Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Ezért nem beszélek többé a gyerekeim előtt (túl sokat) a koronavírusról - Egy anyuka vallomása - Szülők Lapja

Ezért nem beszélek többé a gyerekeim előtt (túl sokat) a koronavírusról - Egy anyuka vallomása

Szülőklapja képEgy kisgyermekes édesanya, Koller-Wossala Zsófia írta meg véleményét arról, hogy miért nem jó, ha egy családban túl nagy teret kapnak a koronavírusról szóló hírek.

Szerző: Szülők lapja
2020-04-20
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy kisgyermekes édesanya, Koller-Wossala Zsófia írta meg véleményét arról, hogy miért nem jó, ha egy családban túl nagy teret kapnak a koronavírusról szóló hírek.
 

Valódi szörny a szekrényben: Miért nem beszélek többé a gyerekeim előtt (túl sokat) a koronavírusról

 
A legtöbb gyerek fél valamitől. Fél a szekrényben megbúvó szörnytől, a mumustól, aki majd elviszi, a sötétben ólálkodó szellemtől vagy az ágy alatt lapuló ijesztő lénytől.

A 2020-ban kisgyermekkorát élő piciny emberke viszont nem csak ezektől fél. Fél még valamitől, valamitől, ami az előzőleg felsoroltaknál sokkal rémisztőbb. Mert az az egy igazi. Arra az egyre nem mondja Apa, hogy ugyan Kicsim, nem létezik; nem mondja Anya, hogy bújj ide Kisbabám, majd én megvédelek tőle. Nem meséli el Mama, hogy bizony gyerekkorában ő is félt tőle, de most már tudja (és ha a Mama tudja, akkor az biztosan úgy is van), hogy nem létezik, és így NINCS MITŐL FÉLNI.

Ez a valami nem ilyen, ez a valami igazi, ez nem megy el, nem megy el akkor sem, mikor felkel a nap. Pedig akkor minden rossz el szokott menni. De ez marad reggel is, ebédkor is és még az esti játéknál is ott van. Ettől a valamitől nem csak "én" félek, ettől fél Anya, pedig ő eddig csak attól félt, hogy minket elveszíthet; ettől a valamitől fél Apa és Papa, pedig Apa és a Papa semmitől soha, de soha nem félt. Ez a valami ijesztőbb minden szörnynél, ijesztőbb, mert ez igazi...


(illusztráció)

Ma este Szofi hányt. Szofi 3 éves, épp most töltötte. Hányt már máskor is. Most vigasztalhatatlanul sírt utána. Öleltem és babusgattam, bíztam benne, hogy elalszik a karomban és mikor majd reggel felébred, jobban lesz.

Nem aludt el. Csak sírt. Aztán végre kibökte: "Anya, én most elkaptam a kojonavíjust?"

3 éves… Nekem talán nincs is emlékem 3 éves koromból. De ha lenne is, biztosan valami vidám, aranyos, szívmelengető vagy épp tesómmal harcolós, civakodós emlék lenne. Egészen biztos, hogy nem egy furcsa, félelemhez hasonlító állandóan jelenlévő, nyomasztó érzésegyveleg, és biztosan nem egy valódi szörnyeteg emléke, egy olyan szörnyé, akitől még a felnőttek is félnek.

Remélem nem lesz emléke erről az időszakról. Illetve remélem, ha mégis lesz, akkor arról, hogy mennyi időt tudtunk együtt tölteni, játszani, nevetni, kézműveskedni, lakásban csúszdázni vagy teraszon csigaházat festeni és hogy ez mind milyen szép volt. Remélem, nem fog emlékezni a szorongásra.

Nekem csodaszép, gondtalan, megkímélt gyerekkorom volt. Nem vesztettem el nagyon közeli családtagot, nem éltem át háborút, éhínséget, természeti katasztrófát és még biztosan sorolhatnám, hogy mit nem...

