Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Lázas, fertőző gyerekek a bölcsiben, oviban: miért dönt úgy egy anya, hogy nem marad otthon a beteg gyerekkel? - ... - Szülők Lapja

Lázas, fertőző gyerekek a bölcsiben, oviban: miért dönt úgy egy anya, hogy nem marad otthon a beteg gyerekkel? - A dolgozó anyák dilemmáját fogalmazta meg egy kisgyerekes anyuka

Szülőklapja képA beteg kisgyereknek egyértelműen rossz, ha lázasan és betegen viszik a bölcsibe, oviba. De mit tegyen az a szülő, aki az állását féltve nagymamai segítség nélkül nem tud mást tenni? És milyen szokatlan megoldásra kényszerült egy óvoda, ahol a szülők nem hallgattak az óvónőkre? Mindezekre Kerékgyártó Andrea pedagógus szerzőnk keresi a válaszokat.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea
2017-02-09
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Két hét ovi, egy hét otthon. Ez a szokásos menetrend nálunk, mióta beköszöntött a rossz idő. Januárban negatív rekordot döntöttünk, összesen négy napot járt Fanni lányom az oviba, és máris lebetegedett.


Járvány az oviban - 25 gyerek együtt egy kis csoportszobában


Bár számos előnye van az ovinak, azzal a ténnyel, hogy 25 gyerek egy viszonylag kicsi csoportszobában együtt van hosszú órákra összezárva, nem tudok megbarátkozni. Különösen nehéz szívvel engedem be Fannit, amikor tudom, hogy hasmenéses, hányós, skarlát- vagy épp influenzajárvány tombol a csoportban.Mindenfelé azt olvasni, hogy a gyerekek immunrendszerének szüksége van a megbetegedésekre ahhoz, hogy megerősödjön. Az anyai szívem mégis lázadozik a folyamatos betegségek ellen. Az imádott lányomat elesetten látni az egyik legfájdalmasabb dolog a világon, amihez nem tudok hozzászokni.


Beteg gyerekek a közösségben - sokszor kényszer a szülő részéről


A kórokozók terjedését elősegíti, hogy sok szülő betegen is beviszi a gyerekét az oviba. Ismerős óvónő mesélte, hogy rendszeresen fut a szülők után, hogy azonnal vigyék haza a gyereküket, miután a gyerkőc a csoportszobába lépve elkottyantja, hogy "lázas vagyok, de anya adott rá gyógyszert." A szülőknek pedig tisztában kellene lenniük azzal, hogy melyek azok a betegség kezdetére utaló jelek, amely esetén semmiképpen sem szabad bölcsibe, oviba vinni a gyereket.

Sajnos néha a szülők egyszerűen rákényszerülnek, hogy a gyereküket betegen is közösségbe vigyék, mivel féltik az állásukat. Ismerek olyan édesanyát, aki elvesztette a munkahelyét amiatt, hogy túl sokat volt otthon a gyerekével. Elsőre talán tisztességtelen eljárásnak tűnik elbocsájtani egy kisgyerekes édesanyát, de ha a munkáltató szemszögéből nézem a dolgot, érthető, hogy olyan munkaerőre van szüksége, akire számíthat. Egy olyan dolgozó, aki sorozatosan havonta két-három hetet hiányzik, nem tartozik ebbe a kategóriába.


"A dolgozó anyukák élete kész rémálom" - mobil nagyik, merre vagytok?


A mai világban borzasztóan nehéz helyzetben vannak a szülők. Ahogy az elbeszélésekből hallom: sok családban a nagyszülő távol él, még maga is dolgozik, nincs olyan fizikai állapotban, hogy a beteg unokájára vigyázzon, vagy már nem él. Pedig ahhoz, hogy egy közösségbe járó gyerek édesanyja helyt tudjon állni a munkahelyén elengedhetetlen egy már nyugdíjas, de még jó erőben lévő, mobil nagyi, aki a közelben él, és azonnal be tud ugrani, ha szükség van rá.
Ennek hiányában a dolgozó anyukák élete kész rémálom, amikor beteg a gyerek. Két rossz közül választhatnak: vagy otthon maradnak, és ezzel veszélyeztetik az állásukat, vagy beviszik a beteg gyereket az óvodába.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

"Anya, a legfontosabb feladatod, hogy engem ápolj" - egy 4 éves kislány véleménye


A kicsik szempontjából nézve mindenképpen az utóbbi a rosszabb megoldás, hiszen egy beteg gyereknek a pihenés mellett az anyai szeretetre és ölelésre van a legnagyobb szüksége a mielőbbi gyógyuláshoz. Egy ismerős, mandulagyulladással küzdő kislány szemrehányást tett az anyukájának, amiért dolgozni megy ahelyett, hogy inkább vele maradna. Amikor a barátnőm azzal védekezett, hogy muszáj munkába mennie, a négyéves kislány közölte, neki az lenne a legfontosabb feladata, hogy anyuka legyen és a beteg gyerekét ápolja.

