Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Nem attól leszel jó anya, ha azt hazudod magadnak és a világnak, hogy neked soha nincs problémád! - Így gondolja - Szülők Lapja

Nem attól leszel jó anya, ha azt hazudod magadnak és a világnak, hogy neked soha nincs problémád! - Így gondolja egy kisgyermekes anyuka

Szülőklapja képSok édesanya nem mer beszélni az anyaság nehézségeiről, mert attól fél, hogy mások ezért elítélik, és rossz anyának tartják. De tényleg rossz anya az, aki a dackorszakot, hisztit vagy az álmatlan éjszakákat nehezen viseli? A "jó anya mítosz" képét boncolgatja jegyzetében a népszerű gyermeknevelési blogger, Tömösi-Kerékgyártó Andrea.

Szerző: Szülők lapja
2017-02-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az elmúlt öt évben rengeteget tanultam. Magamról, a világról és legfőképp az emberi természetről. Az érzelmek hihetetlen széles skáláját éltem meg, a mindent elsöprő szeretettől kezdve, a szűnni nem akaró aggódáson át egészen a tehetetlen dühig.

A legnagyobb lecke, amit megtanultam az, hogy ne ítélkezzek mások felett, főleg ne ismeretlenül. Hosszú út vezetett idáig - és néha még most is beleesek a régi hibámba, hogy elhamarkodottan alkotok véleményt -, de mindent megteszek, hogy nyitott szívvel és elmével forduljak mások felé.


"Rengeteget sírtam, és voltak napok, amikor nehéz volt anyának lenni"
 

Amikor a lányom megszületett, én is egyike voltam az elfogult, elvakult édesanyáknak. Az egész életem a lányom körül forgott, és nem értettem meg, ha valaki másképp gondolkodott az anyaságról, mint én. Ahogy azonban egyre több édesanya élettörténetét ismertem meg, úgy oldódott bennem az ítélkezési vágy. Rájöttem, hogy ahány nő, annyiféleképpen éli meg az anyaságot. Tökéletes anya nem létezik, mindnyájunknak vannak erősségei és hibái. Azt is megtapasztaltam, hogy sok édesanya küzd az időről-időre feltörő rossz érzéseivel, belső bizonytalanságával.  

Én soha nem rejtettem véka alá az érzéseimet. Az első két év maga volt a mennyország, a tömény boldogság. Az ismerőseim a megmondhatói, hány - már-már csöpögős - írás született abban az időben, ami az anyaság csodáját élteti. Aztán beköszöntött a dackorszak és a korábbi álomvilágunk szertefoszlott. Talán pont azért, mert előtte annyira tökéletes volt minden, és rendkívül szoros szimbiózisban éltünk a lányommal, mindketten borzasztóan megszenvedtük azt, hogy eljött a leválás ideje. Úgy jó két, két és fél éven át mindennaposak voltak a harcok, amik engem lelkileg nagyon megviseltek. Rengeteget sírtam és voltak napok, amikor nagyon nehéz volt anyának lenni.
 

"Nem minden anyuka mer beszélni a gyermeknevelés nehézségeiről"
 

Ezekről a nehéz időkről is őszintén beszéltem más anyukákkal, akik közül sokan fellélegezve köszönték meg a kitárulkozásomat. Kiderült, hogy ők is ugyanezekkel a gondokkal küzdenek, de nem mernek beszélni róla, mivel mindenhonnan azt hallják, hogy milyen csodálatos az anyaság, és ezért szégyellik, hogy ők időnként másképp éreznek.

Azt is láttam, sok nő milyen magas elvárásokkal vág neki a gyermekvállalásnak. Elhiszik a magazinok csillivilli, beállított képeit, aztán jön a nagy pofon, amikor a valóság nem olyan cukormázas, mint az újságokban.

Én érett fejjel, felkészülten vágtam bele az anyaságba, tudtam mire vállalkozom, és nem is csalódtam. Az anyaság - ha az ember komolyan veszi, hogy felelős azért az életért, amit a világra hozott - igenis nagyon nehéz tud lenni néha. Azzal, hogy ezt kimondom, nem leszek rosszabb anya, mint az, aki csak áradozik. Az igazság pedig az, hogy én még személyesen nem találkoztam egyetlen olyan anyával sem, aki az őszinteségem hallatán ne vallotta volna be, hogy neki is vannak nehéz pillanatai.

Nem attól leszel jó anya, ha azt hazudod magadnak és a világnak, hogy neked soha nincs problémád! - Így gondolja egy kisgyermekes anyuka


Álmatlan éjszakák, dackorszak, harc a gyerekkel - sokan tagadják az anyaság árnyoldalát
 

Néhány napja megjelent egy írásom, amiben az anyaság árnyoldalairól mesélek - az álmatlan éjszakákról, a folyamatos aggódásról és a dackorszak idején szűnni nem akaró harcokról, hogy csak néhányat említsek. Nyíltan hangot adok a véleményemnek, hogy az anyaság  - legalábbis ha az ember olyan felelősségtudattal rendelkezik a gyereke iránt, mint én -, kemény meló. Az írásra természetesen szép számmal jöttek a hozzászólások.

Többségében annak adnak hangot, hogy milyen sajnálatos, hogy vannak anyák – persze köztük én -, akik nem fürdőznek az anyaság minden pillanatában. Mivel én egy igen öntudatos anyuka vagyok, aki pontosan tisztában van önmagával, mosolyogva olvastam a kommenteket. Mármint azt, hogy milyen "gáz", hogy ilyen negatívan állok a gyermekneveléshez és mennyire sajnálják a lányomat, hogy ilyen anyja van.