Ha kívánhatnék, kívánnám, hogy a gyerekeim gyerekkora is gondtalan, békés és könnyed legyen. De vannak dolgok, amiket az ember sajnos nem tud befolyásolni.

Egyvalamit viszont mindig megtehet az ember: mindig kihozhatja a helyzetből a legjobbat.

Így én most ezt fogom tenni. Teszem, amíg tehetem, amíg rajtam múlik, hogy az ő életük gondtalan. Persze fontos, hogy már gyerekként tudják, hogy mi zajlik körülöttük a világban, ahogy az is fontos, hogy ezeket a dolgokat átbeszéljük, hogy megértsék, hogy a saját kis nyelvükre fordíthassák.

De valós fenyegetettség esetén talán az is fontos, hogy azért mégse tudjanak mindent, hogy maradhassanak gyerekek, hogy azon gondolkodhassanak, melyik baba haját fésüljék ki vagy melyik transformer az erősebb.

Nem tudjuk, mikor lesz vége a járványnak, sem azt, hogy kinek mivel kell ezáltal szembenéznie, megküzdenie. Betegséggel? Veszteséggel és gyásszal? Egzisztenciális problémákkal? Nem tudjuk, senki sem tudja. És ha nem is félünk úgy igazán, akkor is érezzük, hogy most minden más, hogy valami nyomasztó érzés egy picit mindig jelen van. És agyalunk, szorongunk, bizonytalanok vagyunk. És ezt ezek a pici emberkék mind-mind érzik. És ez nekik rossz.

#hagydhogygyerekmaradjon

Szerző: Koller-Wossala Zsófia
Fotó: Rawpixel, Freepik

Címkék: koronavírus, anyuka, igaz történet, vélemény

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről a közösségi oldalakon! - Miért árt a gyereknek a sharenting?
Ezért veszélyes túl sok fotót megosztanod gyermekedről a közösségi oldalakon! - Miért árt a gyereknek a sharenting?

A sharenting egy találó szóalkotás a share, azaz megoszt és a parenting, azaz gyereknevelés szavakból, és azokra a szülőkre utal, akik gyakran posztolnak gyermekükről a közösségi médiában. Miért veszélyes ez? Elmondjuk!

tovább a cikkre
Így lehet a legjobban tanulásra ösztönözni a gyereket! - Egy módszer, amit szülőként és tanárként is érdemes bevetni
Így lehet a legjobban tanulásra ösztönözni a gyereket! - Egy módszer, amit szülőként és tanárként is érdemes bevetni

Általában a szidás könnyebben kicsúszik az ember száján, mint a dicséret - utóbbiról sokan azt tartják, még a végén elbízza magát az, akit megdicsérnek, ellenben a szidással, amit ösztönzőnek gondolnak. Pedig most kiderült: dicsérettel lehet jól motiválni.

tovább a cikkre
Elgondolkodtató: A szülőknek üzen a rendőrség a félévi bizonyítványok kapcsán
Elgondolkodtató: A szülőknek üzen a rendőrség a félévi bizonyítványok kapcsán

Valószínűleg nem véletlenül figyelmeztetik a szülőket az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a félévi bizonyítvány táján - sok gyerek ugyanis pont a szülők reakciójától félve nem mer hazamenni egy-egy rossz bizonyítvánnyal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csőben sült töltött tojás

Csőben sült töltött tojás

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 főtt tojás 20 gr vaj só bors szerecsendió petrezselyemzöld (májpüré, vagy halkrém) Mártáshoz: 20 gr vaj 20 gr liszt 2 dl babatej, vagy tej 20 gr reszelt sajt 1 egész nyers tojás

Recept:

A főtt tojásokat kettévágjuk, a fehérjét félretesszük. A sárgáját sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyem zölddel ízlés szerint máj-, vagy halpürével összekeverjük. Ezt a masszát töltjük a főtt tojások fehérjébe.
(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza