Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Nem az a liberális nevelés, ha mindig az történik, amit a gyerek akar! - Magyar pedagógus üzenete minden szülőne - Szülők Lapja

Nem az a liberális nevelés, ha mindig az történik, amit a gyerek akar! - Magyar pedagógus üzenete minden szülőnek

Szülőklapja képA népszerű történelemtanár, Jocó bácsi a gyermeknevelésről fejtette ki véleményét egy rádióműsor kapcsán. Miért kellenek keretek a gyereknek? És hogyan lehetsz elég jó szülő?

Szerző: Szülők lapja
2019-01-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A népszerű történelemtanár, Jocó bácsi egy rádióműsor kapcsán fejtette ki a véleményét a Facebook-oldalán arról, mit csinál manapság rosszul sok szülő és miért fontosak a keretek a gyereknek...

"Ma a szülőkön hatalmas nyomás van, hisz mindenhonnan azt hallják, látják, hogy menő, szuperszülőnek kell lenni, aki mindent megad a gyermekének. A mostani szülő generáció még poroszos nevelést kapott, ami teljesen más volt. Tudják, hogy az nem jó, így próbálnak változtatni. A ló túloldalára átesni pedig nagyon könnyű.

Mert havernak, barátnak tekintik a gyereket, szinte mindent szabad, mert a jó fej szülő nem tilt. Folyamatosak a programok, sokszor túl is tolják. Nagyon. Egy idő után minden unalmas lesz, mert rengeteg az élmény rövid idő alatt. Nincs idő feldolgozni, máris jön az újabb, mert akkor jó szülő az ember, ha játszóházból moziba, moziból játszótérre viszi a szülő a gyerekét... Ez pedig túl sok inger, felpörögnek, sőt, túlpörögnek.

Nincs idejük unatkozni, pedig a gyereknek sokszor ezt is meg kell hagyni. Mert az unalom a legjobb kreativitásfejlesztő "tevékenység". Nem vagytok rossz szülők, ha hagyjátok a gyereket semmit tenni. Arról nem is beszélve, hogy háztól házig viszi mindenki a gyerekét, semmi önállóságot nem hagyva nekik.Ha valamit otthon hagy a gyerek, behozzák utána ahelyett, hogy ő maga vállalná a felelősséget a hanyagságárt. Megadnak nekik mindent, és megóvják mindentől. Ez pedig nem jó, mert nyámnyila kamaszok és felnőttek lesznek, tele görccsel, az élettől kapott pofonok pedig egy pillanat alatt padlóra küldik őket.

Miért alkotok véleményt úgy, hogy nincs gyerekem? Mert nap mint nap gyerekekkel dolgozom és egyre inkább tapasztaljuk ennek a hátrányait. Mert ezek a gyerekek nemet sem kapnak otthon. Nincsenek keretek, határok. Pedig egy fejlődésben lévő kis lénynek szüksége van a keretekre, hogy biztonságban érezhesse magát. És h vannak keretek, akkor van mit feszegetni, van mit átlépni, és megtapasztalni, milyen következményekkel jár ez. Mert sajnos ez is elmarad: nincsenek következmények. Csak engedmények vannak, következmény nélküli tettek.

Az iskolában, táborban pedig kellenek a keretek, mert különben anarchia lesz. Az pedig senkinek sem jó. És akkor jön a döbbenet, ha mi nemet mondunk. Nálam a nem az nem. Sok gyerek az iskolában tapasztalja először, hogy igazán nemet mondanak neki. Persze, nem érti, kiakad, duzzog, hogy nehogy már meg akarjam mondani, mit csináljon, otthon sem mondják meg. Én márpedig megmondom. Neki meg nem tetszik. És megy a harc.

Jó lenne, ha lennének olyan keretek, amiket betartatunk a gyerekekkel, otthon is, az iskolában is. Higgyétek el, nem attól vagytok jó szülők, tanárok, ha nem szabtok kereteket, nincs büntetés, és csak a haverkodás van. A liberális, 21. századi nevelés nem ez. Ez csak egy szabados valami, ami súlyos következményekhez vezet. És a jófejkedéssel, menőséggel inkább ártunk, mint használunk.

Van arany középút, ami újszerű, megfelel a mai kor eszméinek, de közben pedig kereteket szab és nevel. Csak megtalálni, rajta maradni nehéz. De muszáj... Mert attól lehet téged szeretni, tisztelni, sőt jó fej és menő is lehetsz, ha alkotsz szabályokat. A kettő nem zárja ki egymást. Persze, mindenki hibázik, én is. De hibázni ér. Még a nevelésben is. Mert "elég jó" szülőnek, tanárnak lenni a legtöbb, amit tehetsz és elérhetsz. És törekedni is kell rá."

Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa
Fotó: Pixabay

Címkék: gyermeknevelés, elég jó szülő, liberális nevelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Még rosszabb helyre kerültek a családokból kiemelt gyermekek? Mi történik a tornanádaskai lakásotthonokban?
Még rosszabb helyre kerültek a családokból kiemelt gyermekek? Mi történik a tornanádaskai lakásotthonokban?

Súlyos visszásságokat tárt fel az alapjogi biztos a Tornanádaskán lévő speciális lakásotthonok és a tagiskola vizsgálatakor: az intézményekben elszigetelten, sivár, lepusztult körülmények között nevelkednek, tanulnak a családjukból kiemelt, fogyatékossággal élő gyermekek.

tovább a cikkre
Így lehetsz jó szülő és a gyermeked példaképe! 7 alapszabály, amit tarts be
Így lehetsz jó szülő és a gyermeked példaképe! 7 alapszabály, amit tarts be

Most 7 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amivel példát mutathatsz a gyermekednek - nem azzal, hogy ezekről beszélsz neki, hanem hogy magad is így élsz.

tovább a cikkre
Ki viseli jobban a szülei válását: A kisgyermek vagy a nagyobbak? Kinél van nagyobb esélye a depresszió kialakulásának?
Ki viseli jobban a szülei válását: A kisgyermek vagy a nagyobbak? Kinél van nagyobb esélye a depresszió kialakulásának?

A gyerek életkora szülei válásakor és későbbi depressziója összefüggést mutat: akik 15-19 éves voltak, kisebb eséllyel szedtek felnőttként antidepresszánst, mint akik négyévesnél fiatalabbak voltak. Keveset tudni arról, hogyan alakul a válást elszenvedő gyerekek egészsége.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Tejberizs

Tejberizs

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre 50 g rizs 10 g vaj 100 ml tej cukor, vanília

Recept:

A megmosott rizst tegyük fel annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi. Gyakori kevergetés mellett főzzük addig, amíg a rizs megduzzad a felszívott víztől. Ezután öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a vajat és a vaníliát (vagy vaníliás cukrot) és gyakori kavargatás melle(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Gyereknevelés nehézségei: 21 dolog, amit ma már máshogy csinálnék, ha visszamehetnék az időben! - Anyukák vallanak

vissza vissza