2023. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ha túlságosan össze vagy nőve a gyermekeddel, önállótlan, nyámnyila lesz! - Így cáfol rá a kritikára egy éd - Szülők Lapja

Ha túlságosan össze vagy nőve a gyermekeddel, önállótlan, nyámnyila lesz! - Így cáfol rá a kritikára egy édesanya

Szülőklapja képHa a gyereketek igényeit szem előtt tartva, az ő tempójában engeditek leválni, a legjobbat teszitek vele. A lényeg a rugalmasság. Ha arra van szüksége, öleljétek. Amikor viszont eljön az ideje, engedjétek szabadjára.

Szerző: Szülők lapja
2017-07-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az első évek anya-gyermek kapcsolatáról és a szükségszerű leválásról osztotta meg gondolatait Kerékgyártó Andrea pedagógus-blogger, egy gyermekes édesanya - olvasd el, ő miként gondolja.

Egyedül ülök a padon. Fanni két kis újdonsült barátjával sikoltozva, szinte önkívületben rohangál. Rám se hederít, mint ha nem is léteznék. Azt hittem nehezen fogom viselni, ha eljön a leválás ideje, de az igazság az, hogy boldog vagyok. Tudom, hogy jól csináltam.

"Túlságosan össze vagy nőve a gyermekeddel? Életképtelen lesz"
Korábban sokszor kaptam meg kritikaként, hogy túlságosan össze vagyunk nőve és életképtelen gyereket nevelek. Én az ösztöneimet követve léteztem a legszorosabb szimbiózisban Fannival. Hittem, hogy ezzel teszek neki jót.

Nem erőltettem rá semmit, nem választottam le magamról erőszakkal. Mindig annyit adtam neki magamból, amennyire igénye volt. Kezdetben ez folyamatos jelenlétet jelentett. Még 3 évesen is karban cipeltette magát, ha elfáradt. Az "Anyavegyélföl" szállóige lett a családunkban.

4 éves kor körül jött a változás
Aztán 4 éves kora körül éreztem, hogy minden egyes nappal lazul a kapcsolatunk. Szép fokozatosan, az ő tempójában, átvették a helyemet a kortársak.
Most, 5 és fél évesen ott tartunk, hogy bármerre járunk, pillanatok alatt új barátokat szerez, bandába verődik és eltűnik a gyerekforgatagban. Csupán akkor kerül elő, ha megéhezik vagy megszomjazik. Míg korábban az érzelmi töltőállomás voltam és sokszor szaladt hozzám egy ölelésre, mostanra fizikai töltőállomássá avanzsáltam. És ez így van rendjén.

Túlszereted a gyermeked? Ne hidd, hogy rosszat teszel vele
Ez a bejegyzés elsősorban azoknak az anyukáknak szól, akik hozzám hasonlóan szorosan ölelik a gyereküket testi-lelki értelemben. Azoknak, akik időről-időre megkapják, hogy túlszeretik a gyereküket és nyámnyila, anyámasszonykatonáját nevelnek belőlük.

Nektek üzenem, hogy jó úton jártok. Ha a gyereketek igényeit szem előtt tartva, az ő tempójában engeditek leválni, a legjobbat teszitek vele. A lényeg a rugalmasság. Ha arra van szüksége, öleljétek. Amikor viszont eljön az ideje, engedjétek szabadjára.

A gyerek olyan, mint egy fa. Erős gyökerekre van szüksége, ahhoz hogy nagyra nőhessen és ellen tudjon állni az élet viharainak. Ezeket a gyökereket az első években növeszti. Ezért olyan fontos, hogy mellette álljunk, és érezze a felé irányuló feltétlen szeretetünket.

Forrás: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Címkék: leválás, gyermeknevelés

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

7 dolog, amit csak az ért meg, aki egész nap otthon van a gyerekekkel - Ezt üzenik párjuknak a gyesen lévő anyukák
7 dolog, amit csak az ért meg, aki egész nap otthon van a gyerekekkel - Ezt üzenik párjuknak a gyesen lévő anyukák

Az otthon levő anyuka valójában több szerepet tölt be egyidejűleg, hisz vezeti a háztartást, neveli a gyereket, tisztán tartja a lakást, ételt varázsol az asztalra és tiszta ruhát a szekrényekbe. Hogy ez milyen nehéz munka valójában, csak az tudja megérteni, aki már belekerült ebbe a helyzetbe.

tovább a cikkre
"Nem a te feladatod, hogy szórakoztasd a gyereked" - Ezt üzeni minden anyukának egy háromgyermekes édesanya

Amit mondani akarok, az rém egyszerű: ne mondd meg a gyereknek a nap 24 órájában, hogy mit kezdjen az idejével, van neked más dolgod is. És ne legyen emiatt lelkiismeret-furdalásod!

tovább a cikkre
Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek! - 8 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned
Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek! - 8 fontos dolog, amire szülőként oda kell figyelned

A kommunikáció, a másokkal való társalgás, érvelés, kérés, meggyőzés ereje ma sem kisebb, mint korábban, így érdemes megtanítani a gyermekedet arra, hogy minél hatékonyabban és választékosabban tudja átadni a mondandóját egy másik embernek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Tonhalkrém

Tonhalkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 80 g tonhalfilé 20 g paradicsompüré só borsikafű

Recept:

A tonhalfilét nagyon kevés vízben megfőzzük. Mikor teljesen puha, a vízből kivéve villával pépesre törjük, ízesítjük a paradicsompürével, borsikafűvel, kevés jódozott sóval. Kenyérre kenve kínáljuk.DIETETIKUS VÉ(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Termékvisszahívás: Szaloncukrokat hívtak vissza, nehogy egyenek belőle a gyerekek!

vissza vissza