2021. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Anyatípusok - Szülők Lapja

Anyatípusok


Anya csak egy van! - szól a mondás. De mennyiféle… Ahogy egyre több anyukát ismersz meg, Te is rájössz, hogy hogyan tipizálhatók a nők ebben a pozícióban – és általuk Te is másmilyen (esetleg nem tökéletes) anyának látod magadat. Összegyűjtöttük a legjellemzőbb anyukatípusokat. Vajon melyikben ismersz magadra?

Szerző: Szülők lapja
2009-05-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Életünk különböző szakaszaiban különböző embercsoportok kerülnek látókörünkbe. Lássuk be, hogy egy nő addig, amíg nincs saját gyermeke, nem fog a játszótéren ücsörögve kismamákkal beszélgetni, nem jut eszébe ezzel a réteggel barátkozni. Viszont amint anyává válik, és napközben lejár a gyermekével a parkba, rögtön célcsoporttá válik a többi, délelőttjét a játszótéren töltő anyuka. A közös téma természetesen a gyermek és az anyai teendők.

Íme néhány anyukatípus, akiben esetleg magadra ismersz vagy hasonlítanak az ismerőseidre - természetesen a felsorolás némi iróniával fűszerezett és korántsem teljes.

1. Az együttérző
Ő az, aki megmenti a bajba jutottakat: szívesen vigyáz a gyerekedre, segít főzni, együttérzéssel hallgatja a katasztrófa-történeteket. Viszont bosszankodik, ha véget ér a bajszéria, ekkor ébredsz rá arra, hogy az életed az ő szemében csak egy szappanopera.

2. A szétszórt
Otthon megengedi a kutyának, hogy belenyaljon a tányérba, elfelejti a szülői értekezletek időpontját, nem fésüli meg a gyereket. A többi anyuka azért szereti ezt a típust, mert még náluk is szétszórtabb.

3. A tökéletes
Makulátlan otthon, hófehér függöny, minden játék tökéletes rendben. A gyerekek se édességet, se tartósítószert soha nem esznek nála. Amikor nálad vendégeskedik, mindig talál olyan kérdést, aminek a feltevésével érezteti veled a tökéletlenségedet. Ha van hozzá bátorságod, és kölcsönadod valamelyik megszürkült ruhadarabokat, hófehéren és vasaltan fogod visszakapni - ezzel is rámutatva arra, hogy te még mosni sem tudsz rendesen.

4. A védelmező
Általában vidám, vicces és roppant türelmes. Egészen addig, amíg a gyerekeitek között nem jön létre valamiféle konfliktus. Akkor rögtön védelmező anyukává válik, akinek a kicsikéje biztosan nem lehet vétkes az adott esetben, sőt, csakis a te gyereked lehet a hibás!

5. A frusztrált
Ő mindenért saját gyerekét hibáztatja, még a saját problémáiért is. Nem tudja gyermeke fejlődését a pillanatnak örülve megélni, folyton siettetné az időt vele kapcsolatban. Úgy érzi, hogy az anyasággal csapdába esett, sugárzik belőle a boldogtalanság, és minden nyomorúságát rád zúdítja. Néha már komolyan aggódsz a gyerekeiért!

6. Az élősködő
Ő az a fajta, aki látszólag látogatóba jön, de hirtelen eszébe jut valami sürgős elintéznivaló. Erre való hivatkozással otthagyja a gyerekét a te gyerekeddel játszani (úgy 3 óra hosszára), hiszen olyan jól megvannak egymással. Viszonzásra nem igazán számíthatsz, hiszen mindig ki tud találni valami jó kifogást, amikor esetleg te kérnéd meg arra, hogy vigyázzon kicsit a gyermekedre.

7. A munka hőse
Ő az, aki sosem tud teljesen elszakadni a munkahelyétől - vagy mert nem teheti meg a munkaköre miatt, vagy mert munkamániás. A céges telefonja és a laptopja mindig a keze ügyében van, a gyerekének is szinte időpontot kell kérnie ahhoz, hogy anyuval lehessen. A szülőiről késik és háromszor feláll, hogy kimenjen telefonálni, a játszótéren pedig hangosan tárgyal valakivel valamiről, hadd lássa mindenki, milyen fontos ember.

8. A versengő
Ez a legveszedelmesebb típus. Az ő gyermeke garantáltan mindent előbb csinált a fejlődése során, mint a tiéd vagy akár más gyermeke. Az ő kicsije tökéletes, így ha bármi hiba csúszna a „működésébe”, a környék összes anyukája ünnepelni fogja.

Valószínűleg mindegyik típusból van benned egy kicsi, vagy az is lehet, hogy egyik leírásban sem ismersz magadra. Akárhogy is, hidd el, jó, hogy olyan különbözőek vagyunk - egy azonban mindenképpen közös pont: hogy mindegyik anyukának a saját gyermeke a legfontosabb!

Címkék: anyatípus, bánatos, rendetlen, tökéletes, védelmező, jajgató, élősködő, versengő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A gyermeknevelés alapszabályai - tippek a sikeres gyermekneveléshez

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen, szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra is, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

tovább a cikkre
Miért hisztizik a gyerek?

A hiszti illetve dühroham az értelmező szótár szerint hangulat- illetve indulatkitörés, ingerült roham. Bár tulajdonképpen bármely életkorban előfordulhat, a legtöbb ember mégis kifejezetten a kisgyermekkorra jellemző hisztire gondol a szó hallatán.

tovább a cikkre
Mennyire támogatod gyermekedet a barátkozásban? Teszt

Mennyire támogatod gyermekedet a barátkozásban? Tesztünk kitöltésével megtudhatod a választ!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt burgonya

Reszelt burgonya

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya só 20 ml olívaolaj

Recept:

A burgonyát enyhén sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük az olívaolajjal. Hőálló üvegedénybe tesszük és sütőben kicsit átsütjük.TÁPANYAGTARTALO(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Emmi: Megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja - Mit kell róla tudnod szülőként?

vissza vissza