Hagyd játszani azt a gyereket! - 21 készség és képesség, amit a szabad játékkal tanul meg a gyermeked

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Hagyd játszani azt a gyereket! - 21 készség és képesség, amit a szabad játékkal tanul meg a gyermeked A játék elősegíti a kreativitást, rugalmasabbá tesz, nyitottabb leszel az új ötletekre és még annyi, de annyi más haszna van! Miért fontos a játék a gyereknek? Mit tanulhat meg a gyerek játék közben? Bizonyára te is hallottad már, hogy a gyerekek játszva tanulnak a legjobban. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a játék a kulcs a gyermek egyénisége  felfedezéséhez. A játék elősegíti a kreativitást, rugalmasabbá tesz, nyitottabb leszel az új ötletekre és még annyi, de annyi más haszna van!

Bár gyereket nevelni komplex feladat, hidd el, a szabad játék nagyon sokat segíthet gyermekednek  - anélkül, hogy bármit ráerőltetnénk vagy direkt módon tanítani akarnánk neki. Szóval ne stresszeld magad szét a gyerekeid miatt, egyszerűen hagyd őket játszani! Most felsorolunk 21 olyan készséget, képességet, amit fejleszt a szabad játék (és még ennél is több van!).

1. Kreativitás - Engedd, hogy a kezükkel építsenek, alkossanak
Az üzletben vásárolt játékok ugyan szépek, de mikor a gyerekek saját maguknak hoznak létre játékot, az fejleszti a fantáziájukat és alkotóvá, teremtővé válnak. Hagyd, hogy próbálgassanak építeni látványos dolgokat, kreatívkodjanak falevelekből, gesztenyéből, papírgurigákból, vagy alkossanak valaki egyedit a meglévő építőkockáikból.

Olvasd el ezt is!
Őszi falevélből cuki állatkák - 15 aranyos kreatív ötlet gyerekeknek »

2. Együttérző képesség - Ösztönözd a szerepjátékot
Engedd, hadd legyen postás, tűzoltó, bolti eladó, óvó néni vagy akár szuperhős. A szerepjátékon keresztül lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek a dolgokat különböző nézőpontból lássák, és ez segít fejleszteni együttérző képességüket, ami kulcsfontosságú készség az életben.

3. Önállóság - Add meg számukra az "én-időt"
Szülőként te tudod a legjobban, mennyire fontos az én-idő, nem igaz? És bizony a gyerekeknek is szükségük van erre. Ez az első lépés, hogy segítsd a függetlenedés és önállóvá válás útján. Ha a gyerekek saját maguk akarnak játszani, akkor hagyd nekik, persze megteremtve az optimális körülményeket.



4. Önkifejezés - Engedd, hadd próbálkozzanak
Amikor a gyerkőcöd felfedezi, hogy képes nélküled is végrehajtani dolgokat, akkor hagyd, hadd próbálkozzon, ezzel is az önkifejezését segíted elő. Még akkor is viseld el, ha rendetlenséget csinál közben.

5. Fegyelmezettség - Szoktasd le őket a rumliról
Ahol gyerek is van, szinte kizárt, hogy mindig rend legyen, de ez így van jól. A rendetlenség elkerülhetetlen, együtt jár a játékkal. És a gyerekek számára ez nem is rendetlenség, hanem feladat. Ugyanakkor tedd számára világossá, mint ahogy elmosogatunk evés után vagy lehúzzuk a vécét, ha végeztünk, a játék befejező része a rendrakás. Persze teheted ezt is játékos módszerekkel: rendezz pakolós versenyt, hogy lássuk, hány perc alatt teszi a helyükre a dolgokat.

Olvasd el ezt is!
Így vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után - 10 zseniális ötlet »

6. Kíváncsiság - Hagyd, hogy új dolgokat fedezzenek fel
Gyakran próbálunk választ adni a gyerekeink kíváncsi kérdéseire. Néha azonban jobb, ha csupán segítünk nekik megtalálni a választ és ezzel hagyjuk, hogy megtapasztalják a felfedezés örömét. Miért nem lehet bevinni a havat a szobába? - Mondd meg neki, tartsa egy kicsit a tenyerében, rá fog jönni, hogy elolvad, így könnyebben megmagyarázhatod, hogy a meleg hatására a hóból víz lesz.

7. Felfedezőkészség - Engedd meg nekik, hogy megtapogassák a dolgokat
Ahhoz, hogy megismerjék a világot, amiben élnek, szükségük van minden érzékszervükre, beleértve a tapintást is. Ez fejleszti a gyerekek megismerő-képességét. Puha, érdes, durva felületű, sima - kicsiknél egy matatófal is jó használatot tehet, ahol kedvükre matathatnak.

Olvasd el ezt is!
Így készíts matatófalat házilag - Szuper ötletek »

8. Felelősségérzet - Szabályok megtanítása és betartatása
A játékoknak, játszásnak is vannak szabályai, taníts meg neki ezeket - így sajátíthatják el a felelősséget. Ez jó gyakorlás a együttműködésre, ami szükséges a társadalomba való beilleszkedéshez.

9. Fantázia - Ne rémülj meg a képzeletbeli barátok miatt
A gyerekek néha kitalálnak maguknak képzeletbeli barátokat, mint ahogy a rajzaik is sokat mondanak el arról, hogyan gondolkodnak. Egy fiktív barát nem mindig jelenti azt, hogy magányosak, csupán annyit jelent, jó a fantáziájuk.

10. Kooperációs képesség - Bővítsd a játszótársi baráti kört
A fiatalabbak sokat tanulhatnak a rokonságban lévő idősebb fiúktól és lányoktól, de az idősebb gyerekek is sokat elleshetnek tőlük. Ha a gyerek több más gyerekkel kerül egy társaságba, akkor sokat fejlődhetnek a szociális készségei - megtanulja, hogyan irányítson, és azt is, hogyan kövessen másokat.

11. Kitartás - Az ismételgetés rendben van
Ne furcsálld, hogy a gyerekek újra és újra megcsinálják ugyanazt a dolgot - vagy azért mert jól szórakoznak közben, vagy azért mert addig próbálgatnak valamit végrehajtani, míg már helyesnek érzik azt. Fogd fel ezt a gyakorlás gyakorlásaként, ne szólj bele, hogy játssz már mást is, ne mindig ugyanazt.

12. Kezdeményezőkészség - A játékban is állítsd gyermekeidet kihívások elé
A kényelmet persze mindenki szereti, de az is fontos, hogy a gyerekek merjenek kockáztatni. A fizikai korlátok tesztelésével növelheted az önbizalmukat. Vidd el más játszótérre, ismertesd meg addig ismeretlen játékokkal, próbáljatok ki új sportokat.

13-14 Problémamegoldó képesség, önuralom - Hagyd, hogy maguk oldják meg a játék közben felmerülő vitáikat
A durva játék, testvérek közötti harc, az ovis, iskolás civakodás szintén fejleszti a gyermek szociális képességeit és azt is, mit kezdjen a negatív érzéseivel. Ha hátrálsz egy lépést és hagyod, hogy a gyerekek megoldják a problémákat, akkor képesek lesznek megtanulni az igazságosság és az önzetlenség fogalmát (Persze van olyan helyzet, amikor közbe kell lépni, de itt nem az extrém helyzetekről beszélünk.). Amikor mindenki lenyugodott, lehet kicsit beszélgetni, min vesztek össze és hogyan oldották meg, de ne vállald magadra állandóan a bíró szerepét, mert azzal a te kezedbe adják a döntés felelősségét, és így nem tanulják meg a konfliktuskezelést.

Mindezek mellett a játék még rengeteg területet fejleszt, egyebek közt a:
15. Finommotoros képességeket - akár apró alkatrészeket kell összerakni, akár lépkedni egy bábuval vagy tartani a kártyapaklit, ezek mind elősegítik, hogy a gyerek iskolás korban majd ügyesebben fogja a ceruzát és könnyebben megtanul majd írni
16. Logikai képességeket
17. Beszédkészséget
18. Koncentrációt
19. Találékonyságot
20. Megbízhatóságot
21. Kudarctűrő képességet


Ha a gyerekeknek sikerül rájönniük, mit és hogyan játsszanak, akkor azzal egyúttal tanulnak is valamit. Ezért minden alkalommal, mikor a gyerekeidnek értéket vagy készséget akarsz tanítani, térj vissza az alapokhoz - fordítsd a játék nyújtotta örömet a saját előnyödre, használd eszközként arra, hogy kapocs legyen a gyermeked és közted, ahelyett, hogy akadálynak, felesleges velejárónak tekintenéd a gyermeknevelésben.

Forrás: smartparenting.com
Fotó: Freepik/prostooleh

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.11.09