Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > A hiszti helyes és helytelen kezelése, avagy ne jutalmazd a hisztit! - Tapasztalt szakember tanácsai - Szülők Lapja

A hiszti helyes és helytelen kezelése, avagy ne jutalmazd a hisztit! - Tapasztalt szakember tanácsai

Szülőklapja képElőfordult már, hogy a gyermeked a boltban kitartó hisztivel addig követelt valamit, amíg végre megkapta azt, amit kiszemelt magának. Mennyire vagyunk felelősek mi, szülők az effajta szituációkért?

Szerző: Szülők lapja
2010-05-27
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Talán te is átélted már, hogy a gyerek a boltban kitartó hisztivel követelt valamit, amit nem akartál neki megvenni. És csak akkor nyugodott meg, amikor megkapta azt, amit kiszemelt magának. Mennyire vagyunk felelősek mi, szülők azért, hogy idáig fajul a helyzet? Hol botlunk meg a nevelésben, mit csinálhatnánk másképp?

Senkinek sem hiányoznak az összehúzott szemöldökök, a csóváló fejek, a gúnyos megjegyzések a boltban egy ilyen eset után. Hogyan előzzük meg?

Nem direkt csinálja, nem emlékszik a tiltásra!
A saját - dackorszakba lépett - gyermekednél már biztos tapasztaltad, hogy a büntetést mintha nem értené, vagy elfelejtené, hogy bizonyos dolgokat előző nap megtiltottunk neki. A jutalmazásra, dicséretre viszont egész másként reagál, örül neki, büszke lesz, és érdekes módon akár még másnap is emlékszik rá.

Hát igen, így van ez, ugyanis két éves kor alatt a büntetést még gyakorlatilag nem értik, és természetesen nem megjátsszák, hanem nem is emlékeznek rá. Ezért tapasztaljuk gyakran, hogy ugyanazt megismétli számtalanszor - a megismerés, kíváncsiság hajtja - és akár mosolyog is, ha rászólunk. Ebben az esetben a legjobb, ha higgadtan, de határozottan és nyomatékosan a szemébe nézve elmagyarázzuk neki türelmesen, hogy miért nem engedjük azt meg, és segítünk neki más elfoglaltságot találni.

Dicsérd minél többet!
A dicséret végtelenül fontos a gyermekek életében, a pozitív megerősítés elengedhetetlen feltétele annak, hogy a gyerek lelkileg kiegyensúlyozott legyen. Számtalan lehetőségünk van észrevenni ezeket a lehetőségeket, ne legyünk restek szem előtt tartani: dicséret jár azért, ha szót fogad, ha szépen eszik, ha segít elpakolni a játékokat, ha ügyesen beveszi a gyógyszert, ha sikerül a bilibe produkálni, ha megkérjük valami szívességre és megteszi, és így tovább.Ha jutalmazod a hisztit, egyre rosszabb lesz!
A gond akkor van, ha ő ezeket a hétköznapi természetes történéseket megtagadja, nem akarja teljesíteni, és mi úgy reagálunk, hogy ajándékot ígérünk neki.
Például:
- ha beveszed a gyógyszert, kapsz egy ajándékot
- ha elpakolod a játékokat, lesz egy meglepetésem a számodra
- ha belekakilsz a bilibe, kapsz egy túrórúdit

Tudom, hogy ez a könnyebbik megoldás, hiszen így a boldognak tűnő aprónép, mint a kisangyal teljesíti azt, amit előtte hosszú könyörgés, rémisztő hiszti előzött meg. De itt indul el a lavina. Ugyanis rá fog jönni arra, hogy ha elég kitartóan hisztizik, akkor utána - gyengeségünk okán - ajándékot kap. Rájön arra is, ha szeretne valamit a boltban (mert hát miért ne szeretne, ez teljesen természetes), egy kiadós hiszti után a szülő úgyse bírja tovább a kínos jelenetet, és megveszi neki.

Ez ördögi kör, ugyanis innen ez már egyre rosszabb lehet, a hisztik gyakoribbá és hosszabbá válhatnak, a követelőzés magas fokot érhet el. Sose felejtsük el tehát, hogy ha megadjuk magunkat, akkor a gyermek szemében mi leszünk a szuperek, a nagylelkűek, ő pedig határtalanul boldog lesz. DE mindez csupán rövid ideig tarthat, hiszen így szépen lassan a fejünkre nő, és átveszi az irányítást, elveszíthetjük a tiszteletét.

Mit tegyünk?
- dicsérjük minél többet egészen pici korától kezdve
- a természetes szituációkért ne ígérjünk ajándékot, hiszen azok természetes történései a mindennapoknak
- beszéljük meg vele, hogy miért megyünk a boltba, mit fogunk vásárolni, és hivatkozzunk erre, ha elkezd követelőzni
- tudatosítsuk magunkban, hogy egy ilyen ajándékozás, illetve egy boltbéli kívánság teljesítése már lavinát indíthat
- ha hisztizik a boltban, maradjunk nyugodtak, kapcsoljuk ki a külvilág jelzéseit, és várjuk meg türelmesen, amíg befejezi

Jutalmazd csak úgy!
Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy csak ünnepnapokon helyes ajándékozni a gyermeket, sőt, hiszen ez is egy szeretetkifejezés számára. Csupán arra szeretném felhívni a figyelmed, hogyan lehet elcsúszni a jutalmazás által a nevelésben.

Tehát néha lehet venni neki valamit a boltban, csak úgy, és nem akkor, ha ő kéri: "veszek neked egy túrórúdit, örülnél neki?" Esetleg nagyobb korában megbeszélni vele, hogy maximum 2-300 forintért bármit választhat, de csak 1 dolgot.

Vagy pedig, ha valami különös eseményen büszkék voltunk rá, meg lehet őt ajándékozni: "Nagyon ügyes voltál az orvosnál, büszke vagyok rád, hogy nem sírtál, gyere veszünk egy fagyit". Helytelen viszont az, hogy már előtte beígérjük: "ha jól viselkedsz az orvosnál, veszek neked egy fagyit."

Továbbra is hangsúlyozom, hogy feltétel nélkül szeresd a gyermeked, és legyél nagyon következetes a nevelésében, mert csak így lehet majd belőle boldog felnőtt.

Szerző: Homor Márta védőnő www.vedonoblog.hu
Fotó: Rawpixel

Címkék: hiszti, hiszti kezelése, nevelés, tiltás, dicséret, jutalmazás

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

8 hatásos tipp kisebb hisztik kezelésére

A hisztinek több fajtája van. Van, ami enyhébb lefolyású és van, amely komoly dühkitörésben tetőzik. Egy tapasztalt szülő már az előjelekből meg tudja különböztetni, hogy melyik fajta van épp kitörőben. Sőt a kisebb hisztiket meg is tudja előzni, ha a megfelelő ponton vet gátat a kitörésének.

tovább a cikkre
Miért hisztizik a gyerek?

A hiszti illetve dühroham az értelmező szótár szerint hangulat- illetve indulatkitörés, ingerült roham. Bár tulajdonképpen bármely életkorban előfordulhat, a legtöbb ember mégis kifejezetten a kisgyermekkorra jellemző hisztire gondol a szó hallatán.

tovább a cikkre
A hiszti és kezelése

A gyerek és a szülők életében nagy fordulópont a két év körüli életkor. Sok anya kétségbeesetten panaszkodik, hogy gyereke dacossá, öntörvényűvé, kezelhetetlenné vált és sok az összeütközés, harc közte és a gyerek között.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza