Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Így változott meg az apák szerepe a mai családokban - Milyen családtámogatási ellátásokra jososultak az apukák - Szülők Lapja

Így változott meg az apák szerepe a mai családokban - Milyen családtámogatási ellátásokra jososultak az apukák?

Szülőklapja képA rugalmas családtámogatási rendszer a választás szabadságát adja a szülőknek, akik élethelyzetüktől függően dönthetnek munkavállalásról és gyermeknevelésről - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán, Budapesten, a Három királyfi, Három királylány mozgalom konferenciáján.

Szerző: Szülők lapja
2016-10-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A rugalmas családtámogatási rendszer a választás szabadságát adja a szülőknek, akik élethelyzetüktől függően dönthetnek munkavállalásról és gyermeknevelésről - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán, Budapesten, a Három királyfi, Három királylány mozgalom konferenciáján.

Az anyák és az apák is ugyanúgy igénybe vehetik a családtámogatást
Novák Katalin az "Apa (is) csak egy van!" című rendezvényen azt mondta, a kormányzat az anyának vagy az apának - a gyerek fél éves kora után - ugyanazokat a családtámogatásokat biztosítja, mert hisz a szülők, a család együttműködésében.

Melyek azok a családtámogatási lehetőségek, amik mindkét szülő által igénybe vehető?
A családtámogatási rendszer mindkét szülő által igénybe vehető elemei között említette a gyermekgondozási segélyt (gyes), a gyermeknevelési díjat (gyed), a gyed extrát, valamint a gyermekápolási táppénzt, amelynek lényege, hogy a két dolgozó szülő egyike a gyermek betegsége idejére otthon maradhat.

Hogyan változott a gyermekápolási táppénz?
Ez utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekápolási táppénz idejét július 1-jével megduplázták. Ez azt jelenti, hogy a 3-6 év közötti gyerekek betegsége esetén az anya és az apa is 42-42 napra mehet táppénzre, míg afölött, 12 éves korig, 14-14 napra.

Egyre jobban erősödik az apák szerepe a családban és több időt töltenek gyermekükkel
Az államtitkár arról is beszélt, a társadalomban kezd "trendivé" válni az apaság, a családokban egyre jobban erősödik az apák szerepe, büszkébben és aktívabban vesznek részt a gyermeknevelésben, és mind többen gondolják úgy, hogy "apának lenni férfias dolog".

Így változott meg az apák szerepe a mai családokban - Milyen családtámogatási ellátásokra jososultak az apukák?
Az apák egyre aktívabban vesznek részt a gyermeknevelésben
Fotó: Pixabay.com


Egy 2014-es nemzetközi kutatásra hivatkozva azt mondta, a szellemi foglalkozású apák ma már 14 százalékkal több időt töltenek a gyermekükkel, mint az anyák. Mint fogalmazott, megfordult a történelmi trend, hiszen egy generációval korábban még az anyák jelenléte volt erősebb a gyerekekkel való szabadidős tevékenységben.

A Három királyfi, Három királylány mozgalom célja és tevékenysége
Az apaszerep témájában évente konferenciát szervező Három királyfi, Három királylány mozgalmat 2009-ben Kopp Mária orvos hívta életre azzal a céllal, hogy annyi gyerek születhessen, ahányat a fiatalok terveznek.

A civil szervezet egyebek mellett párkereső programokkal, párkapcsolati témájú előadássorozatokkal, nyitott konferenciákkal, továbbá az éves Családbarát vállalat díj meghirdetésével tesz a céljaiért. A mozgalom programjairól a www.haromkiralyfi.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A mozgalom kezdeményezésére született meg 2013-ban, majd erősítették meg tavaly az ötpárti családpolitikai nyilatkozatot. Az Országgyűlés valamennyi frakciója képviseletében aláírt dokumentumban vállalták, hogy támogatnak minden olyan családpolitikai lépést, amely a születésszám növekedését eredményezheti.

Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.

Fotó: Pixabay.com
MTI 2016. október 12., szerda

Címkék: családtámogatás, gyermeknevelés, apa, anya, szülők, gyermekgondozási segély, gyes, gyermeknevelési díj, gyed, gyed extra, gyermekápolási táppénz

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ha iskolás korú a gyerek - Apaként hogyan tudsz segíteni neki a tanév kezdetén? Hogyan motiválhatod őt a tanulásban?
Ha iskolás korú a gyerek - Apaként hogyan tudsz segíteni neki a tanév kezdetén? Hogyan motiválhatod őt a tanulásban?

Minden gyermek képes tanulni, csak nem mindenki ugyanúgy tanul. Apaként az egyik legfontosabb feladat az, hogy felfedezzük gyermekeink egyéni tanulási stílusát, hogy aztán segíteni tudjunk nekik. A gyerek számára pedig fontos önismereti lépcső, hogy az apa támogatásával rájöjjön saját tanulási erősségeire és képességeire - vallja Jánosi Ferenc lelkész.

tovább a cikkre
A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában
A lányos apák 10 aranyszabálya - Így neveld a kislányodat, hogy felnőttként talpraesett legyen és higgyen magában

10 tanács, amit gondolj végig, ha lányos apuka vagy! 10 tanács, ami a lányos apukák tízparancsolata is lehetne! 10 tanács, amit, ha megfogadsz, akkor büszke leszel majd a lányodra, ha egyszer majd az oltárhoz vezeted.

tovább a cikkre
Apa, apu, édesapa - mitől lesz egy férfi igazán jó apa? 5 dolog, amit a gyerek az apától tanul meg
Apa, apu, édesapa - mitől lesz egy férfi igazán jó apa? 5 dolog, amit a gyerek az apától tanul meg

Mitől lesz egy férfi igazán jó apa? Meseterapeuta szakértőnk egy népszerű mese kapcsán magyarázza el, hogy mi az édesapák legfontosabb feladata a gyermeknevelés kapcsán.

tovább a cikkre
Apák a gyereknevelésben: így motiváld a gyermeked, hogy a legjobbat hozza ki önmagából - Gondolatok a bizonyítványosztás kapcsán
Apák a gyereknevelésben: így motiváld a gyermeked, hogy a legjobbat hozza ki önmagából - Gondolatok a bizonyítványosztás kapcsán

Az iskolás gyerekek számára az apa szavai, véleménye bizonyítványosztáskor akár egy életre meghatározóak lehetnek. Nem mindegy hát, hogy milyen bírálatokat, elismeréseket kap ilyenkor a gyermek az apától, mert minden jó szándék ellenére, sajnos rosszul is elsülhet az év végi bizonyítvány szülői értékelése.

tovább a cikkre
Így lehetsz jó apa és igazi példakép! Az apai nevelés 10 aranyszabálya - Egy 3 gyermekes édesapa tollából
Így lehetsz jó apa és igazi példakép! Az apai nevelés 10 aranyszabálya - Egy 3 gyermekes édesapa tollából

Hogyan lehetsz apaként a gyermeked példaképe című írásunkra sok érdekes hozzászólás érkezett. Az egyik kedves apuka olvasónk úgy érezte, hogy a pontokba szedett lista nem teljes, ezért tollat ragadott, és megírta nekünk, hogy szerinte mik azok az értékek még, amiket csak egy igazán jó apa tud átadni gyermekeinek. Olvasónk gondolatai annyira mélyek, üzenete annyira aktuális, hogy mi örömmel közreadjuk másoknak is.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza