7 tanács, amit csak azután értettem meg igazán, hogy magam is szülő lettem

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


7 tanács, amit csak azután értettem meg igazán, hogy magam is szülő lettem A gyermekek nem egyformák. Ennek ellenére vannak olyan tanulságok, melyeket szülőként érdemes mások tapasztalataiból levonni. Ezek közül osztunk meg néhányat veletek.

A gyermekek nem egyformák. Ennek ellenére vannak olyan tanulságok, melyeket szülőként érdemes mások tapasztalataiból levonni. Ezek közül osztott meg néhányat a csalad.hu.


Hét lecke, amit szülőként megtanulunk



1. Ne legyél „az” a barát
Mármint az, aki csak a gyermekeiről tud beszélni és olyan unalmas, hogy inkább nem is találkozol vele. Aki a beszélgetés egy pontján már biztosan a kialvatlanságról és a pelenkák tartalmáról mesél.

7 lecke, amit szülőként megtanulunk

Hiába ígérjük meg szülés előtt, hogy velünk ez nem fog megtörténni, megtörténik. A baba ugyanis átveszi az uralmat az életünk felett és minden korábban fontos dolog elé kerül. Hiszen egy kis embert kell életben tartanunk, amihez minden erőnkre és időnkre szükség van. Akárhogy is, amikor észreveszed magadon, hogy túlzottan belelendülsz a gyermekedet érintő problémákba, inkább szegezz egy kérdést a beszélgetőpartnerednek és tereld más irányba a beszélgetést. Hidd el, neked is jót tesz majd, ha kicsit kikapcsol az agyad az "anya-üzemmódból".

2. A türelem erény
Ha olykor - tényleg csak néha - elveszítjük a türelmünket és kiabálni kezdünk a gyermekkel, akkor egy idő után egyre hangosabb lesz mindenki, mi is és a gyermek is. Őt ugyanis a mi érzelmeink táplálják. Egyet tehetsz hát, a kitöréseire próbálj úgy reagálni, hogy minimalizálod az esélyét egy teljestüdős üvöltőmérkőzésnek. Ráadásul ha te higgadtan beszélsz hozzá, akkor egy idő után rájön, hogy felesleges a "műsor".

3. Nem baj, ha nagy ritkán szomorú a gyermek
Mindenki szomorkodik néha. Ha nincs édesség otthon, nem veszed meg a gyereknek a huszadik kisautót, esetleg tele a szennyeskosár, vagy mikor azt kell néznünk, hogy mindenki egzotikus szigeteken nyaral, míg mi otthon húzzuk az igát.

Az élet tele van csalódásokkal, nem kaphatunk meg mindent, amit akarunk. Attól még, hogy imádod a gyermeked, nem kell neki mindent megadni, amit csak kiejt a száján - a gyermeknek meg kell értenie a nem-et, még akkor is, ha ettől olykor kicsit szenved is. És te sem attól leszel kevésbé jó anya, hogy észszerű döntéseket hozol.

4. Legyünk gyerekesek!
Egy totyogós érzelmi színvonalához könnyebben alkalmazkodik az ember, mint hinné. Ha belemész vele a játékba, sokkal jobban fogja magát érezni, neked pedig jut idő saját feladataid elvégzésére is.

5. A szunyókálás fontosabb, mint a látogatók
Ha a gyermek szokásos nappali alvását feláldozzuk, mert a nagyinak csak akkor van ideje beugrani, számíthatunk a hangos és fárasztó következményekre. Szóval próbáld úgy időzíteni a látogatásokat, hogy az ne ütközzön a gyerek napirendjével - ha kedvesen, de határozottan felhívod a rokonság figyelmét a szundi-órákra, akkor sok felesleges nyűgösködéstől kíméled meg magad és a gyermeked.

6. A baba sem kapott használati utasítást
A gyermek születése előtt az ember számtalan könyvet elolvas, okos emberek bölcs tanácsait, és nem olyan okos emberek nem olyan bölcs tanácsait egyaránt. Aztán amikor már ott a jövevény, elég gyorsan rájövünk, hogy a kézikönyvek döntő többsége csak vetít.

Bár sok okosságot ki lehet próbálni a könyvekből, azért hagyatkozz nyugodtan az ösztöneidre, ne görcsölj rá egy-egy feladatra és különösen ne kövesd vakon mindazt, amit írnak. Minden gyermek más, ami az egyiknél működött, az nem biztos, hogy a másiknál is fog. (Ez igaz erre a listára is…). A gyereknevelés tanulása majdhogynem egy életen át tart, és bizony lesznek olyan időszakok, amikor minden tankönyves okosság csődöt mond, és csak a megérzéseidben bízhatsz.

7. Csak a szeretet számít
Teljesen és tökéletesen igaz. A szeretet átsegít a rosszabb periódusokon és segít még jobban hálásnak lenni a jó időszakokért. Mindegy, hogy márkás bébiétellel eteted a gyermeket, örökölt vagy drága butikban vásárolt ruhát adsz-e rá vagy hogy a játékait honnan szerzed be. Ha igazán szereted, és ezt nem félsz a tudatára adni, akkor örömmel gondol majd vissza a gyerekkorára felnőttként is. Hidd el, minden puszi, ölelés és ringatás igazi befektetés a családi kötődés erősítésébe!

Forrás: csalad.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.02.18