5 szülői viselkedés, amit a gyerek sosem felejt el - Ezekre figyelj oda, hogy jó szívvel gondoljon vissza a gyerekkorára

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


5 szülői viselkedés, amit a gyerek sosem felejt el - Ezekre figyelj oda, hogy jó szívvel gondoljon vissza a gyerekkorára Vannak olyan szülői viselkedésformák, melyek sokkal mélyebb nyomot hagynak a gyerekben, mint azt gondolnád. Most ezekből gyűjtöttük össze az 5 legfontosabbat. A gyereknevelés folyamatos tanulás - nem csak a gyerek, de a szülő szempontjából is. Hiába a sok jó tanács, mivel minden gyerek (és szülő) más, ezért különböző módszerek lehetnek hatékonyak.

A pakliban persze az is benne van, hogy az ember szülőként hibázik, ettől azonban még nem lesz rossz ember a gyerekből. Ugyanakkor vannak olyan viselkedések, melyek sokkal mélyebb nyomot hagynak a gyermekedben, mint azt gondolnád. Most ezekből gyűjtöttük össze az 5 legfontosabbat.
 

5 szülői viselkedés, amit a gyerek sosem felejt el


1. A gyerek sosem felejti el, amikor biztonságban érezte magát / vagy épp félt
Minden gyermek arra vágyik, hogy biztonságban érezze magát otthon. Úgyhogy hidd el, nagyon is emlékezni fog arra, amikor kikergetted az ágya alól a szörnyeket - de azt sem felejti el, mikor elvesztetted a fejed és te magad váltál szörnyeteggé egy pillanatra. Természetesen minden szülő kiborul néha, nincs is ezzel semmi baj, ennek ellenére azért törekedj arra, hogy ne veszítsd el a fejed és a gyermeked akkor is hozzád bújhasson egy ölelésért, amikor a legszívesebben leordítanád a fejét.



2. A gyerek sosem felejti el, amikor csak rá figyeltél
Egy gyerek a szeretetet elsősorban azon méri le, hogy mennyi időt és figyelmet fordítasz rá. Hogy abbahagyod-e a mosogatást egy percre, amíg megmutatja a rajzát, hogy felállsz és ötödszörre is megnézed, milyen ügyesen ugrál a trambulinon, hogy leteszed-e a telefont, amikor éppen arról mesél, mit játszottak az oviban - ha valóban rá összpontosítasz, azt elraktározza a szívében és egy életre megtanulja azt is, milyen az igazi figyelem. Ne sajnáld az időt az apró dolgok megélésétől, mert aztán ezek lesznek azok, amik örök emlékként felvillannak majd az emlékezetében.

3. A gyerek sosem felejti el, hogyan bánsz a pároddal
Sok mindent mondhatsz a gyereknek bizalomról, megbecsülésről, szeretetről, tiszteletről - de ami igazán számít, hogy te miként viszonyulsz más emberhez, legfőképpen a párodhoz. Ha a gyerek azt látja, hogy megfogjátok egymás kezét, összebújtok, hogy bajban segítitek egymást, hogy igyekeztek örömet szerezni a másiknak, hogy dicséritek, és nem lehúzzátok egymást és tényleg szeretitek a másik társaságát, akkor felnőve ő is tudni fogja, mit keressen egy párkapcsolatban, hogy boldog és elégedett legyen.

4. A gyerek sosem felejti el, amikor dicsérted - és azt sem, amikor szidtad
Ahogy mondani szokták: a gyerek olyan, mint a nedves beton, könnyen nyomot hagy benne bármi - legyen az jó vagy rossz -, ami aztán később megszilárdul. Ha tehát sokat dicséred olyan dolgokért, amiket véghez vitt, akkor értékesnek látja önmagát, ha viszont legtöbbször csak szidalmat kap, akkor később sem hiszi el magáról, hogy értékes, szerethető ember. Szülőként tehát ez is egy nagy feladat, hogy tudd, mikor kell fegyelmezni (ám ekkor se szégyenítsd meg, hanem szeretettel segítsd, hogy tanuljon a hibájából), és ne féld dicsérni, bátorítani sem. Azt szokták mondani, egy párkapcsolat akkor tud pozitív és kiegyensúlyozott maradni, ha 2 kritikára jut 5 dicséret - próbálj erre az arányra a gyereknevelésnél is figyelni.

5. A gyerek sosem felejti el a családi hagyományokat
Bár a gyerekek szeretik a spontán ötleteket, legalább ennyire igénylik az időszakonként ismétlődő, családos tradíciókat. És itt nem csak arra gondolunk, hogy szenteste együtt vacsoráztok, vagy hogy húsvétra mindig házilag sütött kalácsot esztek a sonkához, hanem az apró, a mindennapokat kedvesebbé tevő hagyományokra is. Például hogy vasárnap apa készíti a kávét és a kakaót, és ágyba viszi anyának és a gyerekeknek, hogy szilveszterkor együtt elmondunk egy jókívánságos versikét, amit még a dédi írt, hogy csütörtökönként csigusz-nap van finom kakaóscsigával reggelire, vagy hogy lefekvés előtt megvarázsoljuk a gyerkőc álmát és pontosan 6 puszit nyomunk az arcára, plusz egyet az orrára is... Ezek olyan dolgok, amik mindig melegséggel töltik el gyermekünk szívét felnőtt korában is, és segítik őt abban, hogyan alakítsa majd ki a saját hagyományait leendő párjával és gyermekeivel.

Forrás: A Time cikke nyomán
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.07.25