Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > "Ha anya dolgozik, mindig fáradt és ideges" - Azt hiszed, elég szeretetet és odafigyelést kap tőled a gyermeked? E - Szülők Lapja

"Ha anya dolgozik, mindig fáradt és ideges" - Azt hiszed, elég szeretetet és odafigyelést kap tőled a gyermeked? Egy anyuka véleménye

Szülőklapja képSzerzőnk legutóbbi posztjában arról fejti ki véleményét, vajon miért van az, hogy a gyerekek felnőve érzéketlenné válnak az idősek, elesettek felé. Vajon elég szeretetet és odafigyelést tudsz adni a gyermekednek, ha munka után fáradtan hazaérkezel?

Szerző: Szülők lapja
2017-09-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger szerzőnk legutóbbi posztjában arról fejti ki véleményét, vajon miért van az, hogy a gyerekek felnőve érzéketlenné válnak az idősek, elesettek felé. Vajon elég szeretetet és odafigyelést tudsz adni a gyermekednek, ha munka után fáradtan hazaérkezel?

Gyere Anya, dobjunk be pénzt a beteg gyerekeknek!" - húz Fanni a daganatos betegségekkel küzdő gyerekek megsegítésére felállított adománygyűjtő láda felé. "Én ennek a kislánynak küldöm a pénzt! Ugye meg fog gyógyulni?" - néz rám Fanni reménykedve.

Annyira büszke vagyok rá! Öt és fél évesen több együttérzésről és társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot, mint sok felnőtt. Rendszeresen szól, hogy dobjunk be pénzt a beteg vagy rászoruló gyerekeknek, és nem feledkezik meg a menhelyek támogatásáról sem.

Az első 3 év a legfontosabb a gyermeknek
Természetesen nem magától lett ilyen érzékeny, a példát tőlünk látta. Számomra nagyon fontos mások segítése, így szívemen viseltem, hogy Fanninak is megtanítsam a jótékonykodást.Ezért is volt olyan fontos számomra, hogy ameddig csak lehet otthoni környezetben nevelődjön. Az együtt töltött három és fél év alatt próbáltam neki minél többet átadni a világszemléletemből. Az első néhány év ugyanis meghatározó egy gyerek életében. Amit akkor megtapasztal, egy éltre beleég.

Sok társadalomban idejekorán, néhány hónaposan elválasztják a gyereket a családjától. Az ottani nők nem is lázadnak ellene, természetesnek fogadják el, hogy a gyermeküket 2-3 hónaposan idegen kezekbe adják.
A magyar nyelv azonban szépen visszaadja az első év lényegét. Az egy év alatti gyermek csecsemő, akinek az anyja csecsén, azaz a keblén (vagy legalábbis a karjában) a helye.

Az érzelmileg kiéheztetett gyermekek korát éljük?
A mai társadalom nem kedvez a gyermekeknek. Sok édesanya, bár szeretne otthon maradni, kénytelen munkába állni és a gyerekét bölcsődébe adni.
Nemrég olvastam Popper Péter egy érdekes írását az érzelmileg kiéheztetett gyerekekről. A nők munkába állása hatalmas sebeket ejt a felnövekvő generáció érzelmi világán. A gyerekek ugyanis azzal védekeznek az érzelmi elhanyagoltság ellen, hogy maguk is elhidegülnek. Ha nem vágyódsz a szeretet és gondoskodás után, nem fáj annyira a hiánya.

A cikket olvasva megértettem a minket körülvevő világot. Megértettem, miért van olyan sok érzéketlen ember, miért van annyi válás és miért jelent problémát az idősek gondozása.

Tárgyakkal nem lehet szeretetet pótolni
Sokan érzelmi elhanyagoltságban nőnek fel. A szülők éjjel-nappal dolgoznak, estére pedig annyira fáradtak, hogy nem marad energiájuk szeretni a gyerekeiket. Az érzelmi űrt tárgyakkal próbálják kitölteni.

Ez azonban hiábavaló próbálkozás. A szeretetet és gondoskodást semmi sem pótolhatja. Egy ismerősöm gyerekei sírva könyörögnek az anyjuknak, hogy ne menjen vissza dolgozni. Azt mondják, nem kell nekik se új játék se új ruha, csak a kiegyensúlyozott, mosolygós anyukájuk. Korábban ugyanis már megtapasztalták milyen, ha anya dolgozik: mindig fáradt és ingerült volt velük.

7 perc jut a gyerekre
Azt mondják a sors az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Azon gondolkozom, milyen igaz ez a társadalmunkra! A gyerekek többsége kényelemben, csodálatos játékokkal és csodakütyükkel elhalmozva nő fel. Cserében viszont nagy árat fizetnek. A munkahelye által kizsigerelt anyát és apát kapnak a nap végén, akik a statisztika szerint átlagosan 7 perc figyelmet tudnak szentelni a gyermeküknek.

Csak 7 percnyi törődés és odafigyelés. Azt hiszem, ez a szám magáért beszél.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, bölcsőde, első 3 év

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"A csukott ajtó mögött halkan sírtam, hogy ne hallja meg" Így éltem meg a beszoktatást szülőként - 11 történet

A bölcsőde- vagy óvodakezdés óriási lépés mind a gyermekek, mind a szülők számára. A beszoktatást némely gyerkőc jól viseli, és van, aki nem. Ugyanez apáról-anyáról is elmondható.

tovább a cikkre
"Tudsz róla, milyen szerencsés vagy, hogy nap mint nap láthatod a gyermekedet?" - Egy gyászoló anya üzenete minden szülőnek

Bármennyi időt is töltesz ma a gyermekeddel, legyél érte hálás! Hiszen a gyermeked és a vele való együttlét nem más, mint áldás! - Üzenet minden szülőnek, aki a nagy rohanásban néha alig ér rá a gyermekével foglalkozni.

tovább a cikkre
Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata
Én akkor sem csapok oda a gyermekemnek, ha rosszalkodik! - Hogyan lehet verés helyett öleléssel nevelni? Egy anyuka tapasztalata

Verés, testi fenyítés, egy-két pofon a gyereknek: blogger szerzőnk a testi fenyítés témában írta meg legújabb blogbejegyzését - vajon tényleg nem árt a gyereknek a pofon és fenékre csapás, vagy a verés soha nem lehet indokolt?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldfűszeres túró

Zöldfűszeres túró

Uzsonnakrémek kenyérre >>
11 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3 evőkanál túró 1 kávéskanál petrezselyemzöld 1 kávéskanál újhagyma, vagy vöröshagyma

Recept:

1-1 kávéskanálynyi - alaposan megtisztított - petrezselyemzöldet és újhagymát (vagy vöröshagymát, esetleg snidlinget) nagyon apróra vágunk, illetve lereszelünk. Hozzáadjuk a túróhoz és jól elkeverjük.

Kenyérre kenve adhatjuk a csecsemőnek (...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Levendulaszüret, levendula szedd magad 2020: 13 helyszín és időpont, ahol levendulát szedhetsz vagy fotózkodhatsz idén

vissza vissza