Mosolyogtam, mert ismeretlen emberek nyilvánítottak véleményt, olyanok, akik semmit sem tudnak rólam vagy a családi életemről. A legviccesebb - és számomra egyben a legtanulságosabb -, hogy aki ismer, attól eddig mindig azt hallottam, hogy milyen csodálatos édesanya vagyok, mennyire sugárzik a lányomról, hogy szeretve van, és maximum azt kaptam meg „kritikaként”, hogy túlságosan a gyerekemről szól az életem.

Elgondolkodtam azonban, vajon hogyan érezheti magát egy olyan anyuka ezeket a hozzászólásokat olvasva, aki valóban tele van bizonytalansággal és kétellyel magával kapcsolatban. Aki rendszeresen megkérdőjelezi azt, hogy jó édesanya-e, amiért vannak napok, amikor mondjuk úgy: nem lubickol az anyaszerepben.

Azt már megtapasztaltam korábban is, hogy az anyukák a legvérmesebb kommentelők, ízekre szedik egymást egy-egy téma kapcsán. Azon tűnődöm, miért kell ennek így lennie? Miért nem lehet egy lelki közösséget alkotni, ahol az anyukák támogatják egymást, ahelyett, hogy ítélkeznének?
 

"Nem vagy rossz anya!"
 

A lányomnak az életről nevű oldalt azért hoztam létre, hogy megosszam más anyukákkal a történeteket, amik megtalálnak és elgondolkodtatnak. Írtam már gyermeket bántalmazó óvónőkről, gyermekmolesztálásról, nehéz helyzetben lévő dolgozó anyákról, a nevelés alól kibúvó apukákról, félrekezelt betegségről, testvérféltékenységről és sok más olyan dologról, amiről szerintem beszélni kell.

Egy édesanya viszont nekem támadt és a szememre vetette, hogy túl sok negatív témát feszegetek és azt tanácsolta, hogy csak szép és jó dolgokat írjak a gyermekvállalásról. Szerinte az írás, ami az anyaság nehézségeiről szól, hogy őt idézzem „hazugság, úgy ahogy van”. Sőt, felszólított, hogy kérjek bocsánatot minden anyától, amiért negatív dolgokról mertem írni.

Én viszont úgy érzem, az lenne hazugság, ha csak a jó dolgokról írnék. Hiszen az anyaság egy roppant összetett élethelyzet, amely során az érzelmek igen színes skáláját élik meg az édesanyák - legalábbis azok, akiket én ismerek.

Bár van egy utópiám egy olyan világról, amiben minden szép és jó, a valóság nagyon más. Azzal, hogy megírom az igazságot, remélem sikerül néhány anyukát megnyugtatnom és hozzásegítenem ahhoz, hogy örömmel tudja megélni a saját anyaságát, minden szépségével és nehézségével együtt. Bízom benne, hogy idővel ők is megtanulják, hogyan zárják ki a negatív hangokat, amelyek azt kárálják, hogy ha néhanapján besokallsz és kimenekülnél a világból, attól már rossz anya vagy.

Nem vagy rossz anya. Egyszerűen csak anya vagy.

Címkék: jó anya, rossz anya, gyermeknevelés, hiszti, dackorszak, kialvatlanság, gyerek, baba, szülő

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezért ne mondd soha a gyermekedre, hogy rossz! Akkor sem, ha hisztizik vagy nem köszön - Egy anyuka véleménye a totyogós időszakról
Ezért ne mondd soha a gyermekedre, hogy rossz! Akkor sem, ha hisztizik vagy nem köszön - Egy anyuka véleménye a totyogós időszakról

Az a kultúra, amelyben élünk, azt sugallja, ha egy gyerekre rájön a hiszti a bevásárlóközpont közepén, az rossz. Ami egyszersmind azt is jelenti, hogy vagy a gyerek vagy a szülő kudarcot vallott, máskülönben egy ilyen visítóroham elkerülhető lenne. Ám elég csak végignézni a Facebookon, hogy megállapítsam, bizony sok felnőtt is képes hisztikitörésekre.

tovább a cikkre
Miért tabu beszélni az anyaság nehézségeiről? Rossz anya az, aki nehéznek éli meg a gyermeknevelést? - Így látja egy pedagógus anyuka
Miért tabu beszélni az anyaság nehézségeiről? Rossz anya az, aki nehéznek éli meg a gyermeknevelést? - Így látja egy pedagógus anyuka

Az anyaság ki nem mondott nehézségeiről egy édesanya olvasónk írta meg őszinte gondolatait. A tabutémát feszegető cikk kapcsán egy pszichológus szakértő így fogalmazott: "Ez az az írás, amit minden leendő és gyakorló anyának el kellene olvasnia egyszer".

tovább a cikkre
A hiszti kezelése - videó egy nem hétköznapi módszerről

Hiszti? Toporzékolás? Követelőzés? Ha kellően bátor vagy, akkor ezzel a szokatlan, de nagyon hatásos módszerrel egy pillanat alatt véget vethetsz gyermeked hisztijének... Nézd meg a vicces videót!

tovább a cikkre
Kismamák félelmei - szülés, anyaság, elég jó leszek-e

A szüléstől való félelem, az anyaság gondolata, bizonyára minden kismama fejében már megfordult. Jó anya leszek, egészséges lesz a gyermekem, mennyire lesz fájdalmas a szülés, hogyan változik meg az életünk? Mi ez a félelem és honnan ered, hogyan tudjuk mindezeket jól megélni?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza