Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > A reziliencia képessége: Így tanítsd meg a gyermekednek, hogyan tanuljon a hibáiból - 5 egyszerű lépésben - Szülők Lapja

A reziliencia képessége: Így tanítsd meg a gyermekednek, hogyan tanuljon a hibáiból - 5 egyszerű lépésben

Szülőklapja képMindannyian hibázunk, olykor kisebbet, máskor nagyobbat, de közben sokat tanulunk a világról, önmagunkról, az érzéseinkről.

Szerző: Szülők lapja
2017-03-14
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mindannyian hibázunk, olykor kisebbet, máskor nagyobbat, de közben sokat tanulunk a világról, önmagunkról, az érzéseinkről.

A pszichológia tudománya rendkívül fontosnak tartja a rezilienciát, vagyis azt a rugalmas ellenállási képességet, amellyel egy kellemetlen, nehéz élethelyzet után gyorsan visszanyerjük testi-lelki jó állapotunkat. Van, akinek ez ösztönösen megy, van, akinek lassabban, a jó hír azonban az, hogy ez a képesség fejleszthető. 5 egyszerű kérdéssel egy gyereket is rá lehet vezetni, hogyan csinálja.1. kérdés: Mi történt?
Az első lépés egy kellemetlen élmény után, hogy megkülönböztessük a tényeket az érzésektől. Ez egy gyermek számára különösen nehéz. Vegyünk egy példát:

„Csúnyán viselkedtem a bulin, ezért soha többet nem hívnak meg” – mondja a csemete, de az állításnak csak egy része tény.

„Mit értesz az alatt, hogy csúnyán? Mit csináltál pontosan? Mondta valaki, hogy nem hívnak legközelebb, vagy csak te gondolod?” – így rávezethetjük, hogy megkülönböztesse a tényeket az érzéseitől, és ne szorongjon valószínűsített történések miatt. Ha elmeséli, érdemes megismételni a puszta tényeket.

„Tehát dühösen rászóltál Petire, amiért megette az utolsó sütit. Ez történt?” Így már nem is olyan ijesztő a helyzet.

2. kérdés: Mit éreztél?
Ha már megismertük a tényeket, foglalkozhatunk az érzésekkel. A szégyen, a félelem, a szorongás teljesen természetes egy kellemetlen élmény után, és könnyebb megbirkózni velük, ha meg tudjuk nevezni őket. A kisebb gyermekeknek nem könnyű megfogalmazni, mit is éreznek, de értő figyelemmel rá tudjuk vezetni őket.

„Nem akarok többet találkozni velük, fáj a pocim.”

„Kicsit aggódsz, hogy mit fognak szólni a többiek, amikor újra találkoztok? Amikor félek, néha nekem is fáj a hasam” – mondhatjuk neki, így segíthetünk benne, hogy definiálja az érzéseit - jelen esetben a félelmet-szorongást.

Így tanítsd meg a gyermekedet, hogy tanuljon a hibáiból
Az első lépés egy kellemetlen élmény után, hogy megkülönböztessük a tényeket az érzésektől.

3. kérdés: Mit tanultál belőle?
Kicsit távolabbról kell szemlélnünk a történteket, ha értékelni akarjuk őket, ez az, ami egy gyerek számára nehéz lehet. Lehet, hogy néhány óra múlva még nem látja objektíven a szituációt, kell neki esetleg egy-két nap vagy hét.  Jó tipp lehet, ha a saját életünkből hozunk példát.

„Amikor annyi idős voltam, mint te, egyszer rákiabáltam Lilire, mert elvette a tollamat. Aztán rájöttem, hogy…”

4. kérdés: Legközelebb hogyan csinálod?
Állítsuk össze közösen a cselekvési tervet, ha még egyszer ilyen helyzetbe kerülne.

„Legközelebb esetleg kérdezd meg, elfelezné-e veled az utolsó sütit. Vagy kérdezd meg, van-e még másik.”

Szépen lassan a kicsi egyre magabiztosabb lesz, és több megoldás is eszébe jut majd magától.

5. kérdés: Mit érzel most?
Most, hogy meghatároztuk a tényeket, beszéltünk az érzésekről, levontuk a tanulságot és kidolgoztuk a lehetséges megoldást, eljött az ideje, hogy emlékeztessük rá magunkat (és gyermekünket), hogy az élet megy tovább, nem történt tragédia. Nem lesz azonnal minden tökéletes, de egy-egy ilyen tapasztalat sok mindenre megtaníthat, így legközelebb könnyebb lesz elbánni a hasonló helyzetekkel.  

A rezilienciát lépésről lépésre, az ilyen apró „leckéken” keresztül lehet fejleszteni, hogy a gyerekből magabiztos, a konfliktusokat és a nehézségeket jól kezelő felnőtt legyen.

Forrás: a mothering.com cikke alapján
Fotó: Pixabay

Címkék: hibák, tanulni a hibákból, érzések, reziliencia, tények, kellemetlen élmény, gyermek, szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ezt tanulja meg tőled a gyerek - akkor is, ha nem akarod! 6 fontos gondolat a gyereknevelésről, amit tarts szem előtt - Így látja a tanár
Ezt tanulja meg tőled a gyerek - akkor is, ha nem akarod! 6 fontos gondolat a gyereknevelésről, amit tarts szem előtt - Így látja a tanár

Jocó bácsi a népszerű és jófej történelem tanár korábbi posztjában arról ír felháborodottan, hogy milyen fontos a szülői példamutatás. Legutóbbi bejegyzésében már konkrét nevelési és viselkedési tanácsokat is ad szülőknek, őt idézve: „ha már minták vagyunk, akkor tegyünk is úgy”.

tovább a cikkre
13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai
13 hiba, amit a mentálisan erős szülők nem követnek el - Így lehetsz jobb anyukája, apukája a gyermekednek! A pszichoterapeuta tanácsai

Hogyan lehetsz mentálisan erős szülő? Mivel lehetsz még jobb anyukája, apukája a gyermekednek? Milyen az igazán rossz szülői hozzáállás? Ezekre a fontos kérdésekre érkezik a megnyugtató válasz, ha Amy Morin sikeres pszichoterapeuta "13 dolog, amit mentálisan erős emberek elkerülnek" című könyvét megfelelően forgatjuk.

tovább a cikkre
10 apró ötlet, ami megkönnyíti a kisgyermekes szülők hétköznapjait - És a gyerekeknek is tetszik!
10 apró ötlet, ami megkönnyíti a kisgyermekes szülők hétköznapjait - És a gyerekeknek is tetszik!

10 apró trükköt mutatunk, ami a kisgyerek hétköznapjait szebbé, a kisgyerekes szülőjét pedig egyszerűbbé teheti. A képek megmutatják, hogy miként lehet biztonságosabb az esti fürdetés babák számára, milyen praktikus eszközzel nem fog a baba ujjára csukódni a szobaajtó, vagy hogyan kötheted le óvodás korú gyerekek figyelmét utazáskor, éttermi látogatáskor.

tovább a cikkre
Csak pár sor, de ha elolvasod, másképp nézel majd az életedre! - Inspiráló idézet egy világmárka egykori vezetőjétől
Csak pár sor, de ha elolvasod, másképp nézel majd az életedre! - Inspiráló idézet egy világmárka egykori vezetőjétől

Brian Dyson öt éven keresztül ült az egyik világhírű üdítőmárka vezérigazgatói székében. Egy 1991-es előadáson tartott szövegében fogalmazta meg az alábbi üzenetet, ami több mint két évtized távlatából sem veszített érvényességéből és azóta inspiráló idézetként kering az interneten.

tovább a cikkre
Hogyan derítsd ki, miben tehetséges a gyermeked? Min múlik, hogy egy tehetséges gyerek elkallódik-e vagy sikeres felnőtt lesz később? - Pedagógus véleménye
Hogyan derítsd ki, miben tehetséges a gyermeked? Min múlik, hogy egy tehetséges gyerek elkallódik-e vagy sikeres felnőtt lesz később? - Pedagógus véleménye

Mi a szülő és mi a pedagógus felelőssége a gyerek tehetségének felismerése kapcsán? Mivel tehetünk a legtöbbet azért, hogy a gyerek tehetsége szárnyra kaphasson? Kedvez a tehetségeknek a mai iskolarendszer? Pedagógus szerzőnk véleménye.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen csirkemellet vettél, ne edd meg! Szalmonellát találtak benne

vissza vissza