Egy apuka vallomása: 5 dolog, amiért hálás lehetsz, ha ikreid születnek - Csak éld túl az első pár évet!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Egy apuka vallomása: 5 dolog, amiért hálás lehetsz, ha ikreid születnek - Csak éld túl az első pár évet! Ikreket nevelni kemény dolog. Nagyon kemény. Dupla annyi baj van velük? Naná. De van pár tutti jó dolog is abban, ha ikreid vannak. Igaz, az első 4 év pokoli, fele annyi nyugalom, dupla költség és dupla idegeskedés, de aztán nagyszerű évek következnek. Ikreket nevelni kemény dolog. Nagyon kemény. Dupla annyi baj van velük? Naná. De van pár tuti jó dolog is abban, ha ikreid vannak. Sokan állítják, hogy a kettő jobb, mint egy. De nyilvánvaló, hogy azoknak, akik ezt állítják, nem ikreik voltak... - Egy amerikai apuka őszinte vallomása.

Amikor a barátainknak elmondtuk, hogy "két cipó sül a sütőben" - azaz ikreink lesznek, egyikőjük azt mondta, készüljünk fel rá, hogy az első 4 év pokol lesz. De aztán nagyszerű évek következnek. Hát.... maradjunk annyiban, hogy a negyedik születésnapjukat már úgy vártam, mint a sivatagban teljesen kitikkadt ember, hogy oázisra leljen. Tehát az első fele már biztos, hogy igaz annak, amit mondott, tényleg pokolian kemény 4 év volt.

Egy baba is felfordítja a megszokott életed - tudom, mert már van egy idősebb lányom -, de két baba egyszerűen felemészti az erődet. Éjszaka felébrednek, nem feltétlenül egy időben, így szinte soha nem alszol. Mindig pontosan akkorra igazítják a pelenka teletöltését (szerintem szándékosan), amint épp elindulnátok otthonról. Mindketten egyszerre akarják a figyelmedet és amikor nem sikerül ezt maradéktalanul megkapni, persze jön az ordítás. 

És tagadhatatlan, dupla költség. Jó, a rengeteg pelenkavásárlás miatt már van kedvezményünk a boltban, de a kiskocsit nagyobbra kell cserélni, s ha kicsi a lakás ennyi embernek, akkor bizony azt is. 
 

5 dolog, amiért légy hálás, ha ikreid születnek


Így, hogy az ikrek 4 évesek lettek, végre már látom az alagút végét, látom, ahogy elősejlik a ködből a könnyebb jövő. Most kezdem látni, hogy bizony van előnye is annak, ha egyszerre két baba cseperedik fel a kezeid között. Itt van közülük néhány:

1. Nincs vita a rokonlátogatás során 
Ha egyszerre több rokon érkezik látogatóba, akkor tudnak osztozni a babákon, nem kell őket egymás kezéből kirángatni, hogy mindenkinek jusson belőlük, ez például jó dolog.

2. A tervet teljesítetted
Egy felmérés szerint a legtöbb amerikai családban a cél 2 gyermek felnevelése. Ha valakinek már van gyermeke az ikrek előtt és még többet akar, az vagy őrült vagy nagyon bátor. Ha egyből ikrei lesznek, elmondhatja, hogy elérte, amit szeretett volna, lehet időpontot foglalni a vaszektómiára. 



Mivel egyszerre érkeztek, fejlődésük minden egyes szakaszát egyszerre élik, éljük meg, nem kell kétszer végigcsinálnunk mindent külön-külön. Igaz, az első pár év nagyon intenzív, de utána, míg a második gyermeküket várókat újra az éjszakai szopik, a kialvatlanság és a mellszívó hangja kísérti, addig az ikrek szülei már a szülőség napfényes oldalán állnak, ahol a gyerkőc már a vécébe pisil és egyedül is el tud játszani fél órán keresztül. Igaz, kicsit több időbe telik pár hétköznapi dolog, pl. a több ezer zokni párosítása...

3. Állandó játékos társa van a gyermekednek
Amikor még csak a lányomat neveltük, rengeteg időt töltöttem azzal, hogy kitaláljak számára mindenféle programot és gondoskodjak a szórakoztatásáról.

De az ikreknek nincs állandóan szükségük a társaságomra, hogy szórakoztassam őket, hisz ott vannak egymásnak. Persze, azért szemmel kell tartani őket, mert a békés játék gyakran torkollik harcba, de vannak pillanatok, amikor tényleg úgy érzem, egy békés álom az életem. A játszótéren például sokkal egyszerűbb a helyzet, együtt is el tudnak menni hintázni, ha már nagyobbak, akár lökni is tudják egymást. Így több időm van, hogy beállítsam a fényképezőgépet, vagy kiválasszam a tökéletes Instagram-szűrőt. 

Persze akkor borul a bili, amikor egyszerre kétfelé kellene szaladni és el kell dönteni, azt a gyereket mentem előbb, aki a mély tó felé szalad, vagy azt, amelyik a veszélyesnek tűnő kutyát kerülgeti.

4. Biztosított a folyamatos szórakozás
Fiatal ikergyermekekkel együtt élni olyan, mint egy abszurd komédia. Ha egy kisgyerek vicces tud lenni, nos a kettő együtt már egy másik szint.

Közös, belső vicceik vannak, amiket csak ők értenek és ugyanakkor sokszor a külső világból még kevesebbet értenek meg, mint mások.
Időnként úgy tűnik, mintha titkos, saját nyelvet beszélnek, amit csak ők értenek meg. Látszólag csak halandzsáznak, de ugyanakkor képesek egymás mondanivalóján kifulladásig nevetgélni. Tudnak szimultán beszélni látszólag egymástól teljesen független dolgokról, például a baglyok szeretetéről, illetve a gőzmozdonyokról, mégis valahogy tökéletesen megértik egymást. 

Jobb napokon csak leülök, majszolom a pattogatott kukoricát és élvezem, hogyan tudnak együtt örülni minden új élménynek. Amikor izgatottan sikoltoznak egy, a házba tévedt madár miatt, vagy amikor bújócskázásnál ugyanazon függöny mögé bújva találják meg egymást. 

5. Vállvetve haladnak előre
Általában egy gyermeknek magának kell kitaposnia az utat, ha valamit el szeretne érni és nem a szülőktől szeretne függeni egész életében. Az ikrek mindig ott lesznek egymásnak, hogy segítsék egymást a nehezebb helyzetekben, ösztönözzék egymást a következő lépésre. 

Tiltakozás nélkül léptek be és lépnek be ma is az óvodába, hisz nem tartanak attól, hogy ott egyedül lesznek a többi ismeretlen között. Ezzel ellentétben a lányunkkal az oviba indulás valóságos tortúra volt, sikoltozással, rúgkapálással, mintha legalábbis kínozni vinnénk.

Remélem, ez a későbbi életük során is így lesz és mindig lesz kihez fordulniuk a szükségben!

Ezt már láttad? Elképesztő fotókon örökíti meg családját a négygyermekes apuka »

Forrás: Fatherly (Chris Windle) nyomán
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.03.27