Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ezért tud már 6 évesen angolul beszélni a lányom! - A játékos nyelvtanulás 7 lépcsőfoka a nyelvtanár anyuka s - Szülők Lapja

Ezért tud már 6 évesen angolul beszélni a lányom! - A játékos nyelvtanulás 7 lépcsőfoka a nyelvtanár anyuka szerint

Szülőklapja képEgy angoltanár anyuka-blogger írta meg, minek köszönhető, hogy kislánya 6 éves korára már aktívan tudja használni az angol nyelvet - érdemes megfontolni a tanácsait.

Szerző: Szülők lapja
2018-09-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Blogger-édesanya szerzőnk, Kerékgyártó Andrea legújabb bejegyzésében arról ír, hogyan sikerült kislányának megtanulnia az angol nyelvet úgy, hogy használni is tudja. Mivel a szerző angoltanár is, ezért érdemes megfogadni a tanácsait.

"Hi, I'm Fanni. What's your name?" - kezdte Fanni a barátkozást a Normafán egy angol kislánnyal. Majd kedélyesen csevegett vele pár mondatot.

Nem ez volt az első alkalom, hogy megcsillogtatta az angoltudását, néhány héttel ezelőtt egy német anyanyelvű apukával barátkozott össze a játszótéren. Korábban pedig amerikai turistákat kapcsolt le a buszon.

Annyira élvezi, hogy képes angolul kommunikálni, hogy minden adandó lehetőséget megragad, ami az útjába kerül.

Angoltanár vagyok, mégsem beszélek a gyermekemhez angolul
Amikor meghallják, hogy angoltanár vagyok, legyintenek, persze, így könnyű. Sokan egyből azt feltételezik, hogy kezdetektől angolul beszélek Fannihoz. Pedig erről szó sincs! Több oka is van, hogy miért nem tettem így.

- Egyrészt számomra elképzelhetetlen volt, hogy ne az anyanyelvemen szóljak a lányomhoz.

- Másrészt a munkám során azt tapasztaltam, hogy a sikeres nyelvtanulás egyik alappillére az anyanyelv tökéletes és magas színvonalú ismerete. Így az első két évet a magyar nyelv minél választékosabb elsajátításának szenteltük.

- Végül, de nem utolsósorban, szívügyem, hogy Fanni tökéletes kiejtéssel beszélje az angolt, ezért azt szerettem volna, ha anyanyelviektől tanulja a nyelvet.

A játékos nyelvtanulás 7 fontos lépcsőfoka


Sokan kérnek tanácsot tőlem a gyerekük nyelvoktatásával kapcsolatban. Megosztom hát Veletek, Fanni hogyan jutott el odáig, hogy 6,5 évesen már képes rövid beszélgetéseket lefolytatni angolul.

1. Ahogy írtam az első két év a magyar nyelvről szólt. Rengeteget beszéltem Fannihoz (szép, kerek mondatokban, nem gügyögve). Mondókáztam, verset és mesét olvastam neki minden áldott nap. Ennek köszönhetően két évesen választékosan, összetett mondatokban beszélt. Ekkor elérkezettnek láttam az időt, hogy megismerkedjen az angol nyelvvel.

2. Vettünk egy angol nyelvű CD-t, amin nagyon aranyos dalocskák tanítják a gyerekeket alapvető dolgokra. A dalok hallgatása közben mindig ölbe vettem, eljátszottuk, amiről a dal szól. Fanni imádta! (Ez egyébként nagyon fontos tényező a tanulásban. Akkor igazán hatékony a tanulás, ha a gyerek örömét leli benne.)3. Ezt a CD-t rendszeresen hallgattuk, de mindig akkor, amikor Fanni maga kérte. A dalok segítségével megtanulta az alapokat: a számokat, színeket, testrészeket, jó néhány használati tárgyat, állatok nevét és hétköznapi cselekvéseket.

4. A következő lépcsőfok az összefüggő szöveg hallgatása volt. Beszereztük a Postás Pat című angol bábfilmsorozatot DVD-n, amiből minden nap megnézett egy epizódot angolul.

5. Később a rajzfilmeket is angolul nézte és rengeteget tanult belőlük. Egy reggel például arra ébredtem, hogy Fanni rázogat, hogy Mommy, wake up! Wake up! (Ezt a Jégvarázs egyik jelenetéből tanulta.)

6. Egy fél éve rátaláltam egy csodás, gyerekeknek szóló angol nyelvű weboldalra (Dave & Ava), amit minden nap 10 percet néz. Hihetetlen mennyiségű dalt tanult erről az oldalról!

7. Pár hónapja magasabb fokozatra lépett, és jelenleg párbeszédeket tanul az English Singsing nevű szintén gyerekeknek szóló oldalról.

Többet ér, mint az iskolai nyelvoktatás
Amikor Fanni elmesélte, hogy már angolul beszélget, egy ismerős kislány elszomorodott. Ő ugyanis egy német nemzetiségi iskolába jár, négy éve minden áldott nap van német órája, mégsem tud annyit, mint Fanni. Pedig ötös tanuló.

Amikor megkérdeztem, hogy mit tanulnak az iskolában, elmesélte, hogy főleg nyelvtant és igék ragozását. Nem hittem a fülemnek! Még mindig itt tart az iskolai oktatás? Anno én is így tanultam az orosz nyelvet és semmire nem mentem vele.

Ha azt szeretnétek, hogy a gyereketek hatékonyan sajátítson el egy nyelvet, vegyétek kezetekbe a dolgot!
 

Hogyan sajátítja el egy gyerek az idegen nyelvet? - Tudnivalók szülőknek


- Az első és legfontosabb lépés, hogy megismerkedjen az adott nyelv dallamával, kiejtésével. Az anyanyelvet is úgy tanulja meg a gyerek, hogy egy-másfél éven keresztül minden nap hallgatja. Csak ezután kezd szavakat kiejteni. Ez az idegen nyelveknél sincs másképp.

- Tanuljon meg a gyerek minél több dalt, mondókát.

- Később pedig kész mondatokat, akár egész párbeszédeket.

- Csak akkor beszéljetek idegen nyelven a gyereketekhez, ha kitűnő nyelvtudással rendelkeztek. A gyerekek agya olyan, mint a szivacs, pillanatok alatt megjegyeznek bármit. A rosszul rögzült dolgokat pedig nehéz később kijavítani.

- Rengeteg angol nyelvű anyag elérhető, használjátok őket! Ha már mesét néz a gyerek, legyen haszna is, állítsátok angol nyelvre a DVD-t!

Minél korábban, annál jobb
Minél korábban ismerkedik meg az idegen nyelvvel, annál könnyebb lesz később megtanulnia. Ha már idősebb a gyereketek, akkor se keseredjetek el! Én 9 évesen találkoztam először az angol nyelvvel, amikor bevezették nálunk a kábel TV-t, és csak évekkel később kezdtem el tanulni, mégis 3 év tanulás után megszereztem a középfokú nyelvvizsgát . Visszagondolva nekem is az segített, hogy rengeteget hallgattam (bár egy kukkot sem értettem belőle) az MTV-t és a Sky Channelt.

Idegen nyelvet beszélni nagyon klassz dolog! Ha játékosan tanulja meg a gyereketek, élvezni fogja, felnőttként pedig nagy hasznára válik.

Minden gyereknek sikeres és örömteli nyelvtanulást kívánok!

Olvasd el ezt is!
Mikortól tanuljon idegen nyelvet a kisgyermek? 13 tipp az otthoni játékos nyelvtanuláshoz »

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog írója
Fotó: Freepik (illusztráció)

Címkék: angol nyelv gyerekeknek, kerékgyártó andrea, lányomnak az életről

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel
Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel

Az étkezés, az ivás, a kütyühasználat és a lefekvési idő kitolódása miatt van a legtöbb vita a családokban a gyermekek és szüleik között – állapította meg egy kutatás. A felnőttek fele végül enged, kompromisszumot köt, csak érjen véget a veszekedés.

tovább a cikkre
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz rá a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz
Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig: Mikor mit bízhatsz rá a gyerekre? Konkrét ötletek és hasznos tanácsok minden életkorhoz

A házimunka gyereknek, felnőttnek nemszeretem munka - ugyanakkor az életre neveled a gyermeked, ha nem hagyod ellustulni, hanem az életkorának megfelelő feladatokat adsz neki a házban vagy a ház körül. Hogy mit? Elmondjuk!

tovább a cikkre
Már reggel bestresszelsz, hogy időben elkészüljetek? 7 tipp gyerekes szülőknek, hogy veszekedés nélkül teljen a reggel
Már reggel bestresszelsz, hogy időben elkészüljetek? 7 tipp gyerekes szülőknek, hogy veszekedés nélkül teljen a reggel

Elkezdődött az iskola, lehet megint korán kelni, tízórait készíteni, noszogatni a gyermekeket, nagy nehezen elindulni… Még belegondolni sem egyszerű, nemhogy visszaszokni a rutinba. Mutatunk hét ötletet, ami megkönnyítheti a reggeli elindulást.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Piros gyümölcstorta

Piros gyümölcstorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Piskóta 6 db tojás 4 kanál liszt 6 kanál cukor 1 dl olaj fél csomag sütőpor vaníliáscukor, citrom reszelt héja Tetejére: magozott meggy, cseresznye zselatin gyümölcslé

Recept:

Az alaposan megmosott tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a cukorral, olajjal, reszelt citromhéjjal. Apránként hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Egy margarinnal kiken(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Boldogtalan lesz az a gyerek, akit folyton fegyelmeznek. Ezt csináld helyette!

vissza vissza