Most ősszel lett első osztályos a gyermeked? 15 dolog, amire figyelj oda, hogy örömmel járjon iskolába - A pszichológus tanácsai

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


Most ősszel lett első osztályos a gyermeked? 15 dolog, amire figyelj oda, hogy örömmel járjon iskolába - A pszichológus tanácsai Hogyan érheted el, hogy ne legyen sírás a búcsúzáskor, és örömmel járjon iskolába a gyermeked? Hogyan kérdezz tőle úgy, hogy el is mesélje neked az aznapi eseményeket? Mikor és mennyit engedd számítógépezni? Kell-e vele délután tanulni? Kérdéseinket pszichológus szakértőnk válaszolja meg. Az első osztályos gyermekek gyorsan megismerkednek az iskolai szokásokkal, napirenddel, tudnivalókkal, ám a szülők sok mindenből kimaradnak, és csak utólag találgatva, gyermeküket faggatva igyekeznek kitalálni, hogy mi is történik az iskolában, és hogy érzi ott magát az újdonsült kis diák.

A pedagógusok törekednek rá ugyan, hogy megkönnyítsék az óvoda-iskola között nem létező átmenetet, de sajnos nem minden kisdiák várja a másnap reggelt, és bizony néhányukat könnyes szemmel vagy éppen komoly hiszti közepette hagy ott a szülő. Az apukák és anyukák ilyenkor gombóccal a torkukban vagy feldúltan indulnak dolgozni, délután pedig a "semmi" vagy a "nem tudom" a válasz a sok kérdésre.



Most már, hogy eltelt csaknem egy hónap a tanévből, valószínűleg sikerült már egy kicsit belerázódnia a gyermeknek az iskolás létbe - ám apróságokkal, odafigyeléssel a szülő is sokat tud tenni annak érdekében, hogy a kis elsős könnyebben vészelje át ezt az időszakot.

Az alábbiakban Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus megoszt néhány praktikát, amivel könnyebbé tehetők a reggelek, az elválások, és az iskolában történtek feldolgozása - hisz a szülőknek meg kell tanulnunk bízni a gyermekünkben, nyugodt szívvel elengedni őket, aggodalmaikat pedig nem beléjük ültetni.

 
15 tipp első osztályos gyerekek szüleinek


1. A reggel soha ne legyen kapkodás, rohanás! Este készíts ki minden ruhát, pakolja be a gyerek a táskáját, hogy reggel legyen idő a nyugodt reggelihez és elinduláshoz. Lehetőség szerint keljetek fel egy órával korábban, különösen az őszi-téli időszakban, amikor már több ruhát is fel kell venni.

2. Reggeli közben beszélgessetek egy kicsit: mit álmodott, mi lesz aznap, amit nagyon vár?

3. Ha autóval viszed a suliba, akkor ott is folytathatod a beszélgetést, esetleg hallgathattok olyan zenét, amit minden utas kedvel - szerintem a reggeli beszélgetős rádióműsorok és hírek nem az elsős fülének valók.

4. Ha az elválás nehezen megy, akkor az iskolába érkezésről beszélgess vele még előző délután. Mondja el a gyermek, neki mi és hogyan lenne jó, megnyugtató, te pedig tedd meg azt, ami vállalható.

5. Rakj vidám matricát a füzeteire, tolltartójába - így, ha rájuk néz, jobb kedve lesz!

6. Vigyen a gyerek magával kis kabalát, aki a táskában lapulva vigyáz rá, helyetted!    

7. Ha a gyereked "rossz evő", mindig rakj neki kedvenc falatokat, hogy éhen ne maradjon! És beszéld meg vele, hogy enni fontos, mert hosszú a nap, és legyengül, kimarad a sok érdekes játékból, órából, ha beteg lesz.

8. Biztosíts gyermeked számára elég alvásidőt! Korán feküdjön le, mert korán kell kelni. Közvetlenül lefekvés előtt már ne pörgesse fel magát mozgással, vibráló képernyővel.

9. Olvass neki mesét elalvás előtt, vagy találj ki egy rövid történetet, ami az adott napról szól, és ő a főszereplője!    

10. Egyen eleget a gyermek otthon is! Ne csokival és zacskó keksszel jutalmazd az egész napos tanulást, hanem például sajtos-tejfölös tésztával vagy rakott krumplival (tápláló, számára kedves étellel).

11. Az iskolából hazafelé tartva kérdezd meg, hogy mi volt aznap a legjobb, illetve mi volt a legkevésbé jó. Erre mindig tudnak mit felelni. Az nem fontos, hogy mi volt az ebéd, de az igen, hogy ő mit élt át.

12. Ne stresszeld otthon a házi feladattal, gyakorlással. Az az ő dolga, még kis elsősként is. Persze megkérdezheted, hogy kell-e valamit csinálni, de ne ülj oda mellé, és ne adj a kezébe a ceruzát. Ő tudja mit és hogyan kell csinálni, hogy azért majd matricát vagy csillagot kapjon!

13. Az iskola után legyen lehetősége a szabad játékra, mozgásra. Hisz számára még ez hiányzik a legjobban. A kötetlen, felhőtlen játék testvérrel, szomszéddal, anyával-apával, baráttal vagy egyedül. Az iskola utáni időt ne töltse órákig a képernyőhöz ragadva. Bár közben csöndben van, nem tesz jót neki. Inkább hétvégére maradjon a tabletezés, hosszú mesenézés.

14. Az első hónap végén vagy csak úgy, egy nehezebb napon lepd meg valamivel, aminek tudod, hogy örülne (például menjetek el cukrászdába, kirándulni, kapjon egy apró játékot).

15. És persze minden nap öleld meg, és mondd el neki, hogy nagyon szereted és büszke vagy rá!

A gyereknek az a legfontosabb, hogy jó érzés legyen neki hazajönni. Ne szidd otthon a füle hallatára az iskolát, a pedagógusokat vagy a másik gyereket, mert neki ebben az intézményben kell napi 8 órát, lehetőleg jó hangulatban eltöltenie, segítsd őt azzal, hogy nem zúdítod rá az aggályaidat, véleményedet, hisz remélhetőleg a legkörültekintőbben választottál iskolát a beiratkozáskor.

Erősítsd meg benne, hogy most már új rendszer van, máshogyan telnek a napok, a hetek, és ez jó, mert rengeteg minden történik vele!

Igyekezz számára biztosítani egy meleg, bizalommal teli, szeretetteljes légkört, hogy otthon mindig képes lesz ellensúlyozni az iskolában történő nehézségeket, rossz élményeket vagy megsokszorozni az átélt örömöket, büszkeséget.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Eredeti cikk forrása: http://neszorongj.blog.hu/
Fotó: Pixabay

Dr. Árvainé Koczok Márta

Gyereknevelés

Dr. Árvainé Koczok Márta


2016.10.17