Ez a baj a mai gyerekekkel! - A gyermeknevelés 8 alapelve, amit sok szülő nem vesz elég komolyan

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ez a baj a mai gyerekekkel! - A gyermeknevelés 8 alapelve, amit sok szülő nem vesz elég komolyan A napokban került fel egy videó a Facebookra, melyben Sivarama Swami szerzetes a szülőkhöz beszél. A pár perces videót azóta rengetegen megosztották, sok szülő egyetért a benne foglaltakkal. Te mit gondolsz? A napokban került fel egy videó a Facebookra, melyben Sivarama Swami szerzetes a szülőkhöz beszél. A pár perces videót azóta rengetegen megosztották, sok szülő egyetért a benne foglaltakkal. Alant a videóban elhangzottakat olvashatod. Te is így gondolod?

"Mielőtt szülő leszel, ezt meg kell nézned - Neked, vagy azoknak, akik tervezik, hogy szülők legyenek.
 

Mi a baj a mai gyerekekkel?


Egy kérdés: Mi a szülő kötelessége? Sok évvel ezelőtt a Szent Rsabhadeva válasza ez volt: A szülő kötelessége, hogy megnyissa a felszabadulás kapuját a gyermekének.

Hogy elmagyarázza az élet célját.

De jelenleg a gyerekek egyre inkább függővé válnak az internettől, a közösségi médiától, az okostelefonoktól, a külsődleges megjelenés kerül előtérbe, ennek eredményeként fogyasztókká, celebek rajongóivá válnak és téglák lesznek a társadalmi falban.

Hozzászoknak a jogosultság érzéséhez, ahelyett, hogy felelősséghez szoknának. Az életüket nagyrészt a szobában töltik, és ez nem az iskola hibája, és nem is így születtek.

A foglalkozási terapeuták azt mondják, hogy a szülők hibája, ha érzelmileg megközelíthetetlenek a gyermekeik számára - amiatt:
- hogy folyton a digitális térben vannak
- hogy nem állítanak fel egyértelmű viselkedési szabályokat
- hogy nem tanítják meg a gyereknek, hogy vállaljon felelősséget
- hogy nem gondoskodnak arról, hogy a gyermekük eleget aludjon, egészségesen étkezzen



Egyéb hátrányok mellett a gyermekek borzalmas érzelmi állapotban vannak. Például az elmúlt 15 évben azt tapasztaltuk, hogy ötből egy gyermeknek problémák vannak a mentális egészségével. 40%-kal nőtt az ADHD, ami azt jelenti, hogy a gyerekek hiperaktívak, nem képesek kontrollálni az érzelmeiket, vagy figyelemzavarosak. Ezen túl 40%-kal nőtt a tizenéves depressziósok száma és 200%-kal az öngyilkosoké a 10-14 éves korosztályban.

Ez nem bizonyíték arra, hogy valami nincs rendben?
 

Ezek a legfontosabb dolgok a gyermeknevelésben - a szerzetes szerint


1. Add meg és tanítsd meg a gyermekednek, hogy azt kérje, amire szüksége van, és ne azt, amit kíván.

2. Ne félj nemet mondani!

3. Vezess be szabályokat az életmódjával és beszédével kapcsolatban!

4. Vond be a házimunkába: mosogatás, teregetés, asztalterítés.

5. Ne feledd: a szülője vagy, nem a barátja. Így van! Nem a barátja. Lehet, hogy baráti viszonyban vagytok, de neked szülői felelősséged van.

6. Mutasd meg a gyermekednek az élet célját: az önmegvalósítást! Ha a gyermeked sosem kérdezi meg, hogy mi az élet célja, nem kérdez arról, hogy ki ő, az lehet, hogy amiatt van, mert nem kap elég spirituális útmutatást. Még ha érzelmileg és mentálisan kiegyensúlyozott is, jobb jövőre van szüksége, jobb életkilátásokra annál, mintsem hogy a megélhetésért küzdjön, majd meghaljon. A sok iskola, a sok munka csak azért, hogy a végén meghaljunk? Mi az értelme?

7. Egy dolgot ne feledj: a gyermekek a népességnek mindössze a 20%-a, de a jövőnk 100%-a. Tehát mint szülő, kérdezd meg magadtól: az igazmondás és a becsületesség útját, és főként az önvalóról és a felszabadulásról való tudást mutatod-e meg gyermekednek?

8. És te magad követendő példával jársz elől? Tudod, hogy így kellene."

Nézd meg a videót is!



Forrás: Facebook/Sivarama Swami
Fotó: Flickr/Dan Hughes

 

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.05.31