Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > "Ha anya dolgozik, mindig fáradt és ideges" - Azt hiszed, elég szeretetet és odafigyelést kap tőled a gyermeked? E - Szülők Lapja

"Ha anya dolgozik, mindig fáradt és ideges" - Azt hiszed, elég szeretetet és odafigyelést kap tőled a gyermeked? Egy anyuka véleménye

Szülőklapja képSzerzőnk legutóbbi posztjában arról fejti ki véleményét, vajon miért van az, hogy a gyerekek felnőve érzéketlenné válnak az idősek, elesettek felé. Vajon elég szeretetet és odafigyelést tudsz adni a gyermekednek, ha munka után fáradtan hazaérkezel?

Szerző: Szülők lapja
2017-09-26
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk legutóbbi posztjában arról fejti ki véleményét, vajon miért van az, hogy a gyerekek felnőve érzéketlenné válnak az idősek, elesettek felé. Vajon elég szeretetet és odafigyelést tudsz adni a gyermekednek, ha munka után fáradtan hazaérkezel?

Gyere Anya, dobjunk be pénzt a beteg gyerekeknek!" - húz Fanni a daganatos betegségekkel küzdő gyerekek megsegítésére felállított adománygyűjtő láda felé. "Én ennek a kislánynak küldöm a pénzt! Ugye meg fog gyógyulni?" - néz rám Fanni reménykedve.

Annyira büszke vagyok rá! Öt és fél évesen több együttérzésről és társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot, mint sok felnőtt. Rendszeresen szól, hogy dobjunk be pénzt a beteg vagy rászoruló gyerekeknek, és nem feledkezik meg a menhelyek támogatásáról sem.

Az első 3 év a legfontosabb a gyermeknek
Természetesen nem magától lett ilyen érzékeny, a példát tőlünk látta. Számomra nagyon fontos mások segítése, így szívemen viseltem, hogy Fanninak is megtanítsam a jótékonykodást.Ezért is volt olyan fontos számomra, hogy ameddig csak lehet otthoni környezetben nevelődjön. Az együtt töltött három és fél év alatt próbáltam neki minél többet átadni a világszemléletemből. Az első néhány év ugyanis meghatározó egy gyerek életében. Amit akkor megtapasztal, egy éltre beleég.

Sok társadalomban idejekorán, néhány hónaposan elválasztják a gyereket a családjától. Az ottani nők nem is lázadnak ellene, természetesnek fogadják el, hogy a gyermeküket 2-3 hónaposan idegen kezekbe adják.
A magyar nyelv azonban szépen visszaadja az első év lényegét. Az egy év alatti gyermek csecsemő, akinek az anyja csecsén, azaz a keblén (vagy legalábbis a karjában) a helye.

Az érzelmileg kiéheztetett gyermekek korát éljük?
A mai társadalom nem kedvez a gyermekeknek. Sok édesanya, bár szeretne otthon maradni, kénytelen munkába állni és a gyerekét bölcsődébe adni.
Nemrég olvastam Popper Péter egy érdekes írását az érzelmileg kiéheztetett gyerekekről. A nők munkába állása hatalmas sebeket ejt a felnövekvő generáció érzelmi világán. A gyerekek ugyanis azzal védekeznek az érzelmi elhanyagoltság ellen, hogy maguk is elhidegülnek. Ha nem vágyódsz a szeretet és gondoskodás után, nem fáj annyira a hiánya.

A cikket olvasva megértettem a minket körülvevő világot. Megértettem, miért van olyan sok érzéketlen ember, miért van annyi válás és miért jelent problémát az idősek gondozása.

Tárgyakkal nem lehet szeretetet pótolni
Sokan érzelmi elhanyagoltságban nőnek fel. A szülők éjjel-nappal dolgoznak, estére pedig annyira fáradtak, hogy nem marad energiájuk szeretni a gyerekeiket. Az érzelmi űrt tárgyakkal próbálják kitölteni.

Ez azonban hiábavaló próbálkozás. A szeretetet és gondoskodást semmi sem pótolhatja. Egy ismerősöm gyerekei sírva könyörögnek az anyjuknak, hogy ne menjen vissza dolgozni. Azt mondják, nem kell nekik se új játék se új ruha, csak a kiegyensúlyozott, mosolygós anyukájuk. Korábban ugyanis már megtapasztalták milyen, ha anya dolgozik: mindig fáradt és ingerült volt velük.

7 perc jut a gyerekre
Azt mondják a sors az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Azon gondolkozom, milyen igaz ez a társadalmunkra! A gyerekek többsége kényelemben, csodálatos játékokkal és csodakütyükkel elhalmozva nő fel. Cserében viszont nagy árat fizetnek. A munkahelye által kizsigerelt anyát és apát kapnak a nap végén, akik a statisztika szerint átlagosan 7 perc figyelmet tudnak szentelni a gyermeküknek.

Csak 7 percnyi törődés és odafigyelés. Azt hiszem, ez a szám magáért beszél.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, bölcsőde, első 3 év

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"A csukott ajtó mögött halkan sírtam, hogy ne hallja meg" Így éltem meg a beszoktatást szülőként - 11 történet

A bölcsőde- vagy óvodakezdés óriási lépés mind a gyermekek, mind a szülők számára. A beszoktatást némely gyerkőc jól viseli, és van, aki nem. Ugyanez apáról-anyáról is elmondható.

tovább a cikkre
"Tudsz róla, milyen szerencsés vagy, hogy nap mint nap láthatod a gyermekedet?" - Egy gyászoló anya üzenete minden szülőnek

Bármennyi időt is töltesz ma a gyermekeddel, legyél érte hálás! Hiszen a gyermeked és a vele való együttlét nem más, mint áldás! - Üzenet minden szülőnek, aki a nagy rohanásban néha alig ér rá a gyermekével foglalkozni.

tovább a cikkre
Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata
Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata

Verés, testi fenyítés, egy-két pofon a gyereknek: blogger szerzőnk a testi fenyítés témában írta meg legújabb blogbejegyzését - vajon tényleg nem árt a gyereknek a pofon és fenékre csapás, vagy a verés soha nem lehet indokolt?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza