Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Duzzogás, hisztiroham, dühkitörés: Így segíts gyermekednek megbirkózni az érzéseivel! - Pszichológus tanácsai - Szülők Lapja

Duzzogás, hisztiroham, dühkitörés: Így segíts gyermekednek megbirkózni az érzéseivel! - Pszichológus tanácsai

Szülőklapja képSokszor felnőttként is nehéz megbirkózni az érzelmeinkkel, kordában tartani a dühünket. Ez a gyerekeknél ugyanúgy probléma. Hogyan kezeljük gyermekünk érzelmeit, indulatait? Mi áll a duzzogás mögött, hogyan kezeljük a hisztirohamokat? Erről ír pszichológus szakértőnk, Habis Melinda.

Szerző: Habis Melinda
2019-02-08
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Habis Melinda
klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sokszor felnőttként is nehéz megbirkózni az érzelmeinkkel, a mérgelődésünkkel, nyelni egyet és kordában tartani a dühünket. Ez a gyerekeknél ugyanúgy probléma. Hogyan kezeljük gyermekünk érzelmeit, indulatait? Mi áll a duzzogás mögött, hogyan kezeljük a hisztirohamokat? Erről ír pszichológus szakértőnk, Habis Melinda.
 

Hogyan segítsünk a gyermekünknek kezelni az indulatait?


Miért fontos, hogy megtanulja gyermekünk saját érzelmeinek felismerését?
Az élet folytonos változás, érzelmeink is igen változékonyak lehetnek. Evolúciós szempontból a negatív érzelmek igen lényegesek, ezért nem érdemes őket figyelmen kívül hagyni.
- A félelem segít abban, hogy felkészüljünk egy veszélyre és megvédjük magunkat.
- A szomorúság segít feldolgozni egy veszteséget.
- A harag erőt ad, hogy meghúzzuk a határainkat, kiálljunk önmagunkért.

A sírás, kiabálás, remegés mind gyógyszerek az élet kivédhetetlen feszültségeire. Csakis érzelmek segítségével tudunk lelkileg helyrerázódni egy nehéz helyzet után. Ha viszont nem engedünk szabad folyást az érzelmeinknek, egy fájdalmas esemény vagy baleset könnyebben válik traumává.

Mit tanítsunk gyermekünknek, ha a boltban kitör a hiszti?
Amennyiben tehát azt érezzük, szükségünk van arra, hogy a gyermekünk „viselkedjen” (elnyomja az érzéseit) akkor jobb ha feltesszük magunknak azt a kérdést, hogy mi áll e mögött? Mi mit élhettünk át ennyi idős korunkban, voltunk-e hasonló szituációban, mint ő most? Mi kimutathattuk-e a saját frusztrációnkat?A gyerekek gyakran annyira megtanulják elnyomni az érzéseiket, hogy már semmit sem éreznek vagy csak néhány engedélyezett (pozitív) érzést mernek kifejezni. Félre értés ne essék! Az, hogy meghallgatjuk a gyermekeink vágyait, nem azt jelenti, hogy mindent rá is hagyunk! Természetesen nem kell megvennünk minden kisautót, amit a gyermekünk kinéz magának. De attól még oszthatunk az örömében, hogy milyen szép játékot láttunk. Az, hogy vágyunk valamire még nem jelenti azt, hogy szükségünk is van rá! Ha nem adunk meg mindent azonnal a gyermekünknek, akkor ezzel megtanítjuk őt a frusztráció elviselésére.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek kezelni az érzéseit?
Hangsúlyozzuk, hogy gyermeki szeszély nem létezik (kisgyermekeknél legalábbis). Tehát, ha Ön nem érti, amit a gyermeke tesz, vagy mond, próbálja meg elképzelni, hogy mit élhet át. Mit közöl a szükségleteivel kapcsolatban? Olyasvalamit próbál meg jelezni, ami nem is róla szól? Akkor kihez vagy mihez szólhat ez az üzenet? A sírás nem mindig azonnali szükségletet jelez, hanem lehet felgyülemlett feszültség vagy korábbi bánat kifejeződése is. Ne próbáljuk meg arra biztatni a gyerekünket, hogy hagyja abba a sírást, inkább öleljük meg. A felszabadító sírás könnyekkel jár.

Dühkezelés otthon
Ne feledjük, hogy a kisgyermekeknek még nincsen meg a megfelelő szókészletük/viselkedésmintájuk, ezért sírással (hisztivel) fejezik ki vágyaikat. Nem szerencsés tehát, ha a hiszti esetén megbüntetjük a gyermeket (pl. a szobájába küldjük), mert ezzel nem tanítjuk meg őt arra, mit kezdhet az indulatával. Érdemes ilyenkor megnyugtatni őt, majd megmutatni/elmondani mi mit csinálunk, ha felidegesítjük magunkat. Például püfölhetünk együtt párnát, ha dühösnek érezzük magunkat.

Amikor az érzelmek egymás helyébe lépnek… a félelem
Ha gyermekünk túlzottan fél valamitől, az akár a dühének megnyilvánulása is lehet. Ki kell adnunk magunkból a haragunkat, hogy ne károsítson bennünket! A duzzogás azt mutatja, hogy a gyermekünk nem tud mit kezdeni a dühével

A duzzogás azt mutatja, gyermekünk nem tudja kifejezni dühét
Komolyan kell vennünk a gyermekünk érzelmeit és meg kell tanítanunk kezelni azokat. Ismerjük meg a rémálmait is! Rajzolja le azt, ami félelmetes a számára. Ezeket akár együtt megsemmisíthetjük (ha az megnyugtató a gyermekünk számára). A gyermeki bajokat meg kell hallgatnunk és meg kell próbálnunk megtalálni rájuk a megoldást. Ha ez nem sikerül, akkor fizikai fájdalom formájában nyilvánulhat meg a lelki feszültsége.

Azzal, hogy beismerjük amit érzünk, el kell fogadnunk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk! Mindannyiunknak vannak időnként bűnös gondolatai. Ha ezeket ki tudjuk mondani, akkor nem pusztítanak bennünket, ellenben ha megpróbáljuk ezeket magunkba zárni, akkor egyre csak nő a nyomás, míg végül felrobbanunk.

A szülővel való kapcsolat melegsége adja a biztonságot
A gyermekeknek meg kell tapasztalniuk, hogy ha megfogalmazzák az erőszakos késztetéseiket, az nem teszi tönkre a szüleikkel, vagy a másokkal való kapcsolatukat. Az elfojtás azonban a személyiség eltorzulását eredményezi. Érdemes tudnunk, hogy a gyermekek csak akkor tudnak megbízni a szüleikben, ha azt érzik, hogy ők elég erősek ehhez.

Szülőként így könnyítheted meg a gyermeked számára a helyzetet
Amennyiben szülőként túlaggódjunk gyermekünk dolgait, ezzel megnehezítjük számára az őszinteséget. Amennyiben azt érezzük, hogy a gyermekünk nem mutatja ki az érzéseit, akkor nyugodtan mondjuk el neki ezt! Fogalmazzuk meg kíváncsiságunkat! Ha szükséges, segítsünk neki rájönni, mit is érez valójában.

A duzzogás is annak a jele, hogy valaki nem tudja megfogalmazni az érzéseit. Segítsünk neki ebben! Például így: „Úgy látom, nyomja valami a lelked!” Öleljük, pusziljuk meg és próbáljunk bevonni valamilyen tevékenységbe. Gyakori jelenség hogy a gyermekek másokat okolnak. „Zsuzsi tette tönkre a pulóvered, nem én” Ha valami rossz fát tesz a tűzre, ne keltsünk benne bűntudatot! Közvetítsük azt, hogy akkor is szeretjük, ha téved, vagy hibázik! Nincs tétje annak, ha bevallja, sőt, értékeljük az őszinteségét és a felelősségvállalását!

Ezt is olvasd el! Hogyan fejlesztheted a gyermeked érzelmi intelligenciáját? »

A gyermekeknek még szükségük van a felnőttek segítségére ahhoz, hogy az érzelmeik ne hatalmasodjanak el rajtuk! Hiszti esetén ezért ne hagyjuk magára, hanem segítsünk neki megnyugodni. Fogalmazzuk meg, hogy mit érez. Mi felnőttként már tudjuk, hogy a fájdalom, a harag egyszer el fog múlni és újra jól fogjuk érezni magunkat. Tanítsuk meg gyermekünket is erre! Ha nem tesszük, akkor gyermekünk más emberektől/tárgyaktól/szorongásoldó szerektől való függősége fog nőni.

Hogyan támogassuk érzelmileg a gyermekünket?
Már az is sokat segít, hogy ha valaki meghallgat bennünket! Az érzelmi támogatáshoz kell, hogy valóban jelen legyünk, figyeljünk. Lélegezzünk mélyeket és koncentráljunk a gyermekre. Próbáljuk meg szavakba önteni, hogy mit érezhet a gyermekünk: hagyjuk, hogy mindent kihagyjon magából! Amikor ismét megnyugszik, megbeszélhetjük a történteket. Az ölelés a legtöbb gyermekbajra hatékony gyógyír

Az ölelés a legtöbb gyermekbajra hatékony gyógyír
A gyermekeink problémái során mindenképpen felszínre fognak törni a saját gyermekkorunkban megtapasztalt hiányérzetek vagy szorongások. Nagyon nehéz ugyanis tisztelni a gyermekünk dühkitöréseit, ha nekünk nem engedték meg gyermekként, hogy méregbe guruljunk. Nehezünkre eshet megvigasztalni a gyermekünket, ha mi magunk túlzottan lehangoltak vagyunk.Ne felejtsük el, hogy ha nem mondjuk, vagy mutatjuk ki az érzelmeinket akkor azok más formát fognak ölteni. Nem múlnak el, csak más tárgyra fognak kivetülni: ha például nem tudunk/merünk a párunkra haragudni, akkor majd haragszunk például az autóvezetőkre, vagy az idegenekre. Ez nemcsak elrejti az igazságot, de helyrehozhatatlanná teszi a feszültség kirobbanásáért felelős konfliktust is.

Nagyon gyakran előfordul, hogy egy szülő azért nem akarja meghallani, amit a gyermeke mond, vagy nem veszi észre gyermekének fájdalmas érzéseit, hogy megvédje a saját szüleiről alkotott képét. Pedig  a mi szüleink sem lehettek tökéletesek, hiszen nincsen problémamentes család. Legfőképpen abban különbözünk, észrevesszük-e ezeket a nehézségeket és hajlandóak vagyunk-e megoldásokat keresni rájuk.

Szerző: Habis Melinda szakpszichológus
Fotók: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, szorongás, félelem, düh

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

"Egy Down-gyerek igazi csoda!" - Down-szindrómás gyermeket fogadtunk örökbe: Gyöngyiék története

Vendégszerzőnk, Körner Judit olyan családokról ír, akik Down-szindrómás baba örökbefogadása mellett döntöttek. Írásaiban megismerkedhetünk az örökbefogadások történetével, a családokkal, a mindennapi életük szépségeivel és nehézségeivel.

tovább a cikkre
A droghasználat veszélyeiről: Így teszi tönkre a drogfüggő fiatal a család életét anélkül, hogy észrevenné
A droghasználat veszélyeiről: Így teszi tönkre a drogfüggő fiatal a család életét anélkül, hogy észrevenné

A mai világban a fiatalok körében rendkívül elterjedt a halálos veszélyt is magában rejtő, drognak nevezett vegyszerek fogyasztása. A különféle vegyszereket, mérgeket fogyasztó fiataloknak fogalmuk sincs, hogy ezek a káros hatások mikor fejtik ki kártékony hatásukat.

tovább a cikkre
Dühkitörés, hisztiroham gyerekeknél: Mit tehet ilyenkor a szülő? - A dühkitörés lélektana a szakpszichológustól
Dühkitörés, hisztiroham gyerekeknél: Mit tehet ilyenkor a szülő? - A dühkitörés lélektana a szakpszichológustól

A harag természetes érzés, mindannyian dühbe gurulunk időnként. Engedjük meg gyermekünknek is, hogy kifejezze a haragját! Amikor a gyermek mérges lesz, mert nem kaphat meg valamit, az érzelmeinek kifejezése segít neki levezetni a frusztrációját. Mit tegyen a szülő?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Habis Melinda - klinikai szakpszichológus, személyközpontú terapeuta

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sárgarépalé

Sárgarépalé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200-300 gramm sárgarépa

Recept:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük. Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, majd amikor levet ereszt, szitán átnyomjuk.

Répalevet készíthetünk úgy is, hogy a répát alaposan megtisztítjuk és gyümölcscentrifuga seg&(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza