKÉRTŐNK RÉSZLETES TANÁCSAI »»
 
Fannival már rendszeresen beszélgetünk arról, hogy nem szabad idegenekben megbíznia, és ne álljon szóba senkivel, ha nem vagyunk vele. Az ő esetében ez különösen fontos, hiszen egy roppant nyitott, barátságos gyerek. A magam által megtapasztalt eset után úgy tűnik, hogy már a gyerekekre is ki kell terjesztenünk a témát, és fel kell világosítanunk őket arról is, hogy játék közben mit szabad és mit nem megengedni a társaiknak.

Egyelőre még biztonságban vannak, mert minden lépésüket szemmel tartjuk és az oviban is szem előtt vannak minden pillanatban. De ne feledjük, az iskolában már nem kapnak akkora figyelmet a diákok - a fiú vagy lány mosdóban bármi megtörténhet. Van tehát két évünk rá, hogy minden veszélyre felkészítsük, vagy legalábbis megpróbáljuk felkészíteni a gyermekeinket.

Kapcsolódó írások:
Szexuális érdeklődés óvodás korban - természetes dolog? Pszichológus válaszol »

Hogyan mondjam el? - A szexuális felvilágosításról szakértő beszél »

Ha a gyerek meglátja a szüleit szex közben - Mi a helyes reakció? 3 pszichológus véleménye a kényes témáról »

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja
Fotó: Pixabay

Címkék: óvodás gyerek, szexuális felvilágosítás, abúzus, kislány, kisfiú, szülő, gyermeknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Előzetesbe került a 2 éves megerőszakolt kislány anyja és nevelőapja
Előzetesbe került a 2 éves megerőszakolt kislány anyja és nevelőapja

A rendőrség előállította és kihallgatta annak a kétéves kisgyermeknek az anyját és nevelőapját, akin nemrégiben szexuális erőszakot követtek el, majd egy 6. kerületi gyermekotthonba vittek. A brutális gyermekbántalmazási esetről újabb részletek derültek ki. A fiatal pár már őrizetben van.

tovább a cikkre
„Az orvos kérdezett rá, miért van a gyerek feneke kidörzsölődve” - Amikor az apa szexuálisan bántalmazza a saját kisfiát
„Az orvos kérdezett rá, miért van a gyerek feneke kidörzsölődve” - Amikor az apa szexuálisan bántalmazza a saját kisfiát

Te tudnál aludni annál az embernél, aki megerőszakolt? Te bele tudnál nézni a gyermeked szemébe, és volna erőd azt mondani neki: muszáj megtenned, mert erre kötelez a bíróság… Dr. Gyurkó Szilvia, a wmn.hu szerzőjének írása.

tovább a cikkre
Bántalmazott gyermekek megrázó családrajzai

Futótűzként terjednek a világhálón a bántalmazott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás sokkoló képei. A döbbenetes gyermekrajzok rávilágítanak a családon belüli erőszak felismerésének fontosságára és annak visszavonhatatlan következményeire. Mutatjuk a rajzokat.

tovább a cikkre
A pedofilok köztünk vannak! Hogyan óvjuk meg gyermekeinket a szexuális erőszaktól? - Pszichológus szakértő válaszol

Milyen gyerekeket szemel ki magának a pedofil elkövető? Milyen gyerekekből lesznek a legvédtelenebb áldozatok? Milyen módszerrel keríti be áldozatait a pedofil? Hogyan készítsük fel gyermekeinket a szexuális zaklatásra? Gyakorlati tanácsok klinikai szakpszichológus szakértőnktől, amiről minden szülőnek tudnia kell.

tovább a cikkre
"5 éves voltam, amikor a bácsi a bugyimba nyúlt" - Minden 10. gyereket szexuálisan bántalmaznak Magyarországon

„Ha az ember szülőként kerül szembe a szexuális bántalmazás problémájával, az első kérdése az, hogy miként kerülhetné el, hogy az ő gyerekével ilyen megtörténjen, a második pedig, hogy milyen jelekből veheti észre, ha valaki bántotta a gyerekét…„ (Víg Sára gyermekpszichológus).
Riport gyermekkori szexuális bántalmazásról, amelyben felnőttek számolnak be az egykori gyermekkori traumákról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza