Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > A 10 legfontosabb dolog a gyereknevelésben: Így neveld a gyermeked, ha azt szeretnéd, hogy örömmel emlékezzen a gy - Szülők Lapja

A 10 legfontosabb dolog a gyereknevelésben: Így neveld a gyermeked, ha azt szeretnéd, hogy örömmel emlékezzen a gyerekkorára

Szülőklapja képSzülőként gyakran foglalkoztat bennünket az a gondolat, hogy mit is szeretnénk a gyermekeinktől, de kevesebbszer jut eszünkbe azon gondolkodni, vajon ők mit szeretnének tőlünk.

Szerző: Szülők lapja
2020-07-20
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szülőként gyakran foglalkoztat bennünket az a gondolat, hogy mit is szeretnénk a gyermekeinktől, de kevesebbszer jut eszünkbe azon gondolkodni, vajon ők mit szeretnének tőlünk.

Persze nyilván azt feltételezzük, mi úgyis jobban tudjuk, elvégre mi vagyunk a szülők - de azért nem árt néha visszagondolni magunkat a gyerekkorunkba, vagy beleképzelni magunkat a gyerek helyébe, és megválaszolni a kérdést: vajon mi az, amivel a legtöbbet, a legjobbat tudom neki nyújtani?Most 10 olyan rövid kérést hoztunk, amit minden gyerek szeretne - és ami első hallásra magától értetődőnek tűnhet, de a gyakorlatban néha nehezebb betartani.

1. Legyél a példaképem!
Nem lehet elégszer beszélni arról, hogy a gyerek nem abból tanul, amit mondunk neki, hanem egyszerűen leutánoz minket. És ez nem csak olyan apróságokban nyilvánul meg, mint hogy például egy idő után ő is a sótartóhoz nyúl étkezéskor, ahogy tőlünk látja. De a gyerek leutánozza az emberekhez való hozzáállásunkat, hogy bele merünk-e állni a konfliktusokba, megvédjük-e a saját érdekeinket, hogy tudunk-e spórolni, nem beszélünk-e csúnyán másokkal, hogyan kommunikálunk a boltban, étteremben vagy éppen miként mutatjuk ki a szeretetünket vagy csalódottságunkat a párunk felé.
Egyszóval ha azt szeretnéd, hogy jó ember váljon a gyerekből, neked is jobb emberré kell válnod.

Olvasd el ezt is!
Így lehetsz jó szülő és a gyermeked példaképe - 7 alapszabály, amit tarts be »


2. Mutasd ki a szereteted!
Puszik, ölelések, összebújások - a gyerekek szeretik, ha a szülők kimutatják feléjük az érzelmeiket, ne félj, ettől még nem kényezteted el. Sőt, attól még, hogy imádod a gyereked, jogod van rá mérgesnek lenned, ez nem változtat a szereteten (és ezt nyugodtan el is mondhatod neki).

Olvasd el ez is!
Ha hisztizik, dühöng a gyerek - Így használd a pozitív gyereknevelés módszereit, hogy szót érts vele »


3. Nevelj következetesen és szeretettel!
Nem egy tanulmány szól arról, hogy bizony kell a gyereknek a korlát (még ha imádja is a határokat feszegetni), hiszen ezáltal tanulja meg, mi az a viselkedés, ami belefér, és mi az, ami nem. Persze a tanulás hosszú folyamat, és tinikorban tűnhet úgy hogy semmi értelme, de hidd el, a kitartásodnak meglesz a gyümölcse.

Olvasd el ezt is!
Szabad-e néha odacsapni a gyereknek, ha nem fogad szót vagy veszélyes dolgot csinál? - Pszichológus válaszol »


4. Légy mindig mögöttem!
Nagyon fontos, hogy a gyerek mindig számíthasson rád - és ezt szülőként magától értetődőnek gondoljuk. De azért vannak olyan szituációk, amik próbára tehetnek egy szülőt, és könnyebb lenne kimondani, hogy "arra van az ajtó", mint hogy kezeljük a helyzetet. Tény, nem egyszerű elviselni, ha a gyerek egyszer csak lógós, füllentős kamasz lesz, ha rácsúszik az alkoholra vagy a drogokra, ha olyan párral állít haza, akit mi ki nem állhatunk vagy ha olyat tesz, ami veszélyes.
Az elfordulás a saját gyermekünktől nem lehet megoldás egy olyan szülőnek, aki valóban szereti a gyermekét, ugyanakkor a támogatás nem egyenlő azzal, hogy levesszük a felelősséget a gyerek hátáról. Ha olyat tett, vállalnia kell a következményeket - de mi akkor is ott állunk mögötte.

5. Beszélgess velem és hallgass meg!
Ez bizony nem egyenlő a hegyi beszéddel, ez beszélgetést jelent - akár komoly, akár könnyed témában. A lényeg, hogy figyeljünk a gyerek mondandójára és ne bagatellizáljuk el a problémáit akkor sem, ha felnőtt fejjel nem tűnik súlyosnak. Csak hallgassuk meg, ne oktassuk ki, ne okoskodjunk - inkább örüljünk magunkban, hogy a bizalmába fogad.

Olvasd el ezt is!
Így tanul meg jól beszélni, beszélgetni a gyerek - 8 fontos dolog, amire szülőként figyelj oda »


6. Fogadd el, amilyen vagyok!
Néha nehéz megállni a hasonlítgatást, de elég csak arra gondolni, mi mit szólnánk, ha állandóan máshoz mérnének minket. A hasonlítgatás nem nevelő célzatú (bár sokan annak gondolják), sokkal inkább azt sulykolja a gyerekbe, hogy nem elég jó.
Természetesen ettől még motiválhatjuk a gyereket, hogy hozza ki magából a maximumot - de a teljesítményét mindig csak saját magához mérjük.

7. Engedd, hogy sokat legyek friss levegőn!
Ezt nem kell agyonmagyarázni, a gyereknek jót tesz a játszóterezés, a kinti játék, a sport, vagy az, ha a család együtt elmegy kirándulni. Nem csak az egészsége és a fejlődése szempontjából hasznos, de ha megtapasztalja, mi mindent lehet kint csinálni, később is könnyebben szervez majd kinti programokat.

Olvasd el ezt is!
4 szuper fejlesztő játék a játszótéren: Miért hasznos a csúszda, libikóka, mászóka, hinta? »


8. Adj nekem tápláló, de azért finom ételeket!
Próbáld megtalálni az arany középutat a gyerek táplálásában, és próbáld megismertetni minél többféle étellel. Ha nem ízlik neki valami, ne erőltesd csak azért, mert te szereted vagy épp egészséges, nem lehet egyforma az ízlésetek - amúgy is, sokat fog az még változni, mire felnőtt lesz.

9. Bízz bennem!
Természetes, hogy szülőként próbálod megvédeni a gyermeked, de hidd el, kellenek a  kudarcok és a saját tapasztalatok ahhoz, hogy tanuljon. Nem baj, ha néha elesik, és az sem, ha a nyári melegben a kedvenc pulcsiját akarja felvenni (azért persze tedd el a pólóját is). Majd megtapasztalja, hogy milyen, ha beüti a térdét vagy ha melege lesz a pulcsiban, és a legközelebbi döntésénél ezek a tapasztalások is befolyásolják majd. Próbálj mindig az életkorának megfelelő döntéseket rábízni - ezáltal megtapasztalhatja azt is, hogy egy döntésnek mindig van következménye.

Olvasd el ezt is!
A reziliencia képessége: Így tanítsd meg a gyermekednek, hogy tanuljon a hibáiból - 5 egyszerű lépésben »

10. Bátoríts!
A biztatás, bátorítás, szurkolás sokat jelent egy gyereknek, szóval tedd meg gyakran, akár lélekben, akár személyesen egy vizsgán vagy sportversenyen. Hiszen a gyereknek a legfontosabb azt látni, hogy átérzed az izgalmát, a küzdését - és büszke vagy rá akkor is, ha nem ő a legjobb.

Olvasd el ezt is!
55 pozitív mondat, amivel erősítheted a gyermeked önbizalmát »


Forrás: A Parentingforbrain.com cikke nyomán
Fotó: Freepik

Címkék: gyereknevelés, gyereknevelés aranyszabályai

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban
Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban

Múltkori cikkünkben azokat a vallomásokat gyűjtöttük össze, melyekben anyukák mesélték el, mit bántak meg legjobban a gyereknevelésben, most apuka-vallomások következnek.

tovább a cikkre
6 éves fiának engedte az apa, hogy vezesse az autót, ő meg átült az anyósülésre - Videón is közvetítette az egészet
6 éves fiának engedte az apa, hogy vezesse az autót, ő meg átült az anyósülésre - Videón is közvetítette az egészet

A vádirat szerint a férfi egy összekötő úton egy automata váltós személyautó vezetését átengedte a hatéves fia részére, aki a koránál fogva alkalmatlan a járművezetésre.

tovább a cikkre
Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak
Bolti hiszti és nyafogás ellen: 5 bevált szülői stratégia, ha a gyerek nehezen fogadja el a nem-et válasznak

Hogyan nevelheted le a gyereket arról, hogy mindent meg akarjon vetetni veled? 5 bevált szülői stratégiát is mondunk, amivel megtaníthatod a gyereknek a pénz értékét, és hogy a nem az nálad valóban nemet jelent.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

"Az a célunk, hogy könnyebb legyen a családoknak" - Interjú Novák Katalinnal az Otthonteremtési programról

vissza vissza