Már reggel bestresszelsz, hogy időben elkészüljetek? 7 tipp gyerekes szülőknek, hogy veszekedés nélkül teljen a reggel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Már reggel bestresszelsz, hogy időben elkészüljetek? 7 tipp gyerekes szülőknek, hogy veszekedés nélkül teljen a reggel Elkezdődött az iskola, lehet megint korán kelni, tízórait készíteni, noszogatni a gyermekeket, nagy nehezen elindulni… Még belegondolni sem egyszerű, nemhogy visszaszokni a rutinba. Mutatunk hét ötletet, ami megkönnyítheti a reggeli elindulást. Elkezdődött az iskola, lehet megint korán kelni, tízórait készíteni, noszogatni a gyermekeket, nagy nehezen elindulni… Még belegondolni sem egyszerű, nemhogy visszaszokni a rutinba. A csalad.hu hét ötletet is mutat, ami megkönnyítheti a reggeli elindulást.
 

Hét ötlet a reggeli elindulás megkönnyítésére


1. Beszéljük át
A készülődés legkevésbé stresszes részeit (ha vannak ilyenek egyáltalán…), a reggelizést, vagy az autózást használjuk ki arra, hogy a reggeli rutinról beszélgessünk a gyermekkel.

Kérdezzük meg őket, mit szeretnének, mi történjen, mielőtt az iskolába indulnak. Ismételjük át a feladatokat, amik véletlenül kimaradhatnak: iskolai holmi ellenőrzése, fogmosás, stb. Néhányszor menjünk át rajtuk, hogy pontosan tudják, mi is következik mi után. Az ismétlés segít a rutin kialakításában is.

2. A képek segítenek
Minden fontosabb szakaszról készítsünk fotót, így a kicsinek könnyebb lesz betartania. Még viccesebb, ha együtt készítjük el a képeket. Ha nem biztos a következő teendőben, mindig visszatérhet az ábrához.

Ha elakad, akkor mondjuk neki, hogy nézze meg az ábrán, mi a következő. Ez sikerélményt ad, hiszen nem a mi „parancsunkra” cselekszik, hanem a saját ábráját követi. A nagyobb gyermekkel írásos listát is készíthetünk.

3. Segítsen a tízórai elkészítésében
A tízórainak vannak olyan darabjai, melyeket már előző este be lehet készíteni az uzsonnásdobozba. Bátorítsuk rá, mert ezzel úgy érezheti, legalább részben az ő kezében van az irányítás, kevesebb lesz a szenvedés a reggeli indulásnál. Persze állítsunk fel egyszerű szabályokat, nehogy a végén csak csokit pakoljon.

4. Választhasson ruhát
Válassza ki ő, mit vesz fel aznap, persze mindenki jobban jár, ha mi határozzuk meg, mely darabok közül dönthet. Ha túl sok lehetőség közül választhat, az nagyon időigényes lehet.



Minden reggel tegyünk ugyanarra a helyre mondjuk két lehetséges összeállítást és hagyjuk, hogy a gyermek kiválassza, melyiket veszi fel. Ha nagyobb, akkor előző este válassza ki a másnapi ruháit, így nem kell másnap, félálomban döntenie.

5. Legyenek következmények
Fontos, hogy mindennek legyen következménye. Ha nem kel fel időben, akkor a reggeli idejéből vesz el (noha fontos, hogy jól étkezzen, erre azért figyeljünk), ha nem pakolja össze a tízóraiját, akkor abban nem lesz a kedvenc finomsága…

6. Töltsünk időt együtt reggel is
Nem kell sokat, de fontos, hogy a reggeli rohanásban is legyen akár csak egy-két percünk egymásra, kicsit összebújni. Ez a pár perc már csak azért is megéri, mert így gyermekünk jó eséllyel nem fogja magát a feladatok elvégzése közben megmakacsolni.

7. Legyen a reggeli elindulás szórakozás
Igen, szinte lehetetlennek hangzik, de készíthetünk közös zenei listát, amit a feladatok elvégzése közben hallgathatunk. Vagy akár süthetünk sütit vasárnap, amiből aztán a hét első pár napjában vihet magával az iskolába.

A reggel lehet hektikus, stresszes, de ne feledjük, hogy sok napon szinte csak a reggeleket és az estéket töltjük együtt. Érezzük, hogy szeretjük egymást, ne üvöltözéssel és hisztivel teljen ez az értékes idő!

Forrás: Család.hu
Fotó: Freepik / freepik; kezdőfotó: huffingtonpost.co.uk

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.09.12