Sajnos az is előfordul, hogy az amúgy gyesen lévő anyukák sem tartják otthon a beteg gyereküket, arra hivatkozva, hogy a kisebbet ne fertőzze meg. Azzal a ténnyel ilyenkor nem számolnak, a kistesó talán megússza, hogy elkapja a nyavalyát, cserébe viszont egy egész csoportot fertőz végig az idősebb gyerek.
 

Megtörtént eset: az óvodánál végképp betelt a pohár


Egy ismerős anyuka mesélte, hogy tavaly télen az ovijukban tarthatatlanná vált az állapot, a fia csoportja folyamatosan tele volt beteg gyerekekkel. Az óvónők hiába könyörögtek a szülőknek, hogy oldják meg valahogy a lázas gyerekük felügyeletét, süket fülekre találtak. Végül elegük lett a dologból, és kifüggesztettek egy hirdetményt, miszerint ha valaki többszöri felszólításra sem tartja otthon a beteg gyerekét, feljelentik a gyerek veszélyeztetése miatt. Érdekes módon ezután mindenki megoldotta valahogy, hogy ne vigye be betegen a gyerekét.
 

Már a munkába álláskor meg kell tervezni, ki vigyáz majd a beteg gyerekre


Tapasztalatból mondom, hogy amikor egy gyerek közösségbe kezd járni, rengeteg betegséggel töltött idővel kell számolni. Az lenne a célszerű, ha az anyukák már jóval a munkába állás előtt végiggondolnák és megszerveznék, hogy ki vigyáz a gyerekükre ebben az esetben.

Ha nincs nagyi, akire számítani lehet, akkor érdemes szétnézni a házban vagy a környéken, hátha akad egy lelkes nyugdíjas néni, aki akár szívességből, akár némi ellenszolgáltatás fejében besegít a betegségekkel terhelt időszakokban. Ezzel az anyukák két legyet ütnének egy csapásra. Egyfelől nyugodtak lehetnének, tudva, hogy betegség esetén mindent megtesznek a gyerekük mielőbbi gyógyulása érdekében. Másfelől nem kéne minden alkalommal azon aggodalmaskodniuk, hogy a gyereküket hagyják cserben, amikor legyengült állapotban közösségbe viszik - vagy éppen a munkájukat veszélyeztetik azzal, hogy otthon maradnak a csemetéjükkel.

Szerző: Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay

Címkék: beteg gyerek, óvoda, bölcsőde, dolgozó anya, óvónő, óvó néni, gyerekbetegség, közösség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai
3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai

A „szuperélelmiszer”, divatosabb nevén „superfood” olyan egészséges élelmiszert takar, amely 100%-ban természetes összetevőjű, és a szervezetre különösen jótékony hatással bír. Cikkünkben három superfood-ot is ajánlunk, amit egész évben, de különösen télen érdemes adni a kisgyerekeknek.

tovább a cikkre
Betegségre, táppénzre, betegszabadságra vonatkozó jogszabályok közérthetően

Hogyan jelentsük be a munkahelyen, ha betegek vagyunk? Jár-e betegszabadság a veszélyeztetett terhességre? Fel lehet-e mondani a betegszabadság ideje alatt? Mennyi betegszabadság jár egy évben, és mennyi a táppénz összege? Milyen esetben járhat a dolgozónak kártérítés a betegsége kapcsán?

tovább a cikkre
Folyton náthás, beteges a kisgyermek, fájlalja a lábait, könnyen eltöri a csontjait? Egy egyszerű vitaminnal segíthetsz!

Egyesek szerint a D-vitamin olyan fontos, hogy a boltokban a liszt mellett lenne a helye. A vitaminpótlásra nagyon komolyan oda kell figyelni, ha a gyerek gyakran náthás, beteges könnyen törik a csontja, vagy el van hízva. Tudnivalók a D-vitamin szedéséről röviden.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás tejbedara – fehérjebeépítés idején

Almás tejbedara – fehérjebeépítés idején

Diétás ételek - Gyomorrontásra >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300 ml tej 30 g búzadara 100 g alma pici cukor

Recept:

A tejet felforraljuk, apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a darát. Pár percig főzzük, amíg a dara teljesen megdagad, megpuhul. Ezután hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben meghámozzuk, és lereszeljük az almát, hozzákeverjük a tejbedarához. Egy pici cukorral édes&iac(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Iskolaérettségi vizsgálat: Mást figyelnek a 3 éves korban, és az 5 éves korban végzett vizsgálaton! - Mit tegyél, ha 6 évesen nem küldenéd iskolába a gyereket?

vissza vissza