2021. december 07 |...

Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Gyereknevelés a játszótéren: Te mit teszel, ha a gyermeked nem akarja odaadni másnak a játékát? - Szülők Lapja

Gyereknevelés a játszótéren: Te mit teszel, ha a gyermeked nem akarja odaadni másnak a játékát?

Szülőklapja képSzerzőnk a játszótéri konfliktusokról írta bejegyzését: vajon tényleg irigy az a gyerek, aki nem hajlandó átadni a játékát egy másik kisgyermeknek? Mit lehet tenni, ha egy másik gyerek szemet vet a gyermekünk játékára?

Szerző: Szülők lapja
2017-09-15
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk a játszótéri konfliktusokról írta bejegyzését: vajon tényleg irigy az a gyerek, aki nem hajlandó átadni a játékát egy másik kisgyermeknek?

"Nem adom! Az enyééém!"-kiabálja tele torokból a 3 év körüli kisfiú, miközben kétségbeesetten szorítja a motorját. "Jaj, szívem, ne legyél irigy! Csak ki szeretné próbálni a kisfiú, nem akarja hazavinni"- engeszteli az anyukája. "De az enyééém!" - zokogja a motor tulajdonosa és még szorosabban öleli a vita tárgyát képező imádott motorját. Erre az anyukája irul-pirul, sűrűn elnézést kér és megdorgálja a fiát, hogy milyen csúnyán viselkedik.

Aki már járt játszótéren, biztosan szemtanúja volt ehhez hasonló esetnek. Sőt nagy valószínűséggel az ő gyereke is rendezett hasonló jelenetet, amikor el akarták venni a labdáját, plüssmackóját vagy egyéb féltve őrzött kincsét.
 

Hogyan reagálnak az anyukák, ha a gyermekük nem adja oda a játékát?

Kérés, ráparancsolás
Az anyukák különbözőképpen reagálnak erre a helyzetre. Van, aki ráparancsol a gyerekére, hogy azonnal adja oda a kért tárgyat, míg más szép szóval próbálja meggyőzni a csemetéjét.

Tiszteletben tartja a gyerek döntését
Olyan is akad, aki tiszteletben tartja a gyerek tulajdonát és a kölcsönkérő gyereknek magyarázza el, hogy az a mackó, labda vagy egyéb dolog sokat jelent a gyerekének és ezért ragaszkodik hozzá.

Megalázza a gyerekét
Olyat is láttam, hogy a kölcsönkérő gyerek édesanyja egy "Hagyd, nem fogja odaadni, mert irigy!" felkiáltással és megvető pillantással elvezeti a gyerekét a helyszínről. Az ordító gyerek anyukája pedig elsüllyed szégyenében és minimum kiselőadást tart a kincsét görcsösen szorongató gyerekének arról, hogy az irigység milyen csúnya tulajdonság.
 

Nálam így zajlik - szerzőnk tapasztalata


Jómagam is számtalanszor átéltem a fent leírt helyzetet. Fanni imádja a játékait és mindig magával cipeli az aktuális kedvencét. A játszótéren persze azonnal szemet vet rá a többi gyerek és igyekeznek megszerezni tőle. A kétéveseknél ez ráadásul úgy zajlik, hogy megpróbálják erőszakkal elvenni a számukra tetszetős tárgyat és csak komoly közelharc árán lehet visszaszerezni tőlük.

Ezt elkerülendő, ha lehet, rábeszélem Fannit, hogy ne vigyünk magunkkal játékot gyerekközösségbe. Amennyiben viszünk, a táskámba rejtem, amint átléptük a játszótér bejáratát. Előfordul azonban, hogy Fanni játszani szeretne a magával hozott babájával. Ilyenkor rendszerint áll a bál.

Én a következőképpen oldom meg az ilyen eseteket. Először megpróbálom Fannit megkérni, hogy adja kölcsön egy kicsit a babáját. Ez többnyire süket fülekre talál. Ezután elmagyarázom a kölcsönkérő kislánynak, hogy Fanni nagyon szereti a babáját és azért hozta magával, mert játszani szeretne vele. Ha ezután is megy a huzavona, elkérem Fannitól a babát és elteszem a táskámba.

Ez nem irigység, csak ragaszkodás
Soha nem kényszerítem arra, hogy akarata ellenére átadja a kincsét. Az pedig teljesen hidegen hagy, ha valaki emiatt irigynek nevezi. Ez ugyanis nem irigység. Csupán arról van szó, hogy a gyerekek még borzasztóan kötődnek a személyes tárgyaikhoz.

Ráadásul, ha egy pillanatra belehelyezzük magunkat az ő helyzetükbe, teljesen érthető a reakciójuk. Képzeljük csak el, hogy az utcán odajön hozzánk egy idegen és azt kéri, hogy adjuk neki kölcsön a kedvenc táskánkat, cipőnket vagy az autónkat. Nem örökbe kell, csak kölcsön. Megígéri, hogy csak egy körre viszi el, aztán visszahozza. Vajon mi hogy reagálnánk erre?

A kicsiknek ugyanolyan értékes a kedvenc plüssük vagy kismotorjuk, mint nekünk az autónk vagy a férjünktől a szülinapunkra kapott táskánk.
Épp ezért nem parancsolok soha Fannira, hogy számára idegen gyereknek szó nélkül odaadja az imádott babáját. Ugyanakkor azt is elvárom tőle, hogy ő is tartsa tiszteletben a más tulajdonát. Ha játszani szeretne a másik játékával, cserébe adja oda az övét. Valamit valamiért. Azt is megtanítottam neki, hogy a közös mindenkié, a játszótéri játékokat nem sajátíthatja ki magának, tekintettel kell lenni a többi gyerekre is.

Fanni öt és fél éves. A játékait még mindig imádja és csak ritkán adja ki a kezéből. Tudom, hogy emiatt sokan irigynek tartják. Pedig nem az. Csupán iszonyúan ragaszkodik a játékaihoz.

A megunt játékoknak is van haszna
Ma, mint eddig minden évben, egy nagy zsák megunt játékot vittünk be az oviba és Fanni a barátnőjének is összeállított egy kisebb csomagot. Olyan izgatott volt emiatt, hogy alig tudott elaludni este. Alig várta ugyanis, hogy lássa a barátnője és a csoporttársai örömét. Mi ez, ha nem az önzetlenség és jószívűség legszebb példája?

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotó: Pixabay

Címkék: játszótér, játszótéri konfliktusok

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Videóra vették a szülők, ahogy bántalmazzák a saját gyerekeiket - Azt gondolták, vicces, amit velük tesznek
Videóra vették a szülők, ahogy bántalmazzák a saját gyerekeiket - Azt gondolták, vicces, amit velük tesznek

Gyermekbántalmazásért 5 év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság azt a házaspárt, aki rendszeresen viccesnek szánt videókon alázta meg a saját gyermekeit.

tovább a cikkre
"35 évesen szültem, és nem bántam meg, hogy eddig vártam" - Miért halogatják a nők a gyermekvállalást? Egy anyuka véleménye

Vajon fiatalabb vagy érettebb korban érdemes szülni? Milyen előnyei, hátrányai lehetnek egy fiatalabb vagy idősebb anyukának? Erről fejtette ki véleményét kisgyermekes édesanya és pedagógus szerzőnk legfrissebb blogbejegyzésében.

tovább a cikkre
A 10 legfontosabb dolog, amire rájöttem, amióta meghalt a kisfiam - Fájdalmas vallomás egy édesapától
A 10 legfontosabb dolog, amire rájöttem, amióta meghalt a kisfiam - Fájdalmas vallomás egy édesapától

Fájdalmasan őszinte listát posztolt egy édesapa a napokban a Facebook-oldalára: 10 pontban összegyűjtötte, mi mindenre kellene a szülőknek időt szánnia - amíg nem késő.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott zöldbab

Rakott zöldbab

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g zöldbab 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl (vagy kefír) bors petrezselyemzöld zsemlemorzsa

Recept:

A friss zöldbabot előfőzzük. Amikor már félpuha, akkor margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. Ezt a zöldbabra rétegezzük, a tetejére sajtot szórunk és megke(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Mikulásbabák 2021: Tündéri Mikulássapkát kaptak a kis újszülöttek a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

vissza vissza