Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Most ősszel lett első osztályos a gyermeked? 15 dolog, amire figyelj oda, hogy örömmel járjon iskolába - A pszich - Szülők Lapja

Most ősszel lett első osztályos a gyermeked? 15 dolog, amire figyelj oda, hogy örömmel járjon iskolába - A pszichológus tanácsai

Szülőklapja képHogyan érheted el, hogy ne legyen sírás a búcsúzáskor, és örömmel járjon iskolába a gyermeked? Hogyan kérdezz tőle úgy, hogy el is mesélje neked az aznapi eseményeket? Mikor és mennyit engedd számítógépezni? Kell-e vele délután tanulni? Kérdéseinket pszichológus szakértőnk válaszolja meg.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2016-10-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Az első osztályos gyermekek gyorsan megismerkednek az iskolai szokásokkal, napirenddel, tudnivalókkal, ám a szülők sok mindenből kimaradnak, és csak utólag találgatva, gyermeküket faggatva igyekeznek kitalálni, hogy mi is történik az iskolában, és hogy érzi ott magát az újdonsült kis diák.

A pedagógusok törekednek rá ugyan, hogy megkönnyítsék az óvoda-iskola között nem létező átmenetet, de sajnos nem minden kisdiák várja a másnap reggelt, és bizony néhányukat könnyes szemmel vagy éppen komoly hiszti közepette hagy ott a szülő. Az apukák és anyukák ilyenkor gombóccal a torkukban vagy feldúltan indulnak dolgozni, délután pedig a "semmi" vagy a "nem tudom" a válasz a sok kérdésre.Most már, hogy eltelt csaknem egy hónap a tanévből, valószínűleg sikerült már egy kicsit belerázódnia a gyermeknek az iskolás létbe - ám apróságokkal, odafigyeléssel a szülő is sokat tud tenni annak érdekében, hogy a kis elsős könnyebben vészelje át ezt az időszakot.

Az alábbiakban Dr. Árvainé Koczok Márta pszichológus megoszt néhány praktikát, amivel könnyebbé tehetők a reggelek, az elválások, és az iskolában történtek feldolgozása - hisz a szülőknek meg kell tanulnunk bízni a gyermekünkben, nyugodt szívvel elengedni őket, aggodalmaikat pedig nem beléjük ültetni.

 
15 tipp első osztályos gyerekek szüleinek


1. A reggel soha ne legyen kapkodás, rohanás! Este készíts ki minden ruhát, pakolja be a gyerek a táskáját, hogy reggel legyen idő a nyugodt reggelihez és elinduláshoz. Lehetőség szerint keljetek fel egy órával korábban, különösen az őszi-téli időszakban, amikor már több ruhát is fel kell venni.

2. Reggeli közben beszélgessetek egy kicsit: mit álmodott, mi lesz aznap, amit nagyon vár?

3. Ha autóval viszed a suliba, akkor ott is folytathatod a beszélgetést, esetleg hallgathattok olyan zenét, amit minden utas kedvel - szerintem a reggeli beszélgetős rádióműsorok és hírek nem az elsős fülének valók.

4. Ha az elválás nehezen megy, akkor az iskolába érkezésről beszélgess vele még előző délután. Mondja el a gyermek, neki mi és hogyan lenne jó, megnyugtató, te pedig tedd meg azt, ami vállalható.

5. Rakj vidám matricát a füzeteire, tolltartójába - így, ha rájuk néz, jobb kedve lesz!

6. Vigyen a gyerek magával kis kabalát, aki a táskában lapulva vigyáz rá, helyetted!    

7. Ha a gyereked "rossz evő", mindig rakj neki kedvenc falatokat, hogy éhen ne maradjon! És beszéld meg vele, hogy enni fontos, mert hosszú a nap, és legyengül, kimarad a sok érdekes játékból, órából, ha beteg lesz.

8. Biztosíts gyermeked számára elég alvásidőt! Korán feküdjön le, mert korán kell kelni. Közvetlenül lefekvés előtt már ne pörgesse fel magát mozgással, vibráló képernyővel.

9. Olvass neki mesét elalvás előtt, vagy találj ki egy rövid történetet, ami az adott napról szól, és ő a főszereplője!    

10. Egyen eleget a gyermek otthon is! Ne csokival és zacskó keksszel jutalmazd az egész napos tanulást, hanem például sajtos-tejfölös tésztával vagy rakott krumplival (tápláló, számára kedves étellel).

11. Az iskolából hazafelé tartva kérdezd meg, hogy mi volt aznap a legjobb, illetve mi volt a legkevésbé jó. Erre mindig tudnak mit felelni. Az nem fontos, hogy mi volt az ebéd, de az igen, hogy ő mit élt át.

12. Ne stresszeld otthon a házi feladattal, gyakorlással. Az az ő dolga, még kis elsősként is. Persze megkérdezheted, hogy kell-e valamit csinálni, de ne ülj oda mellé, és ne adj a kezébe a ceruzát. Ő tudja mit és hogyan kell csinálni, hogy azért majd matricát vagy csillagot kapjon!

13. Az iskola után legyen lehetősége a szabad játékra, mozgásra. Hisz számára még ez hiányzik a legjobban. A kötetlen, felhőtlen játék testvérrel, szomszéddal, anyával-apával, baráttal vagy egyedül. Az iskola utáni időt ne töltse órákig a képernyőhöz ragadva. Bár közben csöndben van, nem tesz jót neki. Inkább hétvégére maradjon a tabletezés, hosszú mesenézés.

14. Az első hónap végén vagy csak úgy, egy nehezebb napon lepd meg valamivel, aminek tudod, hogy örülne (például menjetek el cukrászdába, kirándulni, kapjon egy apró játékot).

15. És persze minden nap öleld meg, és mondd el neki, hogy nagyon szereted és büszke vagy rá!

A gyereknek az a legfontosabb, hogy jó érzés legyen neki hazajönni. Ne szidd otthon a füle hallatára az iskolát, a pedagógusokat vagy a másik gyereket, mert neki ebben az intézményben kell napi 8 órát, lehetőleg jó hangulatban eltöltenie, segítsd őt azzal, hogy nem zúdítod rá az aggályaidat, véleményedet, hisz remélhetőleg a legkörültekintőbben választottál iskolát a beiratkozáskor.

Erősítsd meg benne, hogy most már új rendszer van, máshogyan telnek a napok, a hetek, és ez jó, mert rengeteg minden történik vele!

Igyekezz számára biztosítani egy meleg, bizalommal teli, szeretetteljes légkört, hogy otthon mindig képes lesz ellensúlyozni az iskolában történő nehézségeket, rossz élményeket vagy megsokszorozni az átélt örömöket, büszkeséget.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
Eredeti cikk forrása: http://neszorongj.blog.hu/
Fotó: Pixabay

Címkék: iskola, gyerek, szülő, pszichológus, első osztályos, iskolai nehézségek

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 gyakori ok, amiért nem akar iskolába menni a kisgyerek - Mit tehetsz, hogy átsegítsd a nehézségeken?
7 gyakori ok, amiért nem akar iskolába menni a kisgyerek - Mit tehetsz, hogy átsegítsd a nehézségeken?

Az iskolakezdés mérföldkő egy kisgyermek életében, ami telis-tele lehet izgalmas új dolgokkal, de lehet szorongással teli is, félve az ismeretlentől, a megnövekedett elvárásoktól. Következő írásunkban egy szakpszichológus tanácsait olvashatjátok, hogyan kezelhetjük az iskolakezdéssel járó nehézségeket.

tovább a cikkre
Ha iskolás korú a gyerek - Apaként hogyan tudsz segíteni neki a tanév kezdetén? Hogyan motiválhatod őt a tanulásban?
Ha iskolás korú a gyerek - Apaként hogyan tudsz segíteni neki a tanév kezdetén? Hogyan motiválhatod őt a tanulásban?

Minden gyermek képes tanulni, csak nem mindenki ugyanúgy tanul. Apaként az egyik legfontosabb feladat az, hogy felfedezzük gyermekeink egyéni tanulási stílusát, hogy aztán segíteni tudjunk nekik. A gyerek számára pedig fontos önismereti lépcső, hogy az apa támogatásával rájöjjön saját tanulási erősségeire és képességeire - vallja Jánosi Ferenc lelkész.

tovább a cikkre
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?
Figyelemhiány, magatartászavar, hiperaktivitás, agresszió, szorongások kezelése gyerekeknél - Mit kell tudni a Neurofeedback terápiáról?

A Neurofeedback terápiát gyerekeknek a német egészségügyi kassza gond nélkül finanszírozza, a finn orvosok gyógyszeres kezelés helyett ezt írják fel az ADHD-s gyereknek. A módszerrel akár 5-10 pontot is fel lehet tornászni az IQ-szinten - mégis, a magyar szülők többsége az iskolai nehézségek kapcsán hall róla először.

tovább a cikkre
Becsöngettek! Hogyan neveljük az óvodából az iskolapadba csöppent kisiskolás gyereket?

Hogyan kell szülőként viselkedni a kisiskolás gyerekekkel? Dicsérjünk vagy a büntessünk? Miért nem jó a kisiskolás gyerekkel szembeni túlzott elvárás? Hogyan változtatja meg az iskola és az iskolatársak gyermekünket? Mire figyeljünk oda az iskoláskorú gyermekek nevelése során? Tipp, ami a szabálytudatot formálja.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tojássárgája

Tojássárgája

Feltétek a főzelékhez >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Főzelék

Recept:

Csak friss, és hűtőben tárolt tyúktojást adjunk a csecsemőnek. A tojást forró, folyó vízben mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főni és forrástól számítva legalább 10 percig főzzük. Hideg vízzel öblítsük le, így a héja könnyebben l(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Altatás után vették észre a szülők, hogy nem lélegzik az 5 hónapos kisfiú - Így sikerült megmenteni az életét

vissza vissza