Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > A reziliencia képessége: Így tanítsd meg a gyermekednek, hogyan tanuljon a hibáiból - 5 egyszerű lépésben - Szülők Lapja

A reziliencia képessége: Így tanítsd meg a gyermekednek, hogyan tanuljon a hibáiból - 5 egyszerű lépésben

Szülőklapja képMindannyian hibázunk, olykor kisebbet, máskor nagyobbat, de közben sokat tanulunk a világról, önmagunkról, az érzéseinkről.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mindannyian hibázunk, olykor kisebbet, máskor nagyobbat, de közben sokat tanulunk a világról, önmagunkról, az érzéseinkről.

A pszichológia tudománya rendkívül fontosnak tartja a rezilienciát, vagyis azt a rugalmas ellenállási képességet, amellyel egy kellemetlen, nehéz élethelyzet után gyorsan visszanyerjük testi-lelki jó állapotunkat. Van, akinek ez ösztönösen megy, van, akinek lassabban, a jó hír azonban az, hogy ez a képesség fejleszthető. 5 egyszerű kérdéssel egy gyereket is rá lehet vezetni, hogyan csinálja.1. kérdés: Mi történt?
Az első lépés egy kellemetlen élmény után, hogy megkülönböztessük a tényeket az érzésektől. Ez egy gyermek számára különösen nehéz. Vegyünk egy példát:

„Csúnyán viselkedtem a bulin, ezért soha többet nem hívnak meg” – mondja a csemete, de az állításnak csak egy része tény.

„Mit értesz az alatt, hogy csúnyán? Mit csináltál pontosan? Mondta valaki, hogy nem hívnak legközelebb, vagy csak te gondolod?” – így rávezethetjük, hogy megkülönböztesse a tényeket az érzéseitől, és ne szorongjon valószínűsített történések miatt. Ha elmeséli, érdemes megismételni a puszta tényeket.

„Tehát dühösen rászóltál Petire, amiért megette az utolsó sütit. Ez történt?” Így már nem is olyan ijesztő a helyzet.

2. kérdés: Mit éreztél?
Ha már megismertük a tényeket, foglalkozhatunk az érzésekkel. A szégyen, a félelem, a szorongás teljesen természetes egy kellemetlen élmény után, és könnyebb megbirkózni velük, ha meg tudjuk nevezni őket. A kisebb gyermekeknek nem könnyű megfogalmazni, mit is éreznek, de értő figyelemmel rá tudjuk vezetni őket.

„Nem akarok többet találkozni velük, fáj a pocim.”

„Kicsit aggódsz, hogy mit fognak szólni a többiek, amikor újra találkoztok? Amikor félek, néha nekem is fáj a hasam” – mondhatjuk neki, így segíthetünk benne, hogy definiálja az érzéseit - jelen esetben a félelmet-szorongást.

Így tanítsd meg a gyermekedet, hogy tanuljon a hibáiból
Az első lépés egy kellemetlen élmény után, hogy megkülönböztessük a tényeket az érzésektől.

3. kérdés: Mit tanultál belőle?
Kicsit távolabbról kell szemlélnünk a történteket, ha értékelni akarjuk őket, ez az, ami egy gyerek számára nehéz lehet. Lehet, hogy néhány óra múlva még nem látja objektíven a szituációt, kell neki esetleg egy-két nap vagy hét.  Jó tipp lehet, ha a saját életünkből hozunk példát.

„Amikor annyi idős voltam, mint te, egyszer rákiabáltam Lilire, mert elvette a tollamat. Aztán rájöttem, hogy…”

4. kérdés: Legközelebb hogyan csinálod?
Állítsuk össze közösen a cselekvési tervet, ha még egyszer ilyen helyzetbe kerülne.

„Legközelebb esetleg kérdezd meg, elfelezné-e veled az utolsó sütit. Vagy kérdezd meg, van-e még másik.”

Szépen lassan a kicsi egyre magabiztosabb lesz, és több megoldás is eszébe jut majd magától.

5. kérdés: Mit érzel most?
Most, hogy meghatároztuk a tényeket, beszéltünk az érzésekről, levontuk a tanulságot és kidolgoztuk a lehetséges megoldást, eljött az ideje, hogy emlékeztessük rá magunkat (és gyermekünket), hogy az élet megy tovább, nem történt tragédia. Nem lesz azonnal minden tökéletes, de egy-egy ilyen tapasztalat sok mindenre megtaníthat, így legközelebb könnyebb lesz elbánni a hasonló helyzetekkel.  

A rezilienciát lépésről lépésre, az ilyen apró „leckéken” keresztül lehet fejleszteni, hogy a gyerekből magabiztos, a konfliktusokat és a nehézségeket jól kezelő felnőtt legyen.

Forrás: a mothering.com cikke alapján
Fotó: Pixabay

Címkék: hibák, tanulni a hibákból, érzések, reziliencia, tények, kellemetlen élmény, gyermek, szülő

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezt tanulja meg tőled a gyerek - akkor is, ha nem akarod! 6 fontos gondolat a gyereknevelésről, amit tarts szem előtt - Így látja a tanár
Ezt tanulja meg tőled a gyerek - akkor is, ha nem akarod! 6 fontos gondolat a gyereknevelésről, amit tarts szem előtt - Így látja a tanár

Jocó bácsi a népszerű és jófej történelem tanár korábbi posztjában arról ír felháborodottan, hogy milyen fontos a szülői példamutatás. Legutóbbi bejegyzésében már konkrét nevelési és viselkedési tanácsokat is ad szülőknek, őt idézve: „ha már minták vagyunk, akkor tegyünk is úgy”.

tovább a cikkre
13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai
13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai

Hogyan lehetsz mentálisan erős szülő? Mivel lehetsz még jobb anyukája, apukája a gyermekednek? Milyen az igazán rossz szülői hozzáállás? Ezekre a fontos kérdésekre érkezik a megnyugtató válasz, ha Amy Morin sikeres pszichoterapeuta "13 dolog, amit mentálisan erős emberek elkerülnek" című könyvét megfelelően forgatjuk.

tovább a cikkre
10 apró ötlet, ami megkönnyíti a kisgyermekes szülők hétköznapjait - És a gyerekeknek is tetszik!
10 apró ötlet, ami megkönnyíti a kisgyermekes szülők hétköznapjait - És a gyerekeknek is tetszik!

10 apró trükköt mutatunk, ami a kisgyerek hétköznapjait szebbé, a kisgyerekes szülőjét pedig egyszerűbbé teheti. A képek megmutatják, hogy miként lehet biztonságosabb az esti fürdetés babák számára, milyen praktikus eszközzel nem fog a baba ujjára csukódni a szobaajtó, vagy hogyan kötheted le óvodás korú gyerekek figyelmét utazáskor, éttermi látogatáskor.

tovább a cikkre
Csak pár sor, de ha elolvasod, másképp nézel majd az életedre! - Inspiráló idézet egy világmárka egykori vezetőjétől
Csak pár sor, de ha elolvasod, másképp nézel majd az életedre! - Inspiráló idézet egy világmárka egykori vezetőjétől

Brian Dyson öt éven keresztül ült az egyik világhírű üdítőmárka vezérigazgatói székében. Egy 1991-es előadáson tartott szövegében fogalmazta meg az alábbi üzenetet, ami több mint két évtized távlatából sem veszített érvényességéből és azóta inspiráló idézetként kering az interneten.

tovább a cikkre
Hogyan derítsd ki, miben tehetséges a gyermeked? Min múlik, hogy egy tehetséges gyerek elkallódik-e vagy sikeres felnőtt lesz később? - Pedagógus véleménye
Hogyan derítsd ki, miben tehetséges a gyermeked? Min múlik, hogy egy tehetséges gyerek elkallódik-e vagy sikeres felnőtt lesz később? - Pedagógus véleménye

Mi a szülő és mi a pedagógus felelőssége a gyerek tehetségének felismerése kapcsán? Mivel tehetünk a legtöbbet azért, hogy a gyerek tehetsége szárnyra kaphasson? Kedvez a tehetségeknek a mai iskolarendszer? Pedagógus szerzőnk véleménye.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökpüré csirkével

Sütőtökpüré csirkével

Egytálételek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g sütőtök 50 g csirkemell

Recept:

A sütőtököt alaposan megmossuk, felszeleteljük, sütőben megsütjük. A csirkemellet ledaráljuk, enyhén sós, kevés vízben megfőzzük. A megsült tököt kiszedjük a héjából, villával összetörjük, és összekeverjük a hússal.
tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Így veszik rá a gyereket, hogy ártson magának: Egyre veszélyesebb kihívások terjednek a magyar tinik között

vissza vissza