Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Liberális gyereknevelés: Nagy baj van a fejekben ezzel kapcsolatban! - Pedagógus teszi végre tisztába a dolgokat - Szülők Lapja

Liberális gyereknevelés: Nagy baj van a fejekben ezzel kapcsolatban! - Pedagógus teszi végre tisztába a dolgokat

Szülőklapja képHogy mi is a liberális gyereknevelés? Sokan azt gondolják, hogy ez a gyerek teljes kontrollálatlanságát jelenti, amikor azt tehet, amit csak akar - pedig ez hatalmas tévedés! Jocó bácsi legújabb posztjában megpróbálja tisztába tenni a dolgokat.

Szerző: Szülők lapja
2019-11-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Hogy mi is a liberális gyereknevelés? Sokan azt gondolják, hogy ez a gyerek teljes kontrollálatlanságát jelenti, amikor azt tehet, amit csak akar - pedig ez hatalmas tévedés! Jocó bácsi legújabb posztjában megpróbálja tisztába tenni a dolgokat.

Azt gondolom, valami baj van a fejekben... Vagy az enyémben. Az is lehet. De hogy valahol difi van, az biztos.

A liberális nevelés szó azt hiszem, eléggé pejoratív lett. Pedig a hiedelemmel ellentétben szerintem a liberális nevelés nem azt jelenti, hogy a gyereknek mindent lehet. Sőt. A szabadság egyáltalán nem egyenlő a szabadossággal, nagyon nem.

Attól meg lehet liberális a nevelés, hogy vannak szabályok és keretek. Sőt, vallom azt, hogy a gyerekeknek igenis szükségük van a keretrendszerre, abban tudnak igazán nyugodtan fejlődni. Legyenek szabályok, amiket be kell tartania. Legyenek következményei annak, ha valamilyen szabályt nem tart be a gyermek. Ugyanúgy az iskolában, mint otthon. Mert nem várható egy gyermektől, hogy egészen kiskorától meglegyen benne az önszabályozó mechanizmus. Egyszerűen ezt nekünk kell neki megtanítani.

A liberális nevelés nem azt jelenti, hogy a gyerek akkor és azt csinál, amit akar.
Nem azt jelenti, hogy nem szólnak rá.
Nem azt jelenti, hogy nincsenek betartatva velük a korlátok.
Nem azt jelenti, hogy mindenben önállóan dönt, felnőtt útmutatása nélkül. Mert az nem liberalizmus, hanem anarchia, ami legfőképpen a gyereknek nem jó.Nekem a liberális nevelés azt jelenti, hogy partnerként tekintjük a gyermeket minden olyan esetben, amikor ezt meg lehet tenni.
Azt jelenti, hogy nem nádpálcával ütjük a gyereket, hanem elmagyarázzuk nekik, miért vétettek, és hogyan lehetne másképp.
Azt jelenti, hogy kreatív, a fejlődését szolgáló feladatokat kapnak büntetés helyett.
Azt jelenti, hogy elmondhatják a véleményét, megtanítva őket ezzel kulturáltan fogalmazni, megfelelően érvelni.
Azt jelenti, hogy nem kell eltitkolni az érzelmeket, sőt, fel kell vállalni őket.
Azt jelenti, megtanítjuk önállóan gondolkodni, miközben szárnyalhat a fantáziája.
Azt jelenti, hogy a gyermekek maguk választhassák meg, milyen iskolába menjenek, mit tanuljanak, milyen szakkörre, sportra járjanak azzal a feltétellel, hogy amellett viszont ki is tartanak,
Azt jelenti, tanár és diák közösen tanul, egymás fejlődését és előrehaladását szem előtt tartva.
Azt jelenti, hogy elfogadó, befogadó szemléletet adunk át nekik, mellyel nyitott szívvel és szemmel létezhetnek a világban.
Azt jelenti, hogy elfogadják egymás különbözőségét, és tiszteletben is tartják azt.
Azt jelenti, hogy a régi elavult módszerek helyett a nekik megfelelő, a tanárnak önazonos módszerek sokszínűségével tanulhatnak.
Azt jelenti, hogy emberszámba vesszük őket, ahogy ők is minket.
Nekem ezt jelenti a liberális nevelés...

Nem hinném, hogy attól, mert ezek szerint az elvek szerint lett nevelve, bárki drogfüggő vagy szexmunkás lesz. Ez nem ezen múlik. Nagyon nem.

Szóval lehet, hogy az én fejemben van a gond. De akkor sem alkotok olyanban véleményt, amiről fogalmam sincs. Pláne nem beszélek őrült nagy baromságokat...Jobb lenne ha más sem tenné! Mindenki maradjon annál, amihez ért!

Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa
Fotó: Thgusstavo Santana/Pexels

Címkék: gyereknevelés, liberális gyereknevelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

A házi feladat csak felesleges nyűg, nem ettől lesz jobb tanuló a gyerek - Egy pedagógus édesanya véleménye
A házi feladat csak felesleges nyűg, nem ettől lesz jobb tanuló a gyerek - Egy pedagógus édesanya véleménye

Házi feladat már a kis elsősöknek is? Tényleg ettől lesz okosabb, ügyesebb a gyerek? Blogger szerzőnk fejtette ki gondolatait legújabb bejegyzésében.

tovább a cikkre
KRESZ: A közlekedés legfontosabb szabályai gyerekeknek: Ezeket tanítsd meg neki minél előbb! + Közlekedős versek, letölthető füzetek
KRESZ: A közlekedés legfontosabb szabályai gyerekeknek: Ezeket tanítsd meg neki minél előbb! + Közlekedős versek, letölthető füzetek

Fontos, hogy már egészen pici korától megtanítsd arra a gyermeked, miként tud biztonsággal közlekedni a járdán, hogyan tud átmenni az út másik oldalára, vagy mik azok a legfontosabb közlekedési szabályok, melyeket neki is ismernie kell.

tovább a cikkre
Így érd el, hogy a gyermeked mindent megbeszéljen veled - Mire figyelj oda már óvodás korban? Egy anyuka tapasztalata
Így érd el, hogy a gyermeked mindent megbeszéljen veled - Mire figyelj oda már óvodás korban? Egy anyuka tapasztalata

Már a kezdetektől érdemes beszélgetni a gyermekeddel, meghallgatni gyermeki csacsogását, mert ezzel megalapozod azt, hogy később is szívesen fordul majd hozzád, ha baj, öröm, csalódás éri vagy szívesen beszámolna a napja történéseiről. Blogger szerzőnk írása.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza