Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Egy kis verés nem árt a gyereknek, ha engedetlen és nem fogad szót? - Rosszabbat teszel ezzel neki, mint gondolnád! - Szülők Lapja

Egy kis verés nem árt a gyereknek, ha engedetlen és nem fogad szót? - Rosszabbat teszel ezzel neki, mint gondolnád!

Szülőklapja képA megalázottság, a félelem és a szégyen nem szabálykövetési hajlandóságot szül, hanem bizalmatlanságot. Aki megver egy gyereket azért, amiért rosszat csinált, azt ismeri el, hogy csak úgy tudja tanítani őt, ha bántja - A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány véleménye.

Szerző: Szülők lapja
2018-05-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagy port kavart szurikáta-üggyel kapcsolatban a Hintalovon Gyermekjogi alapítvány is megszólalt, érdemes elgondolkodni a szavaikon.

Mint ismeretes, elpusztult a Kecskeméti Vadaskert szurikátája, mert egy ötödikes fiú - a többszöri figyelmeztetés ellenére - benyúlt hozzá, az állat ráharapott az ujjára, mire a 11 éves gyerek ijedtében földhöz vágta. Az eset hatalmas port vert fel, sok kommentelő rögtön megtorlást követelt, és a gyerek halálát kívánta. Erre reagáltak az alapítványnál.
 

Az erőszak erőszakot szül - a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány véleménye


Hibázott egy gyerek - meg kell torolni rajta a szurikáta halálát?
"Meghalt egy vemhes szurikáta, mert egy gyerek megszegett egy szabályt, figyelmen kívül hagyta amit a felnőttek mondtak neki, és ezzel veszélybe sodorta magát és az állatot is. Rossz dolgot követett el. Nem kérdés.

Az viszont annál inkább, hogy miért gondolja úgy az internettel rendelkező felnőtt lakosság kommentelési hajlandósággal bíró többsége, hogy azért, amit tett, a gyereket (és a szüleit) minimum meg kell verni, földhöz kell csapni (hiszen a szurikátával is az történt), mi több, ennek a gyereknek meg sem kellett volna születnie. Szemet szemért, fogat fogért, és egyébként is, "bezzeg a mi időnkben" (az ennél is durvább kommenteket szándékosan nem idézem).

A közlekedési baleseteket is hibázó felnőttek okozzák
Magyarországon évente közel 40.000 közlekedési baleset történik, amiből több mint 1000 a halálos kimenetelű. Ezeket mind felnőttek követik el, általában úgy, hogy megszegnek valami szabályt. Egy szabályt, amit előre mondtak nekik: ne menj gyorsan, add meg az elsőbbséget, ne igyál, ha vezetsz, stb. Ha ezeknél a cselekményeknél is ugyanúgy reagálnánk, mint most, évente 40.000 felnőttnél kellene nyilvános megszégyenítést, ilyen-olyan testrészek eltörését, fejbeverést alkalmazni, hátha megtanulják belőle a jobbkéz-szabályt.

Az erőszak nem jó válasz az erőszakra
De mégsem ezt tesszük. Mégsem így próbáljuk a felnőtteket felelősségre vonni, mert minden adat, információ, kutatás és élettapasztalat afelé mutat, hogy az erőszak nem jó válasz az erőszakra. Ha valakit megszégyenítünk és megverünk, csak azt tanulja meg, hogy legközelebb nem szabad, hogy észrevegyék, mit csinált - és nem azt, hogyan ne hibázzon legközelebb és miért kell betartani a szabályokat.

A megalázottság, a félelem és a szégyen nem szabálykövetési hajlandóságot szül, hanem bizalmatlanságot. Aki megver egy gyereket azért, amiért rosszat csinált, azt ismeri el, hogy csak úgy tudja tanítani őt, ha bántja.

Tényleg ennyire eszköztelenek vagyunk? Tényleg nincs más lehetőségünk arra, hogy egy gyereknek visszajelezzük, hogy amit tett, az rossz volt?

Egy gyerek kiszolgáltatott a felnőtteknek
Egy gyerek legalább annyira kiszolgáltatott a környezetének, és a rá vigyázó felnőtteknek, mint egy kisállat. A szív megszakad, ha belegondolunk, hogy ebben a történetben mi lett a szurikátával. Ha vissza lehetne pörgetni az időt, nyilván minden szereplő máshogy viselkedne és máshogy döntene: az állatkert, a gyerekeket kísérő felnőttek, és persze maga a gyerek is. Sajnos azonban az élet olyan, hogy csak előre felé lehet megélni, miközben az eseményeket sokszor csak visszafele lehet megérteni.

Rengeteg múlik azon, miként reagálsz egy ilyen helyzetre
Nem tudjuk újrajátszani, ami történt, nem tudjuk életre kelteni a szurikátát, de tanulhatunk belőle. Rengeteg múlik azon, hogyan reagálunk, mire figyelünk, milyen üzeneteket fogalmazunk meg!

Az erőszak csak arra tanít, hogy félj és légy engedelmes
Az erőszak mindig sérült emberi kapcsolatokhoz vezet. Ez alól nincs kivétel. Akár szavakkal, akár fizikailag bántunk valakit, abból soha nem lehet a tiszteletet megtanulni, csak a félelmet és a látszólagos engedelmességet. Még rosszabb esetben pedig dacot, rejtőzködést, bizalmatlanságot és magát az erőszakot."

Olvasd el ezt is!
Egy gyerek hibájából meghalt egy kisállat - Akkor az a gyerek már nem érdemli meg, hogy éljen? Pedagógus véleménye »

Szabad-e néha odacsapni a gyereknek, ha nem fogad szót? Pszichológus véleménye »

Forrás: Facebook/Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
Fotó: themisteryvault.com

Címkék: verés, szurikáta, veréssel nevelni

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

15 brutálisan őszinte fotó az anyaságról - Ilyen kimerítő, és egyben csodálatos dolog anyának lenni
15 brutálisan őszinte fotó az anyaságról - Ilyen kimerítő, és egyben csodálatos dolog anyának lenni

Mindenki azt mondja, hogy az anyaság milyen különleges dolog, és hogy a gyermekeink iránt érzett szeretet leírhatatlan, és ezzel a legtöbben egyet is értenek. Ugyanakkor azt is tapasztalja az ember, hogy az anyaság nem mindig habosbabos leányálom.

tovább a cikkre
"Ébresztő! Neveljük meg végre a büdös kölköket!" - Nyílt levélben üzent a magyar anyuka minden szülőnek

Felháborodtam. Nem kicsit, nagyon. A világ tele van fiatalokkal, akik hozzászoktak, hogy következmények nélkül megtehetnek mindent, és bármit. Blogger szerzőnk fejti ki a véleményét Zara, a szurikáta esete kapcsán a gyermeknevelésről és annak hiányáról.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza