Elgondolkodtató: A szülőknek üzen a rendőrség a félévi bizonyítványok kapcsán

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Elgondolkodtató: A szülőknek üzen a rendőrség a félévi bizonyítványok kapcsán Valószínűleg nem véletlenül figyelmeztetik a szülőket az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a félévi bizonyítvány táján - sok gyerek ugyanis pont a szülők reakciójától félve nem mer hazamenni egy-egy rossz bizonyítvánnyal. Az iskolákban eltelt az első félév, a diákok hamarosan megkapják a félévi értékelést. Ennek sokan örülnek, azonban vannak olyanok is, akik szorongással néznek elébe. Mit tehetsz, hogy a gyerek könnyebben feldolgozza a kudarcot? - Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembereinek felhívása.

Amikor nem mer hazamenni a gyerek
Sajnálatos módon időről-időre akadnak olyan fiatalok, akik az értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni, mert tartanak a szülők esetleges negatív visszajelzésétől, a dorgálástól. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve. A fizikailag és lelkileg magukra maradt fiatalok áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak.

Miért szöknek meg?
A szökés általában kétségbeesett kísérlet a gyermek részéről, hogy gondjaira megoldást találjon, felhívja magára környezete figyelmét, vagy elodázza a várható kellemetlen találkozást a szüleivel. A háttérben gyakran egyéb iskolai vagy családon belüli problémák is meghúzódhatnak, amelyek ebben az időszakban felerősödhetnek a gyermek tudatában.

Olvasd el ezt is!
4 egyértelmű jel, hogy a gyermek szorong - akkor is, ha nem mondja! Ezért vidd el pszichológushoz »



 

Mit tehet a szülő, ha baj van a gyerek jegyeivel? A rendőrség tanácsai


1. Beszélgessetek sokat: Gyakran ismételt, de kétségtelenül alapvető tanács, hogy beszélgessen gyermekével minél többet, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják.

2. Alakíts ki vele bizalmi viszonyt: Olyan bizalmi szülő-gyermek viszonyt kell kialakítani, amelyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, amelyre ezután együtt lehet megoldást keresni.

3. Beszélj a tanárával: A szülők és a pedagógusok cseréljék ki tapasztalataikat és észrevételeiket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire.

4. Beszélgess a gyerekkel a jegyeiről: Javasoljuk, hogy közvetlenül a félévi értesítő előtt otthon, nyugodt körülmények között a gyermekkel együtt tekintsék át az e-napló jegyeit és tantárgyi átlagait, megelőzve ezzel a szorongáshoz vezető meglepetéseket.

Ez is érdekelhet!
Ha szorong a gyerek - Hatékony szorongásűző praktikák otthonra, a pszichológustól »


5. Kísérd haza: A körülmények ismeretében érdemes megfontolni, hogy - akár egy közös program előzményeként - ezeken a napokon akkor is menjen el gyermeke elé az iskolába, ha egyébként már egyedül szokott hazajárni.

6. Dolgozzatok ki közös javítási stratégiát: Rossz osztályzatok esetén javasoljuk, hogy szülőként a jegyek kijavítására kidolgozott közös stratégia megbeszélésére helyezzék a hangsúlyt.

7. Vegyél igénybe külső segítséget: Ha szükségét látja, forduljon gyermekével pszichológushoz vagy más szakemberhez.

+ Ha pedig eltűnik a gyerek, azonnal értesítse a rendőrséget!

Ez is érdekelhet!
Többnyire nem a kitűnő diákok viszik sokra az életben - Pedagógus véleménye a bizonyítványosztás kapcsán »


Forrás: Police.hu
Fotó: Szülők Lapja

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.01.30