Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > "Engem is elvert az anyám, hálás vagyok érte!" - Nem árt, ha az ember néha odacsap a gyereknek? Mit gondolnak a ma - Szülők Lapja

"Engem is elvert az anyám, hálás vagyok érte!" - Nem árt, ha az ember néha odacsap a gyereknek? Mit gondolnak a mai szülők?

Szülőklapja képSokan elítélik a gyermekek veréssel történő büntetését, de legalább ugyanennyien tartják jogosnak. Vélemények és ellenvélemények gyerekverésről, bántalmazásról, nevelésről. Hasznos, ha odacsapunk a gyereknek, vagy árt neki?

Szerző: Szülők lapja
2017-04-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az "Így verd meg a kisgyermeked, ha rosszul viselkedik! - A verés módjaira okítja a szülőket egy nevelési könyv" című publikációnkra tetemes mennyiségű hozzászólás érkezett Facebook oldalainkra - ezekből szemezgettünk párat, hogy megmutassuk, olvasóink hányféleképp látják a verés legitimitását a gyermeknevelésben.

Bár a pszichológusok azon a véleményen vannak, hogy a testi fenyítés semmilyen helyzetben nem elfogadott (lásd korábbi cikkünket itt »), úgy tűnik, a dolog nem ilyen egyszerű.

Olvasóink között van, aki úgy véli, kifejezetten hasznára vált a szülői fenyítés, amit annak idején kapott, mások pedig úgy gondolják, örökre megnyomorítja a tettlegesség a gyermeket. Örök körforgásba taszítja az embereket a szülőktől kapott verés - aki amit kap, azt adja tovább gyermekének? Vagy tényleg tanulópénznek fogható fel és nem ettől függ, ő maga erőszakosan viszonyul-e utódjához? Egymásnak feszültek az anyukák, apukák nézőpontjai a kérdésben. Vélemények pro és kontra.


Kb. az így legyél tökéletes pszichopata és nevelj szociopata gyereket kézikönyv - írja Ágnes


"A könyv pont arról ír, hogy csak 6 év alatt szabad verni a gyereket, mert akkor később nem fog emlékezni rá. És külön kiemeli, hogy hideg fejjel tervezd meg hogy fogod megverni, hányszor ütöd meg és hogy ezt előre közöld vele. Kb. az így legyél tökéletes pszichopata és nevelj szociopata gyereket kézikönyv. Nagyon nem ugyanaz, mint amikor valaki az utolsó utáni idegszála szétpattanása után rácsap egyet a gyereke fenekére."


Halálom napjáig hálás leszek neki érte, mert tudom, hogy nem volt más választása! - szögezi le Ancsa


"Én is kikaptam az Édesanyámtól és (akár hiszitek, akár nem) hálás vagyok érte! Ha akkor nem teszi meg, akkor ma ki tudja hol lennék? Nagyon türelmes volt szegénykém, sokszor leült velem elbeszélgetni, és próbált rám hatni szép szóval, de nem ment! És elég nagy voltam már (12 éves) ahhoz, hogy visszaemlékezzek rá és halálom napjáig hálás leszek neki érte, mert tudom, hogy nem volt más választása! Szépek a Dr. Spock-féle elméletek, de a gyerek az gyerek! Nem egy kis felnőtt! És ha kell, akkor igenis rá kell ütni a popsijára vagy a kezére! NEM AGYONVERNI! Csak, hogy ha már semmi sem használ, akkor igenis kell. Tudom, hogy most sokaknál kiverem a biztosítékot, de ez az én véleményem. És a félreértések elkerülése végett: nem szadizom a fiamat!"


Engem nem vertek. Pedig nem voltam jó. Példát mutattak - Gaby hozzászólása


"Be lehet mesélni egy gyereknek, hogy megérdemli a verést. És ha elég sokszor mondjuk, mindenki elhiszi. A verés egy választás! Te döntöd el, hogy csak az erőszak segít, vagy van más mód! Ahogy nézem azokat az országokat, ahol verik egymást, mindenhol háború és erőszak dúl. Mert ez lett a természetes. Engem nem vertek. Pedig nem voltam jó. Példát mutattak. Mire felnőttem, minden természetessé vált. Soha nem bántanám a gyerekeimet! SOHA!"


Van helye a gyermeknevelésben a fenyítésnek is  - József véleménye


"Nem olvastam még a konkrét könyvet, de igen is van helye a gyermek nevelésben a fenyítésnek is. Nem csak az agyonverem és a tutujgatom létezik... Persze a következményein sem kell meglepődni, mint azt ma sokan teszik... Pl. én hálás vagyok szüleimnek azért a néhány nevelő pofonért, hozzátettek ahhoz, ami vagyok."


Aki ezt leírta, azt kéne vesszővel elverni - Kinga megjegyzése


"Aki ezt leírta, azt kéne vesszővel elverni. Idióta barmok. Hihetetlen! A gyereket nem kell verni, semmivel..... Szeretni és nevelni kell, beszélgetni, játszani vele.”


Nem bántjuk a Gyengébbet. Soha - Orsolya kiáll véleménye mellett


"Kaptam én is. És nem voltam hálás érte. Csak egy kicsit. Mert megfogadtam, hogy én soha nem okozok ilyen fájdalmat a gyerekemnek. És nem is teszem. Hiszen nem bántjuk a Gyengébbet. Soha. Miért tennénk ezt akkor a saját gyermekünkkel. Hol van az megírva, hogy jogodban áll, megteheted mert te erősebb vagy. Mert te szülted. Nos, pontosan ezért nem teszem. Mert én azért vagyok, hogy óvjam"


Amit ráadásul Magyarországon büntetnek! - emlékeztet Katalin


"Sok hozzászólás a verni vagy nem verni a gyereket kérdésről szól. De ez az írás nem a spontán "elszakadt a cérna anyunál és odacsapott"-ról szól, hanem valami furcsa, inkább perverz, imával spékelt, előre eltervezett - hiszen ott a vessző!!! - bántalmazásról. Amit ráadásul Magyarországon büntetnek!"


Ha már verést ígérek, akkor azt be is kell tartani! - Tajti EH gondolatai

 

hirdetés

MÉG NINCS MEG A TÖKÉLETES AJÁNDÉK GYERMEKED SZÁMÁRA?

Szerezz be mindent egy helyen. Több ezer játék, korcsoportok, márkák, típusok szerinti keresés
KATTINTS MOST, HOGY MÉG IDŐBEN MEGÉRKEZZENEK  >>

vonal

[x] hirdetés

"A nevelés lényege a következetesség! Ha már verést ígérek, akkor azt be is kell tartani! (Nem kék-zöldre verésről van szó, persze!). Nem a gyerek a főnök! Az pedig utópia, hogy minden szülő minden döntését érthetően el tudja magyarázni gyermekének!"


Mariannak határozott a véleménye - Már régen nem "divat" a tekintélyelvű nevelés  


"Ilyet egyáltalán miért engednek kiadni?!! Már régen nem "divat" a tekintélyelvű nevelés, sem a megfélemlítéssel történő nevelés. Létezik születésszabályozás, akinek nincs türelme, affinitása, kedve, érzelmi kelléktára a gyerekneveléshez, az ne vállaljon!!!!


"SOKK"!!! - fűzi hozzá Alíz

 
"Nálam kiverte a biztosítékot!!!! Mindenki maga dönti el, hogy milyen nevelési módszereket használ, na de ez már "SOKK"!!!!"


...ha valaki a szép szóból nem ért... - Terézia véleménye


"Nekem anyám néha lekevert egyet- kettőt,de nem azért, mert kínozni akart...ha valaki a szép szóból nem ért.. nem lettem lelki  beteg tőle...sőt, még sőtebb.."


Egyáltalán nem okoz örömet egy normális szülőnek - Máté hozzászólása


"Biztosan van olyan gyerek, aki olyan érzékeny, hogy testi fenyítés nélkül is lehet következetesen nevelni. Akinek ilyen gyereke van, az adjon hálát érte. Aki pedig ezt a kérdést fekete fehéren látja annak csak annyit mondanék, hogy egyáltalán nem okoz örömet egy normális szülőnek, amikor testi fenyítésre van szükség."


Úgy látom, aki nem kap szülői pofonokat, pedig rászorulna, azt az élet fogja elverni sokkal keményebben - Gergely nézőpontja


"Szerintem se olyan fekete-fehér ez a téma. Vannak tök jó gyerekek, akiket tényleg nem kell nagyon drasztikusan büntetni. […] De gyakran van olyan helyzet, amikor egy vagy több gyerek elveszíti az önkontrollt, és ekkor hatásosan kell közbelépni.  Az, hogy mi hatásos, gyerekenként is változik, de valamivel ki kell zökkenteni ilyenkor, hogy visszanyerje önuralmát. A szelíd rábeszélés ilyenkor röhejesen irreális, pláne ha több gyerek egyszerre "kergül meg".  Másfelől úgy látom, aki nem kap szülői pofonokat, pedig rászorulna, azt az élet fogja elverni sokkal keményebben. [… ]ha érti, hogy miért kapta, akkor tud hozzá alkalmazkodni, el tudja kerülni, kontroll alatt tartja és jobb lesz tőle, nagyobb önuralmat nyer."


Megtanították a tanárok, meg az apák is a rendet és fegyelmet - meséli István


"Az a tanár generáció amely engem tanított, javarészt Horthy idejében diplomázott. Következtetés képen eljárt a kezük ha nem jól viselkedett a nebuló. Jól tették. Nem volt országos hír a tv-ben, az apák se mentek rokonostul tanárt verni. Hazament a gyerek, és otthon is megkapta a magáét. Megtanították a tanárok, meg az apák is a rendet és fegyelmet."

Olvasd el ezt is!
Egy-két atyai pofon nem árt senkinek - Milyen hatással van a gyerekre, ha a szülei nevelési célzattal odacsapnak neki? »


Fotó: Pixabay

Címkék: gyerekverés, bántalmazás, vallás, nevelés, könyv, hála, vélemény, ellenvélemény, büntetés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológus kutatók!
Egy kis pofon néha nem árt a gyereknek? Hatékony eszköz a verés a gyereknevelésben? - Erre jutottak a pszichológus kutatók!

Bár a verés, a testi fenyítés sokáig elfogadott nevelési módszer volt a gyermeknevelésben, manapság egyre több szakértő mutat rá, valójában nem csak teljesen felesleges, de egyenesen káros hatással van mindez a gyerekekre. Erre jutott egy átfogó kutatás.

tovább a cikkre
Csak egy pofon?! Avagy szabad-e veréssel nevelni?

A kutatók szerint a pofonok rövid távon talán hatásos eszközök egy engedetlen gyermek megfegyelmezésére, de számos korábbi vizsgálat és a mostani felmérés adatai is azt mutatják, egy-egy pofonnal sokkal nagyobb kárt okozhatunk a jövőre nézve, mint gondolnánk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Kiwilé

Kiwilé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db kiwi

Recept:

A kiwit forró vízben alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd a kést és a gyümölcsöt is újból megtisztítjuk a forró vízben. Karikára vágjuk és szitán átpréseljük.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen k&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Tedd szebbé egy kisgyermek karácsonyát! - Adventi programokkal várnak a cipősdoboz átadás helyszínén

vissza vissza