Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Nyugodtan legyél szigorú a gyermekeddel! Felnőttként hálás lesz majd érte - Ezt üzeni minden leendő szülőnek - Szülők Lapja

Nyugodtan legyél szigorú a gyermekeddel! Felnőttként hálás lesz majd érte - Ezt üzeni minden leendő szülőnek egy huszonéves lány

Szülőklapja képÚristen, már tisztára úgy beszélek, mint anyám! - Ez most jó vagy rossz? Szeretnénk úgy nevelni a gyermekünket, ahogy szüleink tették velünk? Értékes, egészséges felnőtté váltunk, lehet valamit mégis jól csináltak?

Szerző: Sztraka Henrietta
2017-08-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Huszonéves vendégírónk még csak lélekben készül az anyaságra, de gondolatban már nagyon foglalkoztatja az a kérdés, hogyan fogja majd betölteni a szülői szerepet. Blogjában is erről elmélkedik - ezekből az írásokból választottunk ki egyet.

A szülői feladatok, remények és félelmek kapcsán már nem egy embernek eszébe ötlött: "Úristen, már tisztára úgy beszélek, mint az anyám"! Ez most jó vagy rossz? Szeretnénk úgy nevelni a gyermekünket, ahogy szüleink tették velünk? Végülis értékes, egészséges felnőtté váltunk - lehet, hogy valamit mégis jól csináltak?
 

"Úristen, már tisztára úgy beszélek, mint az anyám!" - A szüleink és mi


Egy régi emlék
Áramütésként csapott belém a felismerés, lement a nap, már elmúlt kilenc. Megígértem, hogy nyolcra hazaérek, Úristen, ki fogják tekerni a nyakam! Felpattanok a bringára, fejem jobbra-balra kileng, ahogy a pedálokat nem kímélve próbálom elérni a Tour de France sebességet. Extrém sportokat megszégyenítő fékcsikorgással veszem be az utolsó kanyart, ami az utcánkba vezet. Édesanyám már ott áll a kapuban, hálóingben, csípőre tett kézzel, arcán szigorú barázdák figyelmeztetnek, lesz nemulass! Nem tudom, mi vár rám, de azért számításba veszem a rám nézve meglehetősen kellemetlen következményeket: ugrott a heti zsebpénz, nincs új játék a PS-be...és jajj lehet, hogy a holnapi buliba sem enged el? Na azt talán azért csak nem, annyira csak nem lehet gonosz...


Fotó: freepik/peoplecreations

- Ilyenkor kell hazajönni?! Halálra aggódtam magam, mit beszéltünk meg?
- Bocsi Anyuu, én tényleg..
- A testvéred és Apád már elindult keresni, az egész családnak megcsináltad az esti programot, na, indíts fürdeni!
- De Anyu, csak játszottunk a téren..
- Nincs zsebpénz és elfelejtheted a holnapi bulit! Majd megtanulod, hogy legközelebb időben haza gyere.
- De Anyu, nem teheted ezt! Mindenki ott lesz!

De nem volt apelláta, sírva rohantam be a szobába, ajtó becsap, ágyra hassal levágódás, és párnába zokogás. Miután elhalkultak a kinti zajok, és mindenki lefeküdt aludni, abbahagytam a száraz sírást. Beindult a brainstorming, hogyan érjem el, hogy mégis elmehessek? Jó, holnap kitakarítom az egész házat, az biztos jó lesz. Akkor biztos elengednek!...


Csak most tudom levonni a tanulságot
Gyerekként elképesztően nehéz volt megemésztenem, ha nem kaptam meg valamit, vagy nem engedtek el valahová. Hiába kaptam meg szinte mindent, igaz lehet a mondás, sok jó dolog kell ahhoz, hogy egy rosszat elfelejtsünk. Visszaemlékezve, valahogy a negatív dolgok mindig súlyosabbak a mérlegen, mint a pozitívak.

Hála és köszönet
Most, felnőttként tudom, igenis meg kell tanulni, hogyan legyünk hálásak. Hálásak a szüleinknek, amiért felneveltek minket, amiért nem engedték, hogy 11 évesen elmenjünk bulizni a nagyokkal, amiért nem engedték, hogy bukósisak nélkül korizzunk, nehogy betörjön a fejünk - és ennek ellenére így is aggódva ülnek a sürgősségi várójában, miközben összevarrják lábunkat, ha, mit sem törődve a veszéllyel, valami igazán Darwin-díjas hülyeséget csináltunk. Mert miközben ott, az orvosnál úgy érzed, neked direkt nem adnak elég érzéstelenítőt, csak hogy még jobban fájjon (mert az a morcos nővér biztos kipécézett magának), azért nincs annál megnyugtatóbb, hogy tudod, ők kint várnak rád, aggódnak érted, és miután eggyel több heggel gazdagodtál, könnyes szemmel megkérdezik, kérsz-e valamit a kórház büféjéből.

Lehet örökké harcolni, lázadni a szüleink ellen, csak éppen nem érdemes
A szüleink a legjobb tudásuk szerint próbálnak megóvni, felnevelni és szeretni minket - és most már belátom, sokkal nehezebb eljuttatni egy gyereket az érettségiig (úgy is, hogy megmarad mindkét szeme, minden végtagja, és az összes foga), mint az ember gondolná. Arról már nem is beszélve, hogy közben folyamatosan próbálnak észt is tölteni abba a kis kemény fejünkbe - mi pedig, mint egy túllocsolt szobanövény, csak bambán nézünk, hogy: na jó, de akkor most elmehetek a holnapi buliba?

Szerző: Sztraka Henrietta, a Belső kereső önmagadhoz blog írója
Fotó: freepik/prostooleh, peoplecreations

Címkék: Hála, köszönet, szeretem a szüleim, felnőtté válás, szülővé válás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"Engem is elvert az anyám, hálás vagyok érte!" - Nem árt, ha az ember néha odacsap a gyereknek? Mit gondolnak a mai szülők?

Pár napja tettük közé oldalunkon a hírt, miszerint megjelent egy vallásos nevelési könyv, amely arra okít, milyen módon verd meg a gyermeked. A hozzászólásokat olvasva úgy döntöttünk, érdemes egy újabb cikket szánni annak a témának, vajon a gyerek verve jó?

tovább a cikkre
"Vannak napok, amikor kifejezetten hálátlan dolog anyának lenni" - Miért fásulnak bele a szülők a gyereknevelésbe? - Vélemény

Miért kopunk meg annyira a gyermekvállalás után? Hogy lehet az, hogy alig pár év elteltével rá sem ismerünk egykori önmagunkra? Vajon az afrikai törzseknél is ilyen kimerítő a gyermeknevelés? Mit értett azon Vekerdy, hogy: „a gyerek anyahúson él”? Öröm vagy nehézség a gyerek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ pedagógus szerzőnk, aki maga is gyakorló kisgyerekes anyuka.

tovább a cikkre
19 gyakori, de súlyos gyereknevelési hiba, amit sok szülő elkövet - Így látja a pszichológus
19 gyakori, de súlyos gyereknevelési hiba, amit sok szülő elkövet - Így látja a pszichológus

A tapasztalt családpszichológus állítása szerint számos olyan komoly nevelési hibát látott már a praxisában, melyet bár jó szándékkal követett el a szülő, mégis súlyos következménye lett a gyermekére nézve, aki felnőve önmaga vagy akár mások ellen fordult.

tovább a cikkre
10 aranyszabály a gyereknevelésben, melyet minden szülőnek be kellene tartania
10 aranyszabály a gyereknevelésben, melyet minden szülőnek be kellene tartania

Miért kellenek a szabályok a család életében? Hogyan állítsd fel az alapvető szabályokat a kezdetektől? Melyek a teljesen felesleges gyermeknevelési szabályok? Mit tegyél a megfélemlítés vagy büntetés helyett? Klinikai szakpszichológus válaszol.

tovább a cikkre
10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele
10-ből 8 szülő elköveti ezt a hibát a gyereknevelésben - Pedig azt hiszi, jót tesz vele

Miért nem lesznek a mai gyerekekből talpraesett és rátermett felnőttek? Mi a modern kori gyermeknevelés egyik legsúlyosabb hibája? Mivel érheti el a szülő, hogy a gyermeke magabiztos, önmagát tisztelő, felelősségteli emberré váljon? Pszichológus szakértőnk gondolatébresztő írása.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Túrógombóc

Túrógombóc

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 g tehéntúró 30 g búzadara 1 db tojás 20 g zsemlemorzsa 10 g margarin 30 ml tejföl 15 g porcukor citromhéj só

Recept:

A túrót összedolgozzuk a búzadarával, a tojássárgájával, a margarin felével, kevés sóval és az alaposan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét, és fél órát hűtőszekrényben &aac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza