Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > "A szülők nincsenek felkészülve arra, hogy a szexről beszéljenek a gyereküknek" - Így látja a pedagógus - Szülők Lapja

"A szülők nincsenek felkészülve arra, hogy a szexről beszéljenek a gyereküknek" - Így látja a pedagógus

Szülőklapja képA népszerű történelemtanár, Jocó bácsi írta meg tapasztalatait - ezúttal arról, vajon miképp érdemes beszélni a gyermekünkkel a szexről, ha rákérdez... Neked mi a véleményed?

Szerző: Szülők lapja
2018-06-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A népszerű történelemtanár, Jocó bácsi írta meg tapasztalatait - ezúttal arról, vajon miképp érdemes beszélni a gyermekünkkel a szexről, ha rákérdez...

"Leszögezem előre, még nem vagyok szülő, így nem tudom, mit tennék ilyen helyzetben. Pedagógus vagyok, aki hisz abban, hogy a gyerekekkel mindent meg lehet beszélni, természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelő módon...

Az Állatkertben jártunk, és hát jó idő van, dúl a szerelem ott is. Az állatok vígan élvezték egymás társaságát, többen szexeltek, köztük a kenguruk és a teknősök is. Ez az élet része, szerintem teljesen természetes dolog.

Közben pedig gyerekek jöttek, akik kérdezték, hogy mit is látnak. Kicsik, nagyobbak egyaránt. A szülők pedig, amikor észlelték mi is ez valójában, hihetetlenül zavarba jöttek. Annyira, hogy azonnal, magyarázat nélkül kezdték el elrángatni a gyereküket, befogni a szemüket.Nem tudom, hogy ez hogy csapódik le egy gyerekben... Persze, fura ezzel szembesülni, de az azért elgondolkodtató, hogy a szülők ennyire nincsenek felkészülve arra, hogy erről a témáról beszéljenek. Csak azt rögzítik a gyerekben, hogy amit láttak az állatoktól, az rossz, csúnya dolog és nem szabad róla beszélni.

Szóval egyszerűen azt plántálják beléjük, hogy a szex rossz és nem szabad róla beszélni. Pedig mint tudjuk, nem is rossz, és beszélni is lehet róla. De hogy annyira prűdek legyünk, hogy a gyereknek egy ilyen helyzetben ne mondjuk semmit, az szerintem nem jó. Mert ha ez így rögzül, akkor később - amikor már tényleg komolyabban érdeklődnek a szexualitás iránt - akkor nem is fognak, nem mernek kérdezni, sőt bűntudatuk lesz, Mert azt hallják, hogy a szex rossz és nem lehet róla beszélni. De, igenis kell róla beszélni, sőt, ma már sajnos egyre korábban, mert mindenhonnan ez jön velük szembe, látják, hallják.

Miért nem lehet ilyenkor legalább annyit megbeszélni, hogy az állatok szeretik egymást, és így fejezik ki. Meg hogy így majd lesz kis kenguru, meg teknős... Nem vagyok sem pszichológus, sem szülő, így tényleg nem tudom, mit is kell ilyenkor pontosan mondani. De abban biztos vagyok, hogy a fújjj nem elég és nem jó. Nagyon nem!

Legyünk nyíltak, beszéljünk a gyerekekkel ezekről a dolgokról, ha már az élet úgy hozta, hogy pont akkor mászott rá a kenguru a másikra és kezdték meg intenzív nászukat. A teknősök hanghatásairól nem is beszélve... :)

Kérek mindenkit, ne legyünk prűdek, mert azzal csak ártunk nekik, és majd csak az amúgy eléggé eltorzult képet mutató pornófilmekből fognak tájékozódni, ami szintén nem a legjobb.

Ez nem minősítés, csak egy megfigyelés, egy vélemény, ami egy témafelvetés is. Meséljétek már el, ilyenkor mit mond egy szülő? Mert tanárként sok válaszom van, de arra meg lehet, hogy néhány szülő kiakad. :)

Pedig ha a gyereknek kérdése van, akkor arra választ kell adni, mert ha nem, akkor a kérdésekről is le fog szokni. Az meg nagyon nem jó..."

Olvasd el ezt is!
Szexuális felvilágosítás gyerekeknek: ez a legfontosabb, amire figyelj, ha a gyerek a szexről kérdez - Pszichológus tanácsa »


Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Címkék: gyereknevelés, szex, szexuális felvilágosítás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kreatív büntetést eszelt ki az anyuka, hogy tisztességre nevelje 9 éves lányát - Ezt találta ki dühében
Kreatív büntetést eszelt ki az anyuka, hogy tisztességre nevelje 9 éves lányát - Ezt találta ki dühében

Egy anyuka nem mindennapi módját találta meg annak, hogyan leckéztesse meg tinédzser lányát, akiről megtudta, hogy másokat terrorizál az iskolában. Volt, aki elítélte az ötletéért, másoknak viszont tetszett.

tovább a cikkre
Kitűnő bizonyítványért ingyen vasútjegy? - Nem várt indulatokat keltett a szülők körében a felajánlás
Kitűnő bizonyítványért ingyen vasútjegy? - Nem várt indulatokat keltett a szülők körében a felajánlás

Tényleg ördögtől való ötlet, hogy a kitűnő bizonyítványt megszerző kisdiákot valami extrával jutalmazza egy cég - legyen az egy ingyen strandbelépő vagy ingyenes vasutazás? A jelek szerint az.

tovább a cikkre
"Elmondom neked, mi az igazi boldogság" - Egy gyászoló anya üzenete minden édesanyának, aki boldogtalannak érzi magát

Lippai Marianna fájdalmas tragédiát hordoz magában - 2010-ben elveszítette imádott kislányát, aki akkor 13 éves volt, és egy ritka genetikai betegség ölte ki belőle az életet. Most ismét üzent az anyukáknak.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtmártás

Sajtmártás

Mártások >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej sajt

Recept:

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd habzásig hevítjük. Felöntjük babatejjel, vagy tejjel és sűrűre főzzük. Forrón belekeverjük a sajtot.

Vacsorára önálló ételként, vagy kísérőként is adhatjuk hús, felfújt, vagy tojás&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban

vissza vissza