Így lesz okosabb a gyerek biflázás nélkül! 8+2 igazán kreatív módszer, hogy jobban menjen a matematika és a történelem

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így lesz okosabb a gyerek biflázás nélkül! 8+2 igazán kreatív módszer, hogy jobban menjen a matematika és a történelem Minden tanár, nevelő és bizony a szülők dolga is, hogy felkeltsék és fenntartsák az érdeklődést a tanulandó dolgok iránt. Ehhez újabb és újabb kreatív módszereket kell találni, ennek zseniális példái a tanító iskolalépcsők. Ma már sokszor nem elég , ha odatesszük a könyvet a gyerekek elé, hogy tessék, magold be az évszámokat! Érdemes valami kreatív, látványos dologgal felébreszteni az érdeklődésüket és ösztönözni őket a tanulásra, s persze nem szabad megfeledkeznünk a latin eredetű szólásról, miszerint ismétlés a tudás anyja!

Ezt a gondolatmenetet kiválóan alátámasztja az a tanulásra ösztönző, játékos megoldás, amit immáron több iskolában is megvalósítottak, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Tegyük játékossá, élménnyé a tanulást!
Az iskolalépcsőkre van ahol számtanpéldákat, szorzótáblát vagy nevezetes évszámokat festettek, hogy a tanulók memóriájában könnyebben rögzüljenek az információk, hisz nap mint nap fel-le szaladnak, ugrálnak, járnak a lépcsőkön, s így akarva-akaratlanul is látják-olvassák a kihelyezett feliratokat. S amit elég sokszor látunk, az bizony bevésődik elménkbe. Mutatjuk fotókkal, hogy sikerült ezek kivitelezése, hátha motiválhatunk vele további iskolákat az ilyen ötletes megoldások bevezetésére.
 

8 kreatív módszer a tanulás elősegítésére - Így lesz okosabb a gyerek biflázás nélkül


1-2. Matematika és történelem a lépcsőn
A Sásdi Általános Iskola 2015-ben már alkalmazta ezt a módszert az ismeretek továbbadására mind az alsósok, mind pedig a felsősök számára:



3. Történelem
Szintén az évszámokat helyezte előtérbe a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium:



4. Szorzótábla
De találunk példát az ilyen jellegű kreatív tanítási módszerre a nagyvilágban is, lássuk a szorzótáblát Brazíliában:



5. Grafikustanoncoknak
Leendő festőknek és grafikusoknak készült a következő:



6. Szögmérés - másképp
Mint látható, a lehetőségek nem korlátozódnak le a lépcsőkre, a lehetőségek tárháza végtelen - ismerkedjünk meg a fokokkal alaposabban az ajtó segítségével:



6. A plafonra van írva!
Ha már unottan bámulja a plafont a diák, legalább tanuljon egy kis geometriát:



7. Hány az óra, Vekker úr?
Mennyivel könnyebb így megtanulni az órát, ugye?



8. Gyökök számolása
És még egy kis matek összeállításunk végére:


+2 változat otthonra, hogy jobban menjen a matek


1. Post-it variáció
Természetesen nem kell az iskolára várnod, hogy hasonló módszerekkel töltse a tudást észrevétlenül a gyermeked fejébe. Szerencsére ezek az ötletek otthon is megvalósíthatók - és az sem baj, ha nincs lépcső a házban, lakásban! Kis színes post-it cetlikre is felírhatók a szorzótábla darabjai, melyeket aztán a gyerekszoba falára lehet ragasztgatni. Ugyanígy az évszámoknak-eseményeknek is készíthetők cédulák a falra, szekrényre.

2.  Kártyás variáció
Ha pedig nem akarod összeragaszgatni a lakást, akkor kártyaformátumban is legyárthatjátok a szorzótáblát - a kártya egyik oldalára kerüljön a szorzás, a hátuljára az eredmény (hasonlóan a történelem évszámot/eseményt is felírhatjátok egy kártya két oldalára). Hidd el, már akkor tanul vele a gyermeked, amikor elkészíti! Hogy miként játszhattok vele? Például tegyétek egy dobozba, és húzasd vele a kártyákat egyesével - tippelje meg, vajon hányat tud megoldani 1 perc alatt?

Fotók: Pixabay, Sásdi Általános Iskola, Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, Pedagogia das Cores, Pinterest

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.05.09