Gyereknevelés és karrier: ezért olyan nehéz mindkettőben helyt állnia egy anyukának! - Tapasztalatairól mesél egy édesanya

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Gyereknevelés és karrier: ezért olyan nehéz mindkettőben helyt állnia egy anyukának! - Tapasztalatairól mesél egy édesanya Gyereknevelés és karrier: a legtöbb anyuka nap mint nap próbál helyt állni, de sokszor sem a párjuk, sem pedig a munkahelyük nem támogatja őket úgy, ahogy szeretnék. Kisgyermekes szerzőnk véleménye. Gyereknevelés és karrier: a legtöbb anyuka nap mint nap próbál helyt állni, de sokszor sem a párjuk, sem pedig a munkahelyük nem támogatja őket úgy, ahogy szeretnék... Kerékgyártó Andrea kisgyermekes szerzőnk véleménye.

Legutóbb azokról az anyákról írtam, akiknek a hivatásuk a mindenük, és akkor sem tudják háttérbe szorítani karriertörekvéseiket, amikor gyermekük születik - ennek pedig sajnos sokszor a gyerek issza meg a levét... (szerzőnk nagy port kavart írását itt olvashatod el ») Most jöjjenek azok az anyukák, akik küzdenek, akik nap mint nap pengeélen táncolnak és sokszor erőn felül teljesítenek, hogy összeegyeztessék a munkát a gyerekneveléssel.

Családbarát munkahely? Utópia!
A család és a munka összehangolása szinte minden édesanya életében komoly kihívásokat jelent. Az elmúlt évek során egyetlen olyan anyával beszéltem, akinek a munkája igazán családbarát volt. A munkahelye mindössze öt perc sétára volt az otthonától, napi négy órát dolgozott, amit ráadásul imádott, és ami hozzáadott, nem pedig elvett az életéből. Ahogy mesélte, ez a négy óra a munkahelyén pont arra jó, hogy feltöltődjön, plusz impulzusok érjék és a lányának jobb anyja lehessen.

Az átlag anyuka sajnos nem ilyen szerencsés. Legtöbbjük valódi időzsonglőr kell, hogy legyen, hogy minden beleférjen egy napjába. Sokan a napi nyolc órás munkaidő mellett egy-másfél órát utazással töltenek, ehhez jön a bevásárlás és a házimunka. Nem csoda, hogy estére olyanok szegények, mint akit kicentrifugáztak.

Az anyukák beszámolói alapján az ideális az lenne, ha az édesanyák napi négy-hat órában, rugalmasan - esetleg otthonról - dolgozhatnának. Ez egyelőre sajnos csak utópia, és nagyon keveseknek adatik meg. Milyen szép is lenne, ha a kormány nem csak a gyermekvállalást támogatná, hanem az anyák munkába állását is, minél több családbarát munkahely kialakításával!

A férfiak és a házimunka - még mindig a klasszikus felállásban gondolkodnak
Apropó, házimunka. A férfiak többsége - tisztelet a kivételnek - a mai napig azon az állásponton van, hogy a házimunka a nők feladata. Ez lehet, hogy megállta a helyét azokban az időkben, amikor a nők még nem dolgoztak és valóban más dolguk nem volt, mint gyereket nevelni és a háztartást vinni. Manapság azonban a nők többsége ugyanannyi időt tölt a munkahelyén, mint férfi társai, így a fent említett felfogás bizony idejétmúlt.

A nő nem engedheti meg magának, hogy kizárólag családanya legyen
Az, hogy egy nő kizárólag családanya legyen, a mai világban csak nagyon kevesek számára működőképes. Először is, ritka az olyan család, ahol a férj fizetéséből kényelmesen meg tudnak élni.

Másodszor, a mai, felvilágosult nőket már nem elégíti ki, hogy csupán édesanyák legyenek. Ki rövidebb, ki hosszabb idő után besokall az otthonléttel, és új kihívásokra vágyik...

Figyelve a dolgozó ismerős anyukákat, minden tiszteletem azoké a nőké, akik nap mint nap kőkeményem robotolnak, hogy a családjuknak meglegyen a betevő falat - majd hazamennek, és még arra is van energiájuk, hogy édesanyjai legyenek a gyereküknek. Ezek az édesanyák igazi hétköznapi hősök, akik minden tiszteletet megérdemelnek!

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.05